Zgodbe s Kolodvorske ceste

Zaradi situacije v državi je v izogib širjenju virusa svoja vrata zaprla tudi Knjižnica Domžale. V času zaprtosti pa vas vabimo k ogledu drugih naših vsebin, ki vas bodo prav gotovo zanimale, hkrati pa skrbi vsaj za trenutek preusmerile k prijetnim zgodbam naše zgodovine. Težki časi nam pomagajo razumeti, kako dragoceno in čudovito je lahko življenje. Z upanjem na lepše dni vas vabim branju.

Neverjetno koliko simpatičnih zgodb skriva Kolodvorska ulica v Domžalah. Ste vedeli, da so imele Domžale svoj »Vatikan«, da je bila Kolodvorska ulica med vojno kar nekajkrat  bombardirana, da je mojster Jože Plečnik pogosto obiskoval Janeza Vrečarja v njegovi podobarski in mizarski delavnici na Kolodvorski?

Vse to in še mnogo zanimivih detajlov iz življenja na Kolodvorski najdete na tej povezavi, kjer sledite kazalu na desni strani.

V znamenitem “Vatikanu” v Domžalah je imel Del Bello svoj brivski salon.

Ena izmed zanimivosti pa je tudi ta, da je po Kolodvorski potekala proga za karting.

Karting je športna panoga, ki goji dirkanje z gokarti. Gokart je majhen dirkalni avtomobil s šasijo iz jeklenih cevi, navadno brez karoserije in menjalnika.

Prvi gokart sta leta 1956 izdelala Art Ingels in Lou Borelli. Leta 1959 je Evgen Volič pripeljal prvi gokart v italijanski izvedbi v Postojno. Prvi slovenski gokart-i so bili narejeni v letu 1960. Izraz gokart se je v Sloveniji uporabljal do leta 1968, ko se je osvojil izraz karting, ki ga je uporabljal Mednarodni komite za karting v Parizu pri FISA-FIA.

Po Kolodvorski cesti je potekala tudi proga za karting.

Leta 1965 se je začelo organizirati tekmovanja za prvenstvo Jugoslavije in takrat so se začeli pojavljati novi prireditelji in med njimi so bile tudi Domžale. Proga je potekala po Ljubljanski  in Kolodvorski cesti, kjer je bil tudi strart. Prva takšna tekma je bila 23. julija 1967 ob 15. uri. Domžale so imele kar nekaj tekmovalcev, ki so bili med najboljšimi v Jugoslaviji, zato je takšno tekmovanje med Domžalčani vzbudilo veliko zanimanja. V zgodbi lahko vidite tudi 3D gokarta, ki je v lasti Jeras Tomaža.

Prijetno branje vam želimo, dokler se ne snidemo spet. Srečno!

Avtor: Kristina Galun, Knjižnica Domžale; Foto: arhiv Foto Majhenič

Komentarji uporabnikov
Tagi