Popotovanja k najboljšim izvirom

Pri založbi Harlekin No. 1 je te dni izšla nova knjiga, ki se je bodo razveselili tisti, ki jih zanimajo zdrave in zdravilne vode. Novinar in fotograf Primož Hieng je pripravili turistični vodnik z naslovom Popotovanja k najboljšim izvirom, v kateri v 50 poglavjih v besedi in sliki opisuje približno 75 izvirov, studencev in vrelcev.

Slovenija ima izjemno vodno bogastvo, ki se ga morda niti ne zavedamo dovolj dobro. Voda, tista iz pipe v kuhinji ali kopalnici, se nam zdi tako nekako samoumevna. Kroženje vode je neskončno, tako kot naša sebičnost ob njeni samoumevnosti. Že milijarde let ista tekočina, plin, trdna snov; eden od prvinskih elementov, iz katerih je zgrajen ves svet.

Pri nas imamo pravi vodni raj s čudežnimi izviri, studenci in vrelci, ki po ljudskem izročilu zdravijo, pomlajujejo in polepšujejo. Po nekaterih znanih podatkih naj bi bilo pri nas približno 7500 vodnih izvirov, studencev in vrelcev, kakor koli že imenujemo mesta, kjer privre voda na dan iz nam neznanih globin Zemlje.

Izvir Dobec pri Cerknici. (Foto: Primož Hieng)

Avtor knjige Primož Hieng se je tam okrog leta 2013 začel resneje ukvarjati z raziskovanjem zdravih in zdravilnih voda ter jih opisal v nekaterih razprodanih knjigah. Čeprav naj bi v gospodinjstvih iz pip tekla neoporečna in čista voda, pa vedno ni tako. Že v šoli smo se učili, da je voda brez okusa in vonja, a žal to ne drži povsem. Vode so po svojem vonju res da v glavnem enake, po okusu pa vsekakor ne.

Raziskovanja vodnih virov, torej izvirov, studencev in vrelcev, so avtorja knjige Popotovanja k najboljšim izvirom pripeljala do spoznanja, da imamo marsikje nadpovprečno dobro in okusno vodo, ki jo, primerno ohlajeno, z užitkom popijemo. A kako do nje? Na podlagi desetletnega raziskovanja in iskanja dobrih vodnih virov so zdaj v knjigi zbrani vodni viri, ki jih bodo obiskovalci lahko zajeli, torej boste vodo lahko natočili v svoje steklenice in drugo podobno embalažo.

Izvir sv. Vid Bukovniško jezero. (Foto: Primož Hieng)

Večina vodnih virov, ki jih avtor opisuje v knjigi Popotovanja k najboljšim izvirom, se nahaja v naravi, daleč stran od možnih onesnaževalcev, ki bi lahko vplivali na kakovost vode in njeno neoporečnost. Ob novem raziskovanju je žal ugotovil, da se je kakovost vode marsikje spremenila, čeprav na videz temu ni tako.

Knjiga formata 16,5 x 23,5 cm ima 160 strani in trde platnice, stane pa 33,90 evra. Naročite jo lahko na telefonski številki 041 991 857 sli na e-naslov: primoz.hieng@siol.net.

Miha Ulčar; Foto: Primož Hieng

 

Tagi