V Grinijevi nagradni igri najbolj uspešni učenci OŠ Jurija Vege Moravče, Podružnične šole Vrhpolje

V Javnem komunalnem podjetju Prodnik so tudi letos za najmlajše učence pripravili ozaveščevalno akcijo, ki na prijeten in zabaven način otroke popelje v svet ekologije, ločevanja odpadkov, varovanja vodnih virov in narave. V okviru akcije je njihova maskota Grini, prijazni vesoljček, obiskala osnovnošolce od 1. do 3. razreda na območju občin Domžale, Mengeš, Trzin, Lukovica in Moravče, to je skupaj 15 šol in več kot 2.200 učencev.

Tudi tokratna ozaveščevalna akcija je bila zasnovana na Grinijevem spletnem mestu www.grini.si, ki so jo poimenovali Grinalnice in na katerem je na otrokom razumljiv način zapisano vse o ločevanju odpadkov, pitni vodi virih in odvajanju odpadne vode. V okviru ozaveščevalne akcije so otroci odigrali poučno spletno igrico o ločevanju odpadkov in tako sodelovali v nagradni igri. Na lestvico se je vpisalo več kot 650 rezultatov, Grini pa je nagrade, grinastične anorake, podelil najboljšemu v vsakem razredu. Razdelil je več kot 70 anorakov in tako nagradil najuspešnejše učence.

Prav posebno nagrado pa je prejela šola, katere učenci so bili vsi skupaj najbolj uspešni, to je Osnovna šola Jurija Vege Moravče, Podružnična šola Vrhpolje. Grini se je odločil, da bo šolo, katere učenci se bodo v nagradni igri najbolj potrudili in skupaj pokazali največ znanja, izpostavil na smetarskem kamionu in tako poskrbel, da bo njihov uspeh viden daleč naokoli.

Najbolj uspešne učence pa je ob zaključku nagradne igre čakalo posebno presenečenje. Ko jih je obiskal Grini, ki jim je podelil nagrade, se je na dvorišče Podružnične šole Vrhpolje in matične Osnovne šole Jurija Vege Moravče pripeljal tudi smetarski kamion, in to ravno tisti, na katerem je izpostavljena zmagovalna šola. Učenci so se Grinija in smetarskega tovornjaka izredno razveselili, obenem pa so ponosni, da so bili v nagradni igri najbolj uspešni. Tudi sami so imeli presenečenje za Grinija, saj so skupaj z učiteljicami zaplesali. Seveda, se jim je pri plesu pridružil tudi sam Grini.

Tanja Apšner, učiteljica in vodja Podružnične šole Vrhpolje, je ob obisku povedala, da so njihovi učenci že pravi strokovnjaki v ločevanju odpadkov. Grinijeve grinalnice pa so jih le še dodatno spodbudile k razmišljanju o varovanju okolja: »Zelo smo ponosni, da smo v letošnjem šolskem letu zmagovalna šola v Prodnikovi spletni aplikaciji. Veseli nas, da v sodelovanju s Prodnikom okoljsko osveščamo otroke. Namreč, prav je, da se zavedajo, da je narava del nas in da brez nje ne moremo obstajati.«

Učiteljica Betka Gorjup Skok iz Osnovne šole Jurija Vege Moravče je dejala, da na njihovi šoli že več let sodelujejo v Grinijevi ozaveščevalni akciji, ki so jo otroci izredno lepo sprejeli: »Mislim, da je to prijeten in zanimiv način ozaveščanja mladih o ločevanju odpadkov. Danes smo veseli, da nas je Grini ponovno obiskal in da bo tudi podelil nagrade tistim, ki so v nagradnem delu akcije najbolj zagnano sodelovali. Veseli pa smo tudi, da si imamo možnost ogledati smetarski kamion. Ob tem tudi čestitamo prijateljem z Vrhpolj za zmago!«

»Vsem nagrajencem čestitamo, vsem sodelujočim učencem, učiteljicam in učiteljem pa se zahvaljujemo za sodelovanje. Grini je ponovno ugotovil, da so otroci že pravi mojstri ločevanja odpadkov in da jim je mar za njihovo okolje. Zato se že praska po svoji veliki zeleni glavi in razmišlja, kaj bo za otroke pripravil prihodnje leto…«, pravijo v Javnem komunalnem podjetju Prodnik. Otroci pa pravijo, da se že veselijo nove nagradne igre. Do takrat pa jih čakajo še težko pričakovane »grinastične« počitnice.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar
Komentarji uporabnikov