V Arboretumu so se razcveteli sleči

V Arboretumu Volčji Potok je mesec maj in tudi še skoraj pol junija v znamenju slečev. Sleči – po domače rododendroni – z barvitimi cvetovi zanesljivo popestrijo domači vrt, še bolj do izraza pa pridejo v velikih vrtovih in seveda v Arboretumu Volčji Potok. V tem času si v parku lahko ogledate veličastna drevesa in tudi grmovja, ki se bohotijo v vsej svoji lepoti cvetov; od rumenih, roza, vijolčinih, belih, rdečih cvetov, poleg slečev pa si ogledate lahko še ostale cvetoče rastline.

Sleči so zelo raznolika skupina rastlin. Uspevajo od arktičnega do tropskega pasu. Sleči niso preprosti za vzgojo, saj za lepo in zdravo rast potrebujejo kislo zemljo, tla ki se dobro odcejajo, rabijo veliko talne in zračne vlage, pozimi so najraje v senci, spomladi pa rabijo spet dobro hrano, če hočemo, da vzcvetijo v vsej svoji lepoti in seveda celo leto rabijo vrtnarja, ki vse vidi in takoj ukrepa. Sleči rastejo kot pritlikavi grmički ali kot 30 m visoka drevesa. Poznamo več kot 1000 vrst slečev iz narave in še večje število vzgojenih sort ter križancev.

Sleči imajo več vrst oblik cvetov. Nekateri cvetovi spominjajo na zvončke, drugi so vrčasti tretji spominjajo na lijak, drugi so oblikovani kot mali krožniki. Cvetovi slečev zajemajo pestro paleto barv. Na sprehodu skozi park jih lahko občudujete v belih, rumenih in rdečih ter rožnatih in vijoličnih odtenkih. Priporočal bi vam, da s sabo vzamete povečevalno steklo, celo če greste v park z otroci, saj je na cvetovih več vrst čmrljev, ki nabirajo medičino. In kako lepo jih je gledati skozi veliko lečo, ki ti pokaže vse na žuželki. Zaživeli so tudi tropski metulji, ki v prirejenem rastlinjaku na tropsko podnebje veselo letajo s cveta na cvet in že tako barvne cvetove s svojimi lepimi barvami, ki se prelivajo na krilih, še bolj popestrijo lepoto cveta. Če imate daljnogled, ga tudi priporočam, saj je v parku ogromno ptic, le izslediti jih morate, kar pa ni težko, saj v krošnjah dreves pojejo ena čez drugo, pa tudi na lepo pokošeni travi je precej ptic, ki iščejo žuželke in se hranijo z njimi, nosijo pa jih tudi svojemu mlademu zarodu, ki je v teh dneh na višku.

Ogledate si seveda lahko še druge vrste rož, ki se v teh dneh bohotijo v vsej svoji lepoti, pa tudi mladih popkov, ki se bodo odprli te dni, je polno.

Enkratno počutje te preveva, ko si vse to ogledaš in se domov odpraviš prav vzhičen ter duhovno spočit od tega lepega sprehoda.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov
Tagi