V škrlatno srajčko odeti Arboretum Volčji Potok

Jesen je že dodobra zakorakala v naše kraje in se pokazala v vsej svoji lepoti. Vidna je tako na poljih in vrtovih, kakor tudi v sadovnjakih in gozdovih. Jesen je s svojimi barvami spremenila podobo narave. Ni več vabečih dišečih cvetov, sedaj vabijo drugačne barve in drugačne vonjave. 

Ko na mestnih ulicah zadiši po kostanju, je za marsikoga med nami to znak, da je v naše kraje nepreklicno vstopila jesen. Prvi listi že odpadajo z dreves, mi pa se trudimo, da je naše dvorišče vedno urejeno. Vonj po kostanju nas nežno opozori, da prihajajo hladnejši dnevi in to je čas, ko v omarah menjamo garderobo; pomladno in poletno kolekcijo shranjujemo za toplejše dni, na katere bomo čakali še kar nekaj mesecev, jesensko in zimsko obleko pa pripravljamo za nošnjo v bližajočih hladnih dneh.

V tem prelepem jesenskem obdobju leta, ko ti pogled zaplava po barvitih gričih in gozdovih, sem tudi jaz želel ujeti del te jeseni, zato sem se odpravil v Arboretum Volčji Potok. Jesen je že dobro zakorakala v naše kraje in narava se je odela v različne pisane barve in nas bogato obdarila s plodovi. Tudi rastlinje in drevesa, kot povsod drugod, so se ovile v žive jesenske barve, namesto cvetov pa nas sedaj rastline razveseljujejo s paleto barv, ki se bohotijo na različnih listih dreves, mnogokrat na enem listu tudi več odtenkov barv. Kaj vse nam jesen ponuja v gozdu. Od lešnikov in kostanjev do storžev, živobarvnih listov, želoda, žira in še česa.

Polno obiskovalcev je prišlo gledat umetnine gospe Jeseni, te naravne slikarke, ki najraje uporablja žive barve, da obiskovalcem zastane dih. Še lepše je gledati te umetnine, ko za ozadje uporabi čudovito Azurno modro platno, šele takrat umetnine, obsijane z soncem, pridejo do pravega izraza. Ja, človek se kar zasanja ob pogledu na škrlatne srajčke dreves in grmovnic.

Priporočam vam, da izkoristite še te trenutke in si ogledate to čarobnost naravnih barv, pa kjer koli boste, na gričkih, parkih, poljih, travnikih, dokler nas ne preplavi zimska sivina in belina. Na tako lepoto bomo čakali ponovno dobro leto dni.

Več foto utrinkov v škratno srajčko odeti Arboretum Volčji Potok si lahko ogledate TUKAJ.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov
Tagi