V Slamnikarskem muzeju Domžale zaključili drugo sezono šivanja slamnikov

V soboto, 18. junija 2016, je v Domžalah potekala Poletna muzejska noč z dnevom odprtih vrat v Menačenkovi domačiji, kjer so si obiskovalci lahko ogledali stalno razstavo kiparja Franceta Ahčina, v Slamnikarskem muzeju pa so si lahko ogledali slamnato sled Domžal; od slame, slamnikov, strojev, do starih slik.

V večernih urah pa je potekel zaključni tečaj drugega dela šivanja slamnikov, ki ga je vodila Joži Košak, šest tečajnic pa je prejelo priznanja. Lepi slamniki, ki so obiskovalce pričakali razstavljeni na sredini dvorane Slamnikarskega muzeja, so bili končani izdelki tečajnic. Katarina Rus Krušelj je opisala potek in sicer od razpisa prvega dela tečaja, ki je bil dobro sprejet, do želja tečajnic, da se naučijo še več, zato so s pomočjo Občine Domžale organizirali še drugi del tečaja šivanja slamnikov. 

Tečajnice so se odlično odrezale, saj so njihove končne izdelke, to je slamnike, prodajali na 4. slamnikarskem sejmu v Domžalah, ki je bil prejšnji teden. Pred podelitvijo priznanj so nekaj besed povedale tudi tečajnice, med drugim tudi kaj jim je šlo najtežje in zakaj so se odločile, da postanejo šivilje slamnikov. Betka Burger, Ana Cajhen, Lidija Marinič, Mateja Penca, Simona Werber Kostrevc, Mojca Urbanija ter Tatjana Zupan so letošnje tečajnice šivanja slamnikov. Glede na videne izdelke, so res odlično opravile tečaj, zato so si priznanja več kot zaslužila.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov