Med poletjem po osvežitev v Kamniško-Savinjske Alpe kar s Hop on – Hop off prevozom

Radi raziskujte naravne lepote in uživate v lokalni kulinariki, pri tem pa prispevate tudi k ohranjanju okolja? Pridite na izlet s prevozom Hop on – Hop off okrog Kamniško-Savinjskih Alp, ki bo od danes pa vse do 1. septembra vozil vse dni v tednu. Pot si seveda lahko prilagodite po svojih željah, vsekakor pa v svoj dan vključite postanek ob vodi – Kamniško-Savinjske Alpe so namreč rezervoar pitne vode!

V tem gorskem masivu je po ocenah strokovnjakov več milijonov kubikov čiste pitne vode in glavna skrb je to vodo ohraniti tudi prihodnjim rodovom. V preteklem letu je tako v okviru projekta Mreža vodnih poti nastala nova daljinska pohodniška pot, ki med seboj povezuje izvire čiste pitne vode v Kamniško-Savinjskih Alpah. Rajko Slapnik, član Jamarskega kluba Kamnik in eden od snovalcev projekta: »Po nekajkratnih fizikalno-kemijskih in mikrobioloških analizah, ki so te vode uvrstile med zelo kvalitetne in mikrobiološko neoporečne vode, jih sedaj v okviru mreže vodnih poti v KSA ponujamo pohodnikom in mimoidočim, kot vode, ki jih lahko brezskrbno pijejo, seveda ob upoštevanju priporočil Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano. V prihodnjih letih želimo v mrežo vključiti še nekatere druge izvire z ustrezno pitno vodo, primerno označiti izvire in povezovalne poti. Seveda pa je naš glavni namen osveščati in opozarjati javnost o pomembnosti varovanja in ohranjanja pitne vode za nas in naslednje generacije.«

Če se med izviri, zbranimi na vodni poti, ne uspete podati peš, pa vam krožni prevoz Hop on – Hop off, brez skrbi glede parkiranja in iskanja prave poti, omogoča enostaven dostop vsaj do nekaterih. V nadaljevanju vam ponujamo nekaj nasvetov za izlete, na katerih si boste lahko privoščili tudi okusno, čisto in predvsem pitno izvirsko vodo.

Dan lahko začnete v Kamniku, ki je dobro dostopen tako z železniškimi kot tudi avtobusnimi linijami, in se od tam s Hop on – Hop off prevozom odpravite do Logarske doline. Ta čudovita dolina vas bo že ob prihodu navdušila z izjemnimi pogledi na okoliške vrhove, ki ustvarjajo edinstveno vzdušje tega neokrnjenega kotička Slovenije, ob slapu Rinka ali izviru Črne pa se lahko v vročih poletnih dneh prav prijetno ohladite. V Kamniško-Savinjskih Alpah se nahajata tudi kar dve Gorniški vasi, Luče in Jezersko, na pot od ene do druge pa se lahko odpravite kar s Hop on – Hop off. Na Jezerskem se lahko ustavite pri Planšarskem jezeru ali pa v središču kraja pri lokalni TIC točki, od koder vodi sveže urejena tematska pot do lehnjakotvornega izvira. Če pa si želite dan poln etnološke dediščine in izjemne kulinarike, potem se podajte na izlet v Luče. Ta podalpska vasica pa je tudi odlično izhodišče za različne planinske izlete, saj je obdana z gorami. S prevozom Hop on – Hop off se brez skrbi glede parkiranja lahko podate tudi na daljše ture po Kamniško-Savinjskih Alpah.

Iz Cerkelj do Preddvora (ali pa v obratni smeri) se lahko peš odpravite kar po delu ene izmed etap Mreže vodnih poti v Kamniško-Savinjskih Alpah, nazaj pa se vrnete s prevozom Hop on – Hop off. Na poti se lahko odžejate pri izviru ob gradu Strmol, katerega kemijske in mikrobiološke analize kažejo odličnost. Vodna pot vas bo nato mimo ribnika Češnjevek in samostana v Adergasu vodila do jezera Črnava, kjer se lahko spočijete ob čudovitih razgledih in dobri kavi v parku Bor.

Postaje in vozni red kombija Hop on-Hop off okrog Kamniško-Savinjskih Alp si lahko ogledate na spletni strani Kamniško-Savinjskih Alp, za prevoz pa je potrebno sedež rezervirati vsaj en dan pred odhodom na telefonsko številko +386 40 890 105.

Avtor: Združenje Kamniško-Savinjske Alpe; Foto: Združenje Kamniško-Savinjske Alpe

 

Tagi