Limbarska gora: nova zgodba, ki odstira tudi manj znano preteklost priljubljene pohodne točke

“Lep kos slovenske domovine pregleda bistro oko ž nje. Središče Slovenije, belo Ljubljano, gorski bregovi in skalni robovi,” je v svojem potopisu iz leta 1895 zapisal duhovnik in pisatelj Valentin Bernik, ki je bil ekspozit na Vrhpoljah pri Moravčah, ko je prvič obiskal Limbarsko goro.

V Knjižnici Domžale kljub ukrepom in izzivom časa življenje utripa dalje. V času epidemije še vedno izposojamo knjige in drugo gradivo, le da ga je potrebno predhodno naročiti oziroma rezervirati, ko pa je pripravljeno, ga prevzamete pri izposojevalnem pultu. Če nimate ideje, kaj bi brali, smo za vas pripravili Bralne poslastice – vnaprej pripravljene pakete knjig, ki jih pripravimo zaposleni. Vabimo vas, da se prepustite prostoru med platnicami.

V Tednu splošnih knjižnic, od 16. – 20. novembra ponujamo tudi vrsto spletnih vsebin in dogodkov, s katerimi želimo spomniti na digitalne aktivnosti, ki jih za vas ustvarjamo ves čas. Domoznanstvo je znanje o domu in okolici, v kateri živimo, in na katero želimo v naši knjižnici še posebej opozoriti, saj je to temeljna popotnica vsakega posameznika in tudi vsake knjižnice.

Razglednica iz Limbarske gore, ki je bila odposlana leta 1932. (Fotografija: Arhiv Knjižnice Domžale)

Knjižnice so bile od nekdaj prostor, v katerem se je hranilo gradivo, ki je bilo dragoceno zaradi vsebine, izvora ali starosti. Pri predstavitvi domoznanskih zbirk ima vedno bolj pomembno vlogo spletni portal Kamra, na katerem so združene vse digitalne vsebine, ki so tako dostopne na enem mestu. Pomembno vlogo pri ustvarjanju naših čudovitih zgodb iz okolice, v kateri živimo in jih najdete na tej povezavi, imate tudi vi, bralci, saj nam pomagate zbirati gradivo, stare razglednice, fotografije in druge dokumente za nove zgodbe.

Kraški svet Limbarske gore. (Avtor fotografije: Kristina Galun)

Tokrat smo pripravili novo digitalno zgodbo z naslovom Limbarska gora. Del čudovitih, starih fotografij z romanja na to čudovito razgledno točko nad Moravško dolino nam je priskrbel Matjaž Šporar. Njegov dedek Peter Naglič je zapustil izjemno število fotografij, ki imajo velik pomen za ohranjanje spomina na ljudi, dogodke, stavbe in drugo dediščino naših krajev. Novejše fotografije s priljubljenega pohoda po nagelj na Limbarsko goro in s prireditve Slovo poletju z glasbo, sta nam priskrbela Francka Toman, domačinka z gore, in Društvo krajanov Limbarska gora.

Terezija Naglič daje miloščino ženski ob poti, leta 1932. (Avtor fotografije: Peter Naglič)

Še enkrat se vsem iskreno zahvaljujemo za obogatitev zgodbe. Prav tako si želimo, da bi pri ustvarjanju zgodb sodelovali vsi, ki doma hranite stare fotografije in drugo gradivo, s katerim bi lahko spisali nove zgodbe. Toplo vabljeni k branju o Limbarski gori, k pregledovanju čudovitih fotografij in razglednic, ob katerih boste zagotovo za trenutek pozabili na vse tegobe, ki so se zgrnile nad nas. Branje še ni prepovedano.

S kolesom na Limbarsko goro, leta 1932. (Avtor fotografije: Peter Naglič)

Vabljeni v knjižnico in prebiranju njenih vsebin na spletni strani Knjižnice Domžale.

Vse dobro vam želimo.

Kristina Galun, Knjižnica Domžale

 

Komentarji uporabnikov
Tagi