V Domžalah je ponovno dišalo po slami

Kljub temu, da je letošnjo pomlad vreme muhasto, kot že dolgo ne, so organizatorji iz Slamnikarskega muzeja, ki deluje pod okriljem Kulturnega doma Franca Bernika v sodelovanju z Občino Domžale, pod streho spravili 4. slamnikarski sejem, ki postaja tradicionalna domžalska prireditev, saj se s sejmom obuja spomin na dediščino slamnikarstva, ki je desetletja zaznamovalo mesto Domžale in okolico.

S slamnikarskem parku, ki se nahaja ob občinski stavbi je v soboto, 11. junija 2016, ponovno dišalo po slami, saj je bilo poleg slamnikov možno videti vse kar je povezano s slamo. Se pravi, da je bil tudi letošnji sejem tematski – slama in vse kar se iz nje naredi, seveda pa v prvi vrsti pletenje kit iz slame in šivanje slamnikov. Letos so organizatorji nadaljevali z vsebinsko nadgradnjo žitne zgodbe – s ponudbo ekološko pridelanih žitnih izdelkov. Kot je že običaj je bilo poskrbljeno tudi za najmlajše z ustvarjalnimi in animacijskimi programi. Poleg stalnih razstavljavcev je bilo letos tudi nekaj novih, med njimi iz Hrvaške in Srbije.

Kot je že običaj je bilo točno ob 12.00 uri na prizorišču Slamnikarskega sejma, uradno odprtje nošenja slamnikov, ki so ga odprli župan Občine Domžale Toni Dragar, direktorica Kulturnega doma Franca Bernika Domžale Cveta Zalokar in častni občan Občine Domžale dr. Miroslav Stiplovšek, nato pa je sledila modna revija, ki so jo izvedli v dveh delih in to kar s štirimi tematskimi sklopi: poletne obleke z lahkotnimi slamniki, mehiška tradicionalna noša v posodobljeni obliki, solinarski slamniki za vsakodnevno modo, večerne obleke z elegantnimi slamniki. Zaradi muhastega vremena so Srečanje ljudskih pevcev in godcev Domžale, ki je potekalo v soorganizaciji JSKD OI Domžale, izvedli v Slamnikarskem muzeju.

Na 4. slamnikarskem sejmu so sodelovali: Slamnikarski muzej Domžale s predstavitvijo pletenja kit, šivanja slamnikov, vodenimi ogledi, delavnicami za otroke in modna revija (avtorica revije Mateja Kozina), Pajk klobuki iz Ljubljane z bogato ponudbo slamnikov; gostje iz Nizozemske; KUD Fran Maselj Podlimbarski iz Krašnje – pletenje kit; učenci OŠ Rodica, KD Godba Domžale, Glasbena šola Domžale, Folklorna skupina KD Groblje, Češminke iz Društva Lipa, Otroška folklorna skupina KD Domžale, lajnar Jože Strajnar, Matjaž Brojan, s katerim je potekal pogovor o njegovi knjigi Slamnata sled Domžale, ŠAD Mavrica, OŠ Venclja Perka, Vrtec Urša Domžale, Društvo Verjamem vate, Rezina kuhna, Turistična skupnost mesta Koprivnice iz sosednje Hrvaške, Slamnikarska sekcija HKPD Matija Gubec Tavankut iz Srbije ter še nekateri razstavljavci. Organizirali pa so tudi vodeni sprehod med slamnikarskimi tovarnami v Domžalah, ki ga je vodila Saša Roškar.

Več foto utrinkov s Slamnikarskega sejma si lahko ogledate TUKAJ.

 

Avtor: Miha Ulčar; Foto, video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov