Davorin Rovšek iz Moravč – fotografski mojster in prvi slovenski kinematografski podjetnik

»Vsaka fotografija je potrdilo o prisotnosti.« (Julio Cortázar)

Domoznanstvo je del našega skupnega spomina, zato je prav, da ga hranimo in bogatimo z novimi vsebinami. V Knjižnici Domžale redno skrbimo za zbiranje in urejanje domoznanskega gradiva ter ohranjanje spomina na življenje v naši okolici. Pri tem vsakič znova naletimo na izjemne posameznike, ki so poskrbeli, da imamo vpogled v življenje nekoč. Ko najdemo ali gledamo stare fotografije in razglednice, ki pričajo o tem, kako so živeli naši predniki, kako so se oblačili, kje so živeli, kako so bili videti naši kraji nekoč, le redko pomislimo, na človeka, ki je poskrbel za ta spomin. Eden izmed teh je prihajal iz naših krajev, natančneje iz vasi pod Limbarsko goro.

Davorin Rovšek se je rodil 17. 11. 1867 v Gabrjah pod Limbarsko goro pri Moravčah očetu Andreju in materi Katarini. Njegovo krstno ime je bilo Martin, vendar tega imena nikoli ni uporabljal. Oče Andrej Rovšek je bil podobar. Med njegovimi deli, ki jih najdemo v več cerkvah, sta znana oltarja na Rovah in Vranji Peči, izdeloval je tudi panjske končnice. V družini so se poleg Davorina rodili še tri sestre in pet bratov.

Razglednica Moravč z župnijsko cerkvijo sv. Martina okoli leta 1920. (Foto: Davorin Rovšek, arhiv Knjižnice Domžale)

Davorin se je na Dunaju šolal za fotografa. Po vrnitvi je najprej delal v Moravčah, od leta1896 pa je imel atelje v Ljubljani na Kolodvorski ulici, kasneje na Wolfovi. Mnogo njegovih pokrajinskih fotografij so uporabili za prve slovenske razglednice. Bil je tudi odličen portretist in je fotografiral mnoge znane Slovence tistega časa ter poskrbel za prve razglednice naših mest in trgov. Razvoj fotografije in pojav kinematografije ob koncu 19. stoletja sta spodbudila Rovška, da se je odpravil v Pariz, kjer je proučil poslovanje prvih kinematografov in nato začel v Ljubljani leta 1906 ob 10-letnici kinematografije predvajati filme. Tako je postal prvi slovenski kinematografski podjetnik in začetnik stalnega kina na Slovenskem.

Leta 1908 je skupaj z bratom ustanovil prvi slovenski potovalni kinematograf in z njim obiskoval mesta in trge na Kranjskem. Umrl je 29. 1. 1949 v Ljubljani.

Portretna fotografija Davorina Rovška.

V Knjižnici Domžale je Urša Justin pripravila novo digitalno zgodbo, ki jih redno objavljamo na spletnem portalu KAMRA. KAMRA je vedno bolj priljubljeno spletno mesto, na katerem splošne knjižnice, muzeji in druge lokalne kulturne ustanove širom Slovenije objavljajo vsebine, povezane s kulturno, zgodovinsko in drugo dediščino slovenskih pokrajin. Tudi naša knjižnica je prispevala že kar nekaj odmevnih zgodb, ki jih lahko najdete na tej povezavi.

Zgodbo o Davorinu Rovšku, opremljeno s starimi fotografijami in razglednicami, si lahko ogledate na tej povezavi.

Portretna fotografija Davorina Rovška.

Vabljeni k branju in širjenju novih spoznanj o naši lokalni zgodovini med ljudi, da se ohrani spomin, ki je vez človeka s preteklostjo, in tudi zavest, v kateri so ohranjene predstave, misli in podatki o preteklosti. Brez spomina ni učenja.

Kristina Galun, Knjižnica Domžale

 

Tagi