Vožnja po Ljubljanici

Bil je prelep pomladni dan, kot bi ga posebej naročili. V precejšnjem ljubljanskem mestnem vrvežu smo se prijetno namestili na ladji, ki nas bo popeljala na izobraževalen kulturni dogodek po Ljubljanici.

Pot je bila kar dolga in zelo zanimiva. Začeli smo pod Mesarskim mostom, ki je nastal pred dvanajstimi leti po zasnovi Jožeta Plečnika kot del nedokončanih tržnic. Pot nas je peljala mimo Plečnikovega Tromostovja, arhitekturnega spomenika med mostovi tistega časa. Sledi nemalokrat opevani Čevljarski ali Šuštarski most, ki je ob nastanku pred 150 leti povezoval tri dele mesta, tik pod grajskim gričem. Grubarjev kanal iz 18. stoletja pomembno zaznamuje Ljubljanico v bolj dinamičnem delu plovbe, kjer se od Prul in Trnovega odprira prostor in je dogajanje na in ob reki pestrejše.

Foto: Plečnikove pokrite tržnice z ribarnico s pogledom na Tromostovje.

Pogledi z reke našega glavnega mesta odpirajo nove perspektive, ki nam s sprehoda po mestu niso poznani. Na nek način presenečajo.

Foto: pogled z Ljubljanice na Zmajski most in Prešernov spomenik (Tromostovje).

V mestnem jedru je struga reke precej globoka in so zato pogledi predvsem navzgor. Kasneje, ko se reka razširi pa prikaže bogastvo in lepote naravnega okolja, ki nas bogati. Ob tem člani Društva Skrinjca radi prepevamo slovenske ljudske pesmi.

Foto: člani in prijatelji Društva Skrinjca na ladji po Ljubljanici.

Tudi reka Ljubljanica ni mirovala. Mladi so trenirali in tekmovali v različnih vodnih disciplinah. Najbolj živahno je bilo med Špico in Livado.

Priznati moramo tudi, da je reka Ljubljanica res zelena reka, čudovita v mnogo pogledih.

V našem društvu sta nedavno praznovali okroglo življenjsko obletnico naši dolgoletni članici. V spomin na današnji dan in praznovanje smo jima pripravili avtentičen slovenski spomin in ga obeleležili s cvetjem ter petjem.

Foto: slavljenki Slavka Jarc in Marija Kurent.

Ko se reka umiri, srečamo race, labode, pester živalski in rastlinski svet.

Foto: mama labodka s podmladkom na Prulah.

Zahvaljujemo se našim podpornikom za podporo in da lahko organiziramo dogodke, ki nam ostanejo v trajnem spominu.

Ohranjanje in oživljanje kulturne dediščine Slovenije v svojem poslanstvu gojimo v Društvu Skrinjca.

Avtor: Marija Komatar, Foto: Društvo Skrinjca

 

Komentarji uporabnikov
Tagi