Zgodovina na dlani: stare razglednice naše okolice           

“Človek je bitje, ki ustvarja zgodovino in svoje preteklosti ne more ponoviti, niti je ne more pozabiti.”

Wystan Hugh Auden

V času, ko se soočamo z novo preizkušnjo, je primeren način za sprostitev in umiritev branje. Za vas smo pripravili nove zanimive vsebine, ki bodo v vas prebudili nostalgijo in spomine. Knjižnica Domžale je trenutno zaprta, zato bomo z vami preko spletnega portala Domžalec spet delili nekaj naših vsebin, ki so bolj skrite obiskovalcem naše knjižnice, a zato nič manj pestre in zanimive. Tokrat vam predstavljamo nekaj razglednic iz naše zbirke, veliko več pa jih najdete na povezavi na koncu prispevka.

Zgodovina razglednic

Razglednice so prave male umetnine, ki v sebi skrivajo pomembne in dragocene podatke o minulem času hkrati pa so danes del turistične ponudbe vsakega kraja. V Knjižnici Domžale se zavedamo, da stare razglednice danes veljajo za zapuščino naših prednikov in da imajo neprecenljivo kulturno vrednost. Zelo pomembne so za proučevanje preteklosti, za zbiratelje pa duhovno bogat konjiček.

Pogled na strugo Kamniške bistrice iz Homške gore v Nožicah, februar 1937.

Razglednica je ilustrirana poštna tiskovina, ki se je pojavila okoli leta 1870. Prva fotografska razglednica je nastala okoli leta 1879, umetniška pa okoli leta 1900. Stare razglednice so pomemben zgodovinski vir za lokalno zgodovino, saj prikazujejo, kakšen je bil kraj v določenem obdobju.

Do nastanka razglednice je prišlo postopoma. Najprej je nastala dopisnica, ki je bila najprej izdana na dunajski poštni upravi leta 1869. Imenovala se je »Correspondenz karte«. Na prvi strani je imela natisnjeno znamko in prostor za naslov, hrbtna stran pa je bila namenjena za sporočila. Slovenski izraz za dopisnico na prvi dvojezični izdaji je bil »listnica«. Leta 1873 pa se je že imenovala dopisnica, kar pa uporabljamo še danes. A dopisnica še ni bila razglednica. Najprej so v zgornji levi kot na hrbtni strani dopisnice začeli tiskati razglede, potem se je slikovni del dopisnice večal in postopoma obsegal vso hrbtno stran in tako smo dobili razglednico.

Domžale ob Bistrici, odposlano leta 1936.

Pošiljanje razglednic

Sporočila v pisni in ustni obliki so si pošiljali že v najstarejših obdobjih človeške zgodovine, a so to počeli občasno. Razni vojaški poveljniki, uradniki in cerkveni krogi so za pošiljanje oziroma prenos uporabljali sle, ki so potovali peš ali na konjih. A to še ni bila pošta, saj ni šlo za organiziran prenos pošte.

Zgodovina pošte na domžalskem

Začetki pošte v naši krajih segajo v leto 1573 v Podpeč, v današnji občini Lukovica. Poštna postaja je bila odprta leta 1573, ko so skozi Črni graben uvedli redni poštni promet med Ljubljano in Gradcem. Poslopje Stare pošte pri podpeškem kamnolomu je še vedno ohranjeno. Ko je leta 1805 carinski urad zaradi prihoda Francozov v Podpeči prenehal opravljati delo se je mitnica in carinska pošta prestavila na Vir in v Krašnjo. V Podpeči  je ostala le še pošta do leta 1867. Leta 1870 so ustanovili pošto na Viru, Domžale pa so pošto dobile leta 1880.

Trojane, odposlano leta 1923 – redkost zaradi znamke.

Znamke in žigi

Avstrijsko cesarstvo je prvo znamko izdalo leta 1850. Na njej je bil grb cesarstva, a največkrat se je na znamki pojavljal avstrijski cesar Franc Jožef. Med drugo vojno so izšle znamke, ki so jih izdajali različni okupatorji. V obdobju Jugoslavije se je pojavila večja količina znamk, povezanih s Slovenijo. V Republiki Sloveniji pa je prva znamka izšla leta 1991, po osamosvojitvi, s podobo Plečnikovega parlamenta na zeleni podlagi, vendar je PPT Jugoslavije znamko takoj prepovedala, saj je bila natisnjena tajno v tiskarni Delo, izdana nelegalno in tako ni bila usklajena s pravili Svetovne poštne zveze. Znamka je bila dobre tri mesece po razglasitvi neodvisnosti ponovno v prodaji, tokrat z motivom slovenskega grba. Poštni žig se je pojavil prej kot znamka. Na njih so krajevne in časovne oznake, obstajajo pa še dodatni žigi z drugimi informacijami.

Mengeška koča na Gobavici, odposlano leta 1963.

Založniki

Razglednice so izdajale svetovno znane založbe, a za našo lokalno zgodovino niso bili nič manj pomembni manjši založniki. Nekateri so izdajali samo razglednice svojega kraja ali samo svoje gostilne, trgovine ali trafike. Z izdajo so se ukvarjala tudi društva, ki so hotela popularizirati svojo dejavnost. Nekje na robu, komaj opazno so na razglednicah natisnjena imena založnikov. Razglednico so tudi pravno zavarovali. Pri raziskovanju takih razglednic pa nam manjka samo še podatek o fotografu. Če je bil fotograf tudi založnik ni težav, a največkrat ni tako.

Limbarska gora pri Moravčah, odposlano leta 1928.

Zbiranje starih razglednic in fotografij v Knjižnici Domžale

Domoznanstvo proučuje in opisuje ožje domače okolje. Domoznanska zbirka je najpomembnejša zbirka vsake splošne knjižnice. Tudi v Knjižnici Domžale vestno zbiramo in dopolnjujemo našo domoznansko zbirko.

Domoznanstvo je del kolektivnega spomina, kolikor več vanj prispevamo, toliko bogatejše je. Marsikdo ima doma domoznansko gradivo, ki ga knjižnica še nima, zato vas vabimo, da nam pomagate pri izpopolnjevanju domoznanske zbirke. Razveselili se bomo vsakega vašega prispevka v obliki knjige, diplome, zemljevida, razglednice, avdio in video posnetka. S pomočjo sodobne tehnologije in z vašim dovoljenjem bomo napravili kopijo in vam original vrnili. K sodelovanju vabimo tudi šolske in kulturne institucije, društva, zavode, podjetja, da nam pošiljajo gradivo, ki ga tiskajo ali kako drugače publicirajo. S tem bo njihova vsebina dostopna tudi širši javnosti. Pišete lahko na mail kristina.galun@dom.sik.si.

Trzin, redkost med dopisnicami, odposlana okoli 1900.

Danes smo vam želeli predstavili našo zbirko starih razglednic s področja Domžal, Homca, Trzina, Mengša, Lukovice in Moravč. Precej več starih razglednic iz omenjenih občin najdete na povezavi tukaj.

Želimo vam veliko užitkov pri prebiranju in občudovanju starih razglednic.

Vse dobro dokler se ne snidemo spet!

Kristina Galun, Knjižnica Domžale

 

Komentarji uporabnikov
Tagi