Uspeh Florjanovega sejma je presenetil tudi organizatorje

Turistično društvo kanja Trzin je za svoj 15. Florjanov sejem sprejelo nekaj usodnih odločitev, ki pri tistih, ki so poskušali »šlogati iz kave«, niso vlivale zaupanja, a zdaj, ko je jubilejni sejem za nami, lahko rečemo, da so bile kar prave.

Prva je bila, da sejem ne bo na Florjanovo nedeljo, skupaj z gasilsko Florjanovo mašo in povorko. Nekateri od turističnih delavcev so namreč menili, da bo Florjanova nedelja, ki je letos padla na 4. maj, neugodna, saj bodo ljudje zaradi podaljšanih prvomajskih praznikov še raztepeni po svetu in bo obisk slabši. Sejem so tako pripravili teden po Florjanovi nedelji, kar pa so jo uspešno izkoristili v trzinski župniji, kjer so praznovali štiridesetletnico, gasilci pa se tudi niso hoteli odreči svojemu prazniku.

Tudi druga odločitev se je zdela precej tvegana, saj so se odločili, da sejem preselijo z dosedanjega prizorišča na Ljubljanski cesti pred gasilskim domom v športni park ob osnovni šoli. Ker je šola malo odmaknjena, so številni menili, da obiskovalci za sejem še vedeli ne bodo in njegovega prizorišča ne bodo našli. Pa so bili strahovi odveč. Sejem je bil dobro obiskan, razstavljavci so bili veseli, ker so imeli več prostora, obiskovalci pa so imeli boljši občutek, saj so organizatorji domiselno razporedili stojnice, tako, da je imel sejem kar prijetno zasnovo. Ob vhodu so bile namreč stojnice z rožami in traktorji starodobniki, potem pa so se stojnice širile v obe smeri ob atletski stezi igrišča. Na eni strani so bile na začetku najprej stojnice gostiteljev – Turističnega društva Trzin, rezbarjev, vezilij, nato pa še druge stojnice rokodelcev in ustvarjalcev umetne obrti. Tam so dobili prostor tudi sosedje iz Turističnega društva Mengeš. Na drugi strani pa so bile stojnice s turistično pobudo kmečkih turizmov in drugih tradicionalnih razstavljavcev od spominkarjev, do čebelarjev, oljkarjev, zeliščarjev in drugih. Predstavili so tovrstno ponudbo takorekoč iz vse Slovenije, od Pomurja do Obale. Osrednji del sejmišča je bil namenjen športnikom, na koncu igrišča pa je kraljeval velik prireditveni prostor. Kot nekakšne podaljške pa so izkoristili še druge asfaltirane površine okrog šole, kjer so razstavljali še drugi razstavljavci, precej pozornosti pa je pritegovala tudi visoka plezalna stena, ki so jo postavili planinci in na kateri so predvsem mlajši obiskovalci lahko preizkušali svoje plezalne sposobnosti.

Tretja na videz tvegana odločitev je bila, da za obogatitev sejemskega dogajanja na prireditev povabijo tudi ansambel Čuki. Ti so bili precej dražji,kot bi bili drugi ansambli, a je potem zelo dober obisk v soboto zvečer, za katerega so bili krivi prav Čuki, potrdil, da je bila odločitev pravilna. Obisk je bil tako dober, da so morali organizatorji na prizorišče pripeljati še dodatne klopi in mize, gostincem pa je za krajši čas celo zmanjkalo pijače in hrane, a so se člani prizadevne skupine iz gostilne Pr´ Narobet´ takoj znašli in iz svojih zalog v gostilni pripeljali vse potrebno, da so zadovoljili obiskovalce. Vsi so se strinjali, da je bila odločitev za Čuke zadetek v polno.

Za zelo dobro se je izkazala tudi odločitev Turističnega društva, da na prireditev povabijo še druga trzinska društva. Sejemska dejavnost je bila tako precej bolj pestra in tudi druga trzinska društva so z uspehom predstavila svojo dejavnost. Še zlasti dosti zanimivega so pokazali člani Športnega društva, ki so med drugim pripravili košarkarski turnir za otroke in turnir trojk ter podelili priznanja za športne dosežke. Gasilci so prikazali svojo opremo, načine gašenja požarov ter vajo za otroke v ciljanju tarč z vodnimi curki, orientacisti so pripravili orientacijsko tekmovanje za vse kategorije, strelci so obiskovalce vabili na svoje novo strelišče, šahisti so se pomerili na brzopoteznem turnirju, hkrati pa so se predstavili tudi mladi člani novega – starega šahovskega društva Mengeš – Trzin. Zelo veliko pozornosti so pritegnili lastniki starodobnih vozil, ki so imeli najkrajše srečanje starodobnikov v Trzinu, za zdravo življenje pa so člani Zavoda za zdravo življenje prikazali krožno vadbo Postani in ostani Fit. Člani Društva prijateljev mladine so pripravili otroške delavnice, izkazali pa so se tudi planinci, ki so seznanjali obiskovalce s svojo dejavnostjo. Da je bilo prijetno je ves čas skrbel povezovalec programa Franci Peternel, v zabavnem in kulturnem programu pa so sodelovali umetniki in glasbeniki iz Trzina in iz glasbene šole Lartko, ob tem pa tudi Mengeška godba, kamniške mažoretke, glasbena skupina Tineta Šinka, ansambel Obvezna smer, Veseli muzikantje, skupina Krech s hip hop koncertom ter seveda Čuki.

Posebna zanimivost jubilejnega 15. sejma pa so bile potica velikanka in klobasa velikanka. Potica, ki so jo spekli v Pekarni Pečjak, je merila kar 5 m, težka pa je bila 15 kg, prav toliko kot klobasa velikanka, ki so jo izdelali v podjetju Meso Kamnik. Šlo je pravzaprav za verigo klobas, ki naj bi predstavljale prepletenost trzinskega turističnega društva z življenjem kraja. Ob jubileju je na sejmu predsednica Turističnega društva Kanja Trzin, Jožica Valenčak prejela tudi srebrno priznanje Turistične zveze Slovenije.

Sejem je bil res živ in pester, organizatorji pa so tudi tokrat, kljub napovedim za poslabšanje vremena pred prihodom ledenih mož imeli srečo, saj se je neurje razbesnelo šele ob koncu sejma, ko so stojnice že pospravili.

Avtor: Miro Štebe; Foto: Miro Štebe
Komentarji uporabnikov