V Domžalah so igrale orglice

Po uspešnem spomladanskem srečanju citrarjev v Domžalah se je v soboto, 15. septembra 2018, odvil še en odličen glasbeni dogodek, tokrat s slovenskimi orgličarji. Večnamensko ploščad ob domžalskem tržnem prostoru so namreč zasedli najbolj znani in priljubljeni slovenski izvajalci, ki igrajo na orglice oziroma ustno harmoniko. Orgličarji delujejo v različnih zasedbah ali pa nastopajo posamično.

Zvoki orglic so se  z različnimi melodijami in ob spremljavi drugih instrumentov po centru Domžal razlegali vse sobotno dopoldne. Orgličarsko soboto sta pripravila Občina Domžale in Kulturno društvo Mihaelov sejem, Mengeš, z njihovo orgličarsko sekcijo Sejmarji, ki so tudi odprli srečanje. Organizacijski vodja prireditve je bil Vido Repanšek, programski vodji pa Marjan Urbanija in Štefan Borin. Srečanja orgličarjev sta se udeležila tudi župan Občine Domžale Toni Dragar in župan Občine Mengeš Franc Jerič.

In kdo vse je nastopil v Domžalah? Poleg Sejmarjev KD Mihaelov sejem, Mengeš so nastopili še Janez Keržič iz Vodic, Lojze Peterle iz Ljubljane, kateremu sta župan Toni Dragar in organizacijski vodja dogodka Vido Repanšek podarila domžalski slamnik, Matjaž Brojan iz Domžal, zasedba Loške orglice iz Škofje Loke, Podmladek Sorških orgličarjev – Face iz Sore pri Medvodah, Robert Ivačič iz Ljubljane, Tone Jagodič z Bizeljskega, Marjan Dirnbek iz Zagreba, Klančakovi godci KD Vezilo iz Slamne vasi, Marjan Urbanija iz Loke pri Mengšu, Vlado in Gregor Gramc iz Krškega, Francetovi orgljičarji iz Železnikov ter Janez Gašperin iz Medvod. Tako je kar osemintrideset orgličark in orgličarjev zaigralo lepo število skladb od narodnih, kantri, bluesa in rocka, nekateri pa so zaigrali še ob pomoči drugih instrumentov. Program je povezovala Tanja Vidic Goršak.

Z imenom orglice se na Slovenskem v narečjih označuje več glasbil, knjižno in strokovno pa pomeni ta izraz tovarniško izdelano glasbilo, ki ima v lesenem podolgovatem okviru številne piščali s kovinskim jezičkom. Sprva so bile orglice diatonične, to se pravi, da se je pri vdihu oglasil drug ton kot pri izdihu. Po letu 1920 so se pojavile tudi kromatične, ki dajejo pri vdihu in izdihu isti ton. Za izumitelja orglic velja Christian Friedrich Ludwig Buschmann, ki je prve primerke naredil v letih 1821/22. Pozneje so jih drugi izpopolnjevali, od leta 1857 pa jih izdeluje na veliko tovarna Hohner v Trossingenu v Nemčiji. Pri nas jih je nekaj časa izdelovala tudi mengeška tovarna glasbil. Kdaj so zašle k nam, ni mogoče z gotovostjo trditi, vsekakor pa že v drugi polovici 19. stoletja. Pisatelj Janez Trdina v svojih Spominih piše, da je kot fant-birmanec v Ljubljani ogledoval orglice na številnih sejmarskih stojnicah. Že od začetka pa tja do druge vojne so bile priljubljeno darilo fantičem za birmo, zato so jim ponekod rekli kar birmanske.

Obiskovalci sobotnega srečanja slovenskih orgličarjev, so lahko na stojnici Melodije iz Mengša orglice tudi kupili, na voljo pa je bila še notna literatura za začetnike in napredne orgličarje.

Več fotoutrinkov s prireditve si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi