Obnovljena Homška učna pot ponovno vabi obiskovalce

Domžale kot zelo mlado mesto sicer nimajo starega mestnega jedra, imajo pa prekrasno zeleno os ob Kamniški Bistrici. Os poteka od Štude, južnega dela Domžal, do severnega vznožja Homškega hriba, nadaljuje pa se naprej skozi Nožice in Šmarco do Kamnika. Zelena os je živahna in obljudena od prve zarje do mraka. Če sprehodu po zeleni osi dodamo obisk Homške učne poti ter vzpon na razgledni Homec ter obisk gozdne učne poti na Šumberku, lahko iz tega nastane zanimiv izlet.

Marsikateri uporabnik zelene rekreacijske osi je te dni ostrmel, ko je opazil lepo obnovljeno in očiščeno Homško gozdno učno pot, ozaljšano s smerokazi, za kar so vse skupaj poskrbeli homški skavti. Še v nedeljo je bila Homška učna pot praktično neprehodna, zarasla s tujerodnimi invazivnimi rastlinami in podrtimi drevesi, v torek pa je že zasijala v popolni lepoti svojega poslanstva – na štirih točkah obveščati obiskovalce o skrivnostih rastlinstva, živalstva in mlinščic pod Homškim hribom.

Občina Domžale je pred tremi leti za Homškim hribom uredila Homško učno pot, ki obiskovalcem na posebnih panojih ponuja vpogled v življenje, naravo in kamnine ob zeleni rekreacijski osi. Obiskovalci Homške učne poti se lahko iz prve roke seznanijo, katere vodne ptice, ribe in vodni nevretenčarji uporabljajo reko Kamniško Bistrico za svoj dom, katere rastline uspevajo v njeni bližini in kakšne kamnine  sestavljajo tamkajšnji svet.

Homški skavti so poskrbeli, da Homška učna pot ponovno služi svojemu namenu.

Katja Černelič, vodja skavtov Klana Homec nam je povedala, da so ob vrnitvi s poletnega tabora dobili nalogo, da uredijo že nekaj časa skoraj neprehodno učno pot pod Homškim hribom. Ker skavt vsak dan naredi vsaj eno dobro delo, so se lotili dela. Bilo je potrebno očistiti »pragozd«, ki se je zarasel na Homški učni poti, kar so naredili z uporabo kos, motik, žag in krampov, na več kupih jih je čakal pesek, ki so ga s samokolnicami razvozili po poti, ki vodi do štirih točk poti. Tudi vsako točko so obilno zasuli s peskom, očistili štrleče hlode, na katere se lahko marsikateri pohodnik lahko usede in v miru in tišini uživa v zvokih narave. Ker  tudi  na učni poti vandali »ustvarjajo« svoje umetnije, kot so pisanje po  panojih ter praskanje po slikah, ki prikazujejo rastlinstvo in živalstvo ob učni poti, so črnila od flomastrov skavtinje očistile, žal pa popraskane dele ni bilo možno povrniti v  prvotno stanje. Kljub temu si obiskovalci učne poti še vedno lahko preberejo pisano učeno besedo na panojih, bujno naravo, s pisanim rastjem, pa si lahko ogledajo v neposredni okolici. Ker v tem času cvetje bujno cveti, lahko obiskovalci vidijo veliko vrst čmrljev in metuljev, ki nabirajo nektar v cvetovih.

Po obnovljeni Homški učni poti nas je popeljala Katja Černelič.

Od sedaj bodo na točke poti obiskovalce usmerjale lične lesene table, v katere so homški skavti vžgali ime vsake točke in kaj točka predstavlja. Če je na gozdni učni poti na Šumberku na tablah možno opaziti lisičko, pa je na homških smerokazih mogoče opaziti kačjega pastirja. Lepi polakirani smerokazi so postavljeni na ličnih lesenih drogovih ob začetku poti in usmerjajo od točke do točke. Ob krožni Homški učni poti pa je tudi spominski vrt na pokojnega duhovnega voditelja homških skavtov in župnika v župniji Homec, Lojzeta Hostnika, ki je preminil ravno ob tej učni poti.

Homški skavti so naredili res veliko delo, zato apeliramo na vse obiskovalce, da naj poskrbijo, da bo učna pot služila svojemu namenu.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi