Uvod v Ahčinovo leto – Razstava o delu in življenju umetnika Franceta Ahčina

100-letnica rojstva kiparja Franceta Ahčina

France Ahčin (1919-1989) je bil izseljenski umetnik, ki je svojo zbirko več kot sto ustvarjenih del simbolično podaril rojstnemu mestu – Domžalam. Ob njegovem jubileju so v Menačenkovi domačiji v Domžalah pripravili uvod v »Ahčinovo leto« z dopolnitvami stalne razstave ter občasne razstave o njegovem delu in življenju.

Ob 100-letnici rojstva kiparja Franceta Ahčina ter ob dnevih evropske kulturne dediščine in tednu kulturne dediščine, je v Menačenkovi domačiji v torek, 8. oktobra 2019, potekalo odprtje razstave o delu Franceta Ahčina. Na preglednih panojih razstava ponese obiskovalca od rojstva Franceta Ahčina do življenja v Argentini ter vrnitve v domovino, kjer je imel v Galeriji Domžale tudi pregledno razstavo.

»Mineva sto let rojstva domžalskega kiparja Franceta Ahčina, ki se je rodil v Menačenkovi domačiji. Leta 2016 smo spomin nanj obudili po skoraj tridesetih letih, čeprav je že več let zorela ideja o novi predstavitvi zbirke na podstrešju njegove rojstne hiše. Bil je izseljenski umetnik, ki je svojo zbirko več kot sto ustvarjenih del simbolično podaril rojstnemu mestu – Domžalam. Ob njegovem jubileju smo pripravili uvod v »Ahčinovo leto« z dopolnitvami stalne razstave ter občasne razstave o njegovem delu in življenju,« je v uvodu odprtja razstave dejala kustosinja v Menačenkovi domačiji Katarina Rus Krušelj, ki je tudi avtorica razstave. Po njenih besedah bodo v nadaljevanju sledili dogodki povezani s kiparstvom in zgodbami iz Menačenkove domačije ter zgodbami iz Domžal in okolice.

Razstavo o Francetu Ahčinu je predstavila Katarina Rus Krušelj, kustosinja v Menačenkovi domačiji.

Predstavitev Ahčinove stalne zbirke na podstrešju Menačenkove domačije podaja retrospektiven vpogled v kiparjev razvoj, naslanjajoč predvsem na zadnja desetletja njegovega življenja v Argentini. Opredelila jih je razburljiva življenjska pot, značilna za ustvarjalca, ki mora živeti od naročil, hkrati pa raziskuje svojo največjo možnost izpovedovanja. K stalni zbirki so priključili novo kiparsko pridobitev – portret njegovega očeta. V spodnjem razstavišču so po besedah Katarine Rus Krušelj pripravili spremljajočo razstavo s podrobnejšim vpogledom v avtorjevo življenje in delovanje: »S predmeti, fotografijami in drugim dokumentarnim gradivom je predstavljena zanimiva zgodba domačina, ki je svojo kiparsko pot pričel s prvim kiparskim ateljejem na podstrešju svojega doma, jo nadaljeval v Italiji in Argentini ter jo zaključil zopet doma. Zgodbi, ki je bila predstavljena že leta 2016, so dodane dopolnitve, zbrane v zadnjih letih.«

Razstava, ki jo je postavil Roman Kos, bo v Menačenkovi domačiji na ogled do 20. novembra 2019. Pokrovitelj odprtja razstave je bila Vinska klet Vidmar.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi