Pravljično – doživljajska pot Vilinski Homec

Sredi dežele, kjer so nekoč drug ob drugem klopotali mlini, se nad reko dviga kraj po imenu Homec, skozi katerega teče reka Kamniška Bistrica, ob njej pa se še danes vijejo male rečice, na katerih je bilo še nedolgo tega vse polno mlinov. Tem rečicam pravimo mlinščice. Pravijo, da so v teh krajih doma rečne vile in vilinci, ki sredi gozda v soju jutranje zarje plešejo svoj skrivnostni vilinski ples. Nekoč sta človeški in vilinski rod živela v slogi in prijateljstvu, danes pa lahko vile uzre le najbolj čista duša. Odpravite se na dolgo potovanje čez Vilinski Homec, da povrneš ljudem prijateljstvo z vilinci in si priboriš vilinsko nagrado. Zberi 6 vilinskih predmetov in poišči 5 vilinskih ključev.

Tokrat smo se na malce drugačen način sprehodili po novi pravljično – doživljajski poti, ki se nahaja v domžalski občini. V Knjižnici Domžale je v organizaciji Zavoda Škrateljc in Občine Domžale potekala predstavitev pravljično – doživljajske poti Vilinski Homec, ki sta jo predstavila Nina Peče Grilc in dr. Uroš Grilc iz Zavoda Škrateljc.

Zgodba Vilinskega Homca je popotovanje skozi pravljični vilinski svet, na katerem otroci spoznajo veščine in vrednote vilincev, ki jih moramo vrniti med ljudi. Pri tem se naučijo skavtskih spretnosti in spoznajo skrivnosti nabiralništva, prisluhnejo vilam rusalkam in odpotujejo v prazgodovinski Homec. Če otroci pred obiskom Vilinskega Homca preberejo slikanico Vilinski ples, je njihovo doživetje še bogatejše.

Vilinski Homec je sicer že deseta pot na pravljično – doživljajski transverzali po Sloveniji, ki jih gradi Zavod Škrateljc. Poleg dveh domžalskih poti, Vilinski Homec in Pravljični Šumberk, so na voljo še v Krškem (Krškočara), Štanjelu (Škratji Kras), Bevkah (Pot močvirskih škratov na Mali plac), na Vrhniki (Smaragdna dogodivščina ob Ajdovskem zidu), Krvavcu (Pot pastirskih škratov na Krvavcu), v Polhovem Gradcu (Polhov doživljajski park). Tempelj Zmaja Lintverna pri Starem malnu pri Vrhniki ter Zven zaklete grofice pri Dobrovi.

Doživetje Vilinski Homec, ki je primerno za otroke od šestega leta dalje, se prične na Homcu, in sicer na Parkirišču pri Gostilni Repanšek. Na pot se odpravite sami ali pa udeležite katerega izmed mesečnih vodenih vilinskih pohodov z interpretativnimi vodniki. V gostilni lahko kupite Vilinsko beležko (cena 5 evrov), na voljo pa je tudi slikanica Vilinski ples (cena 15 evrov; ob nakupu beležke in slikanice skupaj, je cena 18 evrov). Kadar Gostilna Repanšek ne obratuje, lahko Vilinsko beležko dobite tudi v bližnjem baru Pelikan. Beležko in slikanico lahko naročite tudi po spletu. Poleg parkirišča pri gostilni lahko parkirate tudi na makadamskem parkirišču blizu Mlinarske brvi. Vilinska beležka vam odpre pot do vseh doživetij na poti, z njo vstopite v pravljični svet vilincev, spoznate skavtske vrline, se naučite marsikaj o zeliščih, pa mlinih in mlinarjih …

Potek poti

Od gostilne Repanšek pot nadaljujete po pločniku ob asfaltni cesti v smeri Kamniške Bistrice in po približno 400 metrih prispete do Mlinarske brvi (ki je ne prečkate!) in točke Vila Pika. Sledite oznakam in pot nadaljujete ob Kamniški Bistrici nazaj proti Homškemu hribu. Dospete do Homške mlinščice in pot nadaljujete do jeza na Kamniški Bistrici, tam skrenete na označeno gozdno pot in sledite Vilinski stezi do Čudežnega studenca. Od njega se mimo cerkve in pokopališča povzpnete na Vilinsko mesto Pikel, od tam pa ponovno strmo spustite proti Kamniški Bistrici. Sledite vilinskim smerokazom ter se po drugi strani povzpnete na Homški hrib, mimo točke spomin pa se nato vrnete na glavno cesto in nazaj k izhodišču poti, kjer vas čaka zaslužena nagrada za rešeno misijo. Na poti je tudi precej skulptur, ki se jih bodo razveselili najmlajši. Matic Zakrajšek, mojster z lesom je namreč naredil odlične skulpture. Pri tem pa sta mu pomagala tudi Nejc Zakrajšek in Miha Voje.

Pot je dolga 3,6 kilometra, na njej pa boste prehodili 210 metrov višinske razlike. Na voljo bodo tudi organizirani vodeni obiski z interpretativnimi vodniki.

Vilinski ples

V slikanici Vilinski ples Uroša Grilca in Anzhelike Enshina preberi zgodbo o mlinarju na Homcu, ki je srečal vile in občudoval njihov čarobni ples. A človeški pohlep je uničil to čudovito prijateljstvo in vile so odšle drugam. Pa jih lahko spet srečamo in lahko obudimo prijateljstvo med ljudmi in vilami? Odpravi se na dolgo potovanje čez Vilinski Homec, da povrneš ljudem prijateljstvo z vilinci in si priboriš vilinsko nagrado. Zberi 6 vilinskih predmetov in poišči 5 vilinskih ključev. Pot te vodi ob hudourniški reki Kamniški Bistrici, na vilinski stezi spoznaš zdravilne rastline, zajameš vodo iz čudežnega studenca in prisluhneš vilinskemu petju vil rusalk, obiščeš vilinsko mesto Pikel, se preizkusiš v vilinskem letenju in še in še … Na potovanju te spremlja vila Pika, na Homški učni poti pa izveš še marsikaj o tem zanimivem kraju.

V namenu bolj pregledne predstavitve je Zavod Škrateljc Gostilni Repanšek podaril lepo izdelano zloženko iz škatel, v katero bodo shranjene slikanice in dnevniki Vilinske poti.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi