Usposabljanje gasilcev za uporabo helikopterja pri gašenju požarov v naravi

Včeraj dopoldan je nad naseljem Rača v občini Domžale, letal helikopter Slovenske vojske in marsikdo se je zagotovo spraševal, kaj se dogaja. Potekal je namreč praktični del usposabljanja gasilcev za uporabo helikopterja pri gašenju požarov v naravnem okolju, na katerega je bilo s strani Gasilske zveze Slovenije napotenih 29 kandidatov.

Ob intervencijah gašenja požarov v naravi je pričakovati večje površine ogroženega težko dostopnega območja, kar pa z vidika gašenja lahko predstavlja problem pri zagotavljanju zadostnih količin in dobavi požarne vode na požarišče. »V danem trenutku se lahko tako za premik gasilskih skupin na ogroženo območje, kakor tudi za transport požarne vode ali konkretno gašenje požara uporabijo zračna plovila – konkretno helikopter«, je povedal poveljnik GZ Domžale Matjaž Merkužič.

Dvodnevno usposabljanje, ki je potekalo pod vodstvom Gasilske šole – Izobraževalnega centra za zaščito in reševanje Ig, je bilo namenjeno seznanitvi in usposobitvi gasilcev za delo v območju zrakoplovov in za delo iz zrakoplovov Slovenske vojske in Policije. Na teoretičnem delu so se tečajniki seznanili z vrstami helikopterjev, njihovimi taktično tehničnimi lastnostmi ter dodatno opremo, namenjeno gašenju požarov v naravi.

Na praktičnem delu pa so se seznanili z osebno zaščitno opremo, ki jo morajo uporabljati pri tovrstnih posredovanjih, pravilno izbiro in zavarovanjem prostora za pristanek helikopterja ter postavitev bazena za zagotavljanje požarne vode. V nadaljevanju pa so urili postopke polnjenja bazena, nudenja pomoči posadki helikopterja pri zajemanju vode iz bazena ter postopke pravilnega vstopa in izstopa iz helikopterja.

Za zaključek pa so gasilci izvedli še simulacijo gašenja požara v naravnem okolju ob uporabi bazena in prenosne motorne črpalke.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Tomaž Kovač
Komentarji uporabnikov