Na Homcu so leta 1933 zavihali rokave in zgradili gasilski dom

Začetki gasilstva na Homcu segajo v leto 1929, ko se je takratni župan in gostilničar Gregor Repanšek odločil, da ne bo več plačeval sosednjim društvom, saj so morali takrat enotam, ki so prihajale gasit in reševat, stroške poravnati. Zato so tistega leta za gasilske ideje vneti fantje in možje ustanovili Prostovoljno gasilsko društvo Homec. Leto kasneje so kupili prvo motorno brizgalno, nato pa so se pričele priprave za gradnjo prvega gasilskega doma.

Leta 1933 so se na Homcu lotili gradnje gasilskega doma, ki je v uporabi še danes- namenjen predvsem hrambi klopi, miz ter ostalega gasilskega in tekmovalnega orodja, saj je prvotni dom nadomestil večji, ki so ga pričeli graditi v letu 1976, svojemu namenu pa izročili leta 1979, ob petdesetletnici društva.

Gradnjo prvega gasilskega doma na Homcu je spremljal tudi fotograf Peter Naglič iz Šmarce, ki je v svoj objektiv ujel nekaj utrinkov s takratnega gradbišča in tudi iz slovesnosti ob novem prevzemu doma. Na fotografijah si lahko ogledate začetek gradnje, ko so postavljali temelje gasilskega doma, nadaljevanje gradnje, ko je vidna že lesena konstrukcija stolpa ter nekaj utrinkov iz slovesnosti ob prevzemu novega doma. Fotografije so iz leta 1933.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Peter Naglič (Arhiv Matjaža Šporarja, Digitalizacija SEM)
Tagi