Zadnja materialna sled za največjo slamnikarsko tovarno v Domžalah

Ladstätterjev dimnik

Včeraj smo na naših družabnih omrežjih v sklopu nove rubrike ”Ali ste vedeli?” delili informacijo, da je dimnik, ki se nahaja na parkirišču nakupovalnega središča Mercator, zadnja materialna sled za največjo slamnikarsko tovarno v Domžalah. V nadaljevanju si lahko preberete več o tem.

Podjetnik Chrysant Ladstätter je leta 1905 za potrebe tovarne, na mestu, kjer danes stoji nakupovalno središče, zgradil energijski obrat z elektrarno, barvarno, belilnico in livarno, ki se je imenovala Ladstätterjeva elektrarna, barvarna, belilnica in livarna. Takrat je bil to največji tovrstni obrat v Domžalah in je služil tudi za potrebe drugih Ladstätterjevih podružnic po Evropi.

Po propadu slamnikarske industrije je objekt kupil usnjar Pollak, eden izmed začetnikov zelo uspešnega obdobja usnjarstva v Domžalah. Po drugi svetovni vojni je tako v teh prostorih delovala tovarna kovčkov Toko Domžale, kasneje manjša tiskarna in na koncu jezikovna šola. Od vsega tega je danes ostal le še 32, 5 metrov visok dimnik, ki nas spominja na nekdanjo slamnikarsko tovarno.

Karin Božič Zupančič; Foto: arhiv Visit Domžale

Tagi