V Centru za mlade Domžale upihnili dvajset svečk

Center za mlade Domžale v letošnjem letu praznuje 20-letnico delovanja. V vseh teh letih delovanja zagotavlja podporo mladim v lokalnem okolju, jim nudi možnosti za kakovostno preživljanje prostega časa ter jih spodbuja, da se aktivno vključujejo v družbo. V okviru svojega delovanja izvaja številne aktivnosti, ki so prilagojene različnim interesom, željam in potrebam mladim. Aktivnosti izvajajo samostojno ali v sodelovanju z drugimi slovenskimi in tujimi organizacijami. Da so na Občini Domžale, ki je leta 1998 ustanovila Center za mlade Domžale, naredili korak v pravo smer, kažejo rezultati in aktivnosti na področju mladinske politike v zadnjih letih, saj je Inštitut za mladinsko politiko pred dnevi Občini Domžale podelil certifikat Mladim prijazna občina.

Osrednje praznovanje 20-letnice Centra za mlad Domžale je potekalo v sredo, 7. novembra 2018, praznovanja pa so se udeležili vsi, ki so bili in so še tako ali drugače vpeti v zgodbo, ki se imenuje Center za mlade Domžale. Tako so se slavnostnega dogodka udeležili župan Toni Dragar, podžupanja mag. Renata Kosec, bivša županja Cveta Zalokar, v njenem mandatu je po njenih prizadevanjih Center za mlade ugledal luč sveta, prva direktorica zavoda Lili Jazbec, ki je Center za mlade spravila na noge ter nekdanja podžupanja Andreja Pogačnik Jarc.

V okviru praznovanja so v CZM-jevskem slogu pripravili pregledno razstavo fotografskih utrinkov z različnih dogodkov, ki so se odvili v teh 20 letih. Nabrali so kar 18 tematskih sklopov, ter skoraj 600 fotografij. Prav tako so pripravili še nekaj zanimivih kotičkov, kjer so prisotni na plano lahko izpustili svojo kreativnost.

Center za mlade je nastal daljnega leta 1997, najprej kot del občinskega Oddelka za družbene dejavnosti. »Mnogo oseb, ki so danes tukaj, so strnile glave in oblikovale organ, ki bo skrbel za mlade v stiski, jim nudil svetovanje, nudil podporo strokovni delavcem, organiziral prostočasni program za mlade in tako dalje. Že naslednje leto je CZM postal javni zavod in pridobil direktorico Lili Jazbec. Sama je vodila CZM skoraj 3 leta orala ledino mladinskega prostora v Domžalah in pripravljala program,« je o začetkih delovanja povedal direktorica Tinkara Koleša. Poudarila je tudi, da se mora Center za mlade razvijati, se spreminjati, prilagajati novim situacijam in interesom mladih. Pri tem sodelujejo z mladinskimi organizacijami v Domžalah, poskušajo podpirati novo nastajajoče mladinske akterje in hkrati podajati roko občinskim organom za katere ve, da jim za mlade v Domžalah ni vseeno.

Praznovanje se je začelo s krajšo rekreacijo.

Ker je za uspešno delovanje izjemno pomembna ekipa, ki soustvarja zgodbo Centra za mlade Domžale, je seveda prav, da jo ob tej priložnosti tudi predstavimo. Poleg direktorice Tinkare Koleša že 19 let iz mladih ustvarjalnost za katero niti niso vedeli, da jo imajo, vleče Mateja Absec, kreativna žilica zavoda, ki skrbi tudi za administrativne zadeve. Za koordinacijo programa skrbi Klavdija Štajdohar, ki je zaslužna tudi za razvoj CZM-jevega mednarodnega programa, ob tem pa skrbi, da CZM izvede preko 400 aktivnosti na leto. Ob tem velja izpostaviti, da so zmožni izvajati štiri dejavnosti istočasno. Za mladinsko delo je zadolžena Tjaša Slevec, ki tudi poskrbi, da so aktivnosti CZM-ja vidne v različnih medijih ter za pripravo promocijskih materialov. Skrbi pa tudi za družaben in zabaven del programov za mlade.Svoje prve delovne izkušnje v CZM-ju nabira Anja Sagadin, ki je zaposlena projektno, trenutno pa domžalskim učencem predstavlja kaj je to čuječnost in razjasnjuje, da to kar vidijo na Instagramu ni realnost. Ob tem je zaplavala tudi v pripravo mednarodnih projektov. V svojih vrstah pa že nekaj časa gostijo Liisi Trumm, študentko iz Estonije, ki mladim Domžalčanom predstavlja svojo izkušnjo s prostovoljnim delom v tujini, estonsko kulturo, se uči slovensko in izvaja zanimive energizerje, ki običajno vključujejo konje.

Ekipa Centra za mlade Domžale.

Župan Toni Dragar je v svojem govoru povedal, da je občina Domžale pred dvajsetimi leti na pobudo bivše županje Cvete Zalokar dobila Center za mlade. Kljub temu, da so začeli iz nič, je bila takrat delovanje pripravljena prevzeti Lili Jazbec, ki ga je nato skupaj s sodelavci uspešno razvijala. »Letos smo sprejeli Strategijo za mlade. Mislim, da smo s tem vrata odprli vsem mladim in to ne samo tistim, ki so vezani samo institucionalno, ampak tudi mladim, ki želijo sodelovati individualno. Seveda gre v prvi vrsti zahvala vsem, ki pomagate pri delovanju našega centra. Na Občini Domžale imamo s tem prostorom, kjer se nahaja center, še veliko načrtov. Naša ideja je, da ostane vsa stavba za mlade,« je povedal župan. Ob tem je tudi dodal, da so bili na Občini Domžale vedo pripravljeni prisluhniti potrebam centra, pa naj bo to s finančnega ali pa kakšnega drugega vidika. Skupaj s podžupanjo mag. Renato Kosec je direktorici Tinkari Koleša izročil darilo in tablo Mladim prijazna občina, saj je Občina Domžale pred dnevi prejela certifikat Mladim prijazna občina.

Čestitke slavljencem je izrekel tudi župan Toni Dragar.

Zbrane je pozdravila tudi Cveta Zalokar, ki je povedala, da je ponosna, da so pred dvajsetimi leti ustanovili dva zavoda: Kulturni dom Franca Bernika in Center za mlade. Po njenih besedah so bili s strani nekaterih takratnih svetnikov pomisleki glede ustanovitve, vendar pa se danes vidi, da sta oba zavoda upravičila svoje delovanje. »Tega centra pa vsekakor brez Lili Jazbec ne bi bilo. Vesela sem bila, da sem takrat našla nekoga, ki je bil pripravljen orati ledino na tem področju v Domžalah.«

Centru za mlade Domžale čestitamo za njihovo 20-letnico delovanja in jim želimo uspešno delo z mladimi še naprej!

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar; Video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi