Pohod po Ihanski krožni poti

Pretekli vikend je PD Domžale organiziral prva dva vodena ogleda po Ihanski krožni poti. Pot smo v sodelovanju z markacijskim odsekom pri PD Domžale, TD in Ks Ihan trasirali, uredili in označili na pobudo domačinov, ki so že v preteklih letih radi raziskovali razgibane poti v okolici kraja.

Pot, ki je dolga dobrih 11 kilometrov  se prične v športnem parku v Ihanu, nas vodi mimo nekaterih zgodovinskih in naravnih znamenitosti. Najprej se mimo cerkve Sv. Jurija sprehodimo do opuščenega kamnoloma pisane Ihanske Breče in naprej do Tabora nad Ihanom, Brda, Sv. Miklavža, čez Oklo do Judeževe domačije, Dobovelj, mimo Babje jame in Jamarskega doma na Gorjuši in nato čez preval med Zaborštom in Krumperkom na Veliki vrh (Križentaver) do vrnitve v Ihan.

Za pot s krajšimi postanki potrebujemo dobre 4 ure. Priporočamo, da si vzamete čas in si ogledate tudi  jamarski muzej in Železno jamo na Gorjuši.

Pot, ki je označena z rumeno – belimi markacijami in na kateri nas usmerjajo lične rumene tablice,  ni zahtevna in je primerna za vse pohodnike. V naslednjih tednih načrtujemo še postavitev informacijske table na vstopni točki v Športnem parku Ihan.

Avtor: Občina Domžale, Služba za turizem; Foto: Občina Domžale

Komentarji uporabnikov
Tagi