Domžale dobile svoje razglednice. Lep pozdrav iz Domžal!

Se mogoče spomnite, kdaj ste prejeli kakšno razglednico od sorodnikov ali prijateljev, ki živijo v drugem kraju ali pa z njihovega popotovanja po svetu, s katero so vas pozdravili, obenem pa je vsebovala tudi motiv kraja iz kjer je bila poslana? Se spomnite, kdaj ste zadnjič sami napisali kakšno?

Večina od vas se tega gotovo ne bo spomnila, pa s tem nima nič pozabljivost, ampak gre danes za neke druge čase, ki razglednice počasi, a vztrajno potiskajo v zgodovino. Še pred dvema desetletjema je bilo v navadi z izleta in počitnic domačim ter prijateljem poslati razglednico s pozdravi. Pred tem, ko telefoni še niso bili v žepih slehernega posameznika, so bile razglednice priročne za pošiljanje kratkih sporočil. Je pa vsekakor razlika očitna, če vam nekdo pošlje sporočilo preko telefona ali pa če vas v nabiralniku čaka razglednica s pozdravom. Da ne govorimo o ljubezenskih razglednicah in pismih, katerih največji čar je bilo čakanje, kdaj bo poštar dostavil težko pričakovano sporočilo od simpatije. Vse to danes opravi telefon ali pa socialna omrežja. Vendar to tisto.

Grad Krumperk (Foto: Karin Božič)

V današnjem času je razglednice dobiti zelo težko, saj so redkost, zato so zelo iskane med zbiralci. V nekaterih mestih, sploh turističnih se še dobijo, pa še to je potrebno zaviti na pravi naslov. Težko jih boste dobili v knjigarnah, papirnicah ali v trafikah, še težje na poštah, kjer boste dobili čisto vse, razen poštnih izdelkov skorajda ne. Tudi občina Domžale že mnogo let ni imela svojih razglednic. Priložnostno jih izdajajo nekatera društva, motivi pa so običajno osredotočeni na določene aktivnosti ali pa kraja iz kjer se nahajajo društva. Tistih, ki promovirajo občino, pa ni bilo možno dobiti že kar nekaj desetletij.

Ker je bilo povpraševanje Domžalčanov in obiskovalcev našega kraja po razglednicah Domžal izjemno veliko, so se na Službi za turizem Občine Domžale odločili, da izdajo serijo razglednic z motivi iz Domžal. Po besedah Mire Bečan, vodje Službe za turizem, so prvo serijo razglednic z devetimi motivi izdali letos poleti in sicer v nakladi 400 izvodov. Razglednice so hitro pošle, tako pa bo zagotovo tudi z drugo serijo razglednic z desetimi motivi v nakladi 500 izvodov, ki so izšle pred kratkim. Domžalčani so se razglednic zelo razveselili, med njimi zbiratelji, društva, šole in posamezniki, ki veliko potujejo naokrog, s seboj pa sedaj lahko ponesejo tudi razglednice. Razglednice Domžal potujejo tudi na razne sejme, kjer se predstavlja naša služba za turizem, tam pa se jih zelo razveselijo mnogi obiskovalci in tudi zbiralci razglednic. V prosti prodaji jih sicer zaenkrat še ni, se jih pa da dobiti v Službi za turizem Občine Domžale.

Slamnikarski sejem (Foto: ProBakster)

Ker je interes po domžalskih razglednicah kar velik, v Službi za turizem že pripravljajo tretjo serijo, ki naj bi izšla prihodnje leto, za sodelovanje pa so se tokrat dogovorili s Sašo Majhenič iz OŠ Rodica, saj bodo motive za razglednice naslikali učenci te šole.

Še nekaj ne smemo pozabiti omeniti. Z majhnimi stroški, ki so zanemarljivi, se lahko naredi veliko zadovoljstva. V fotogalerijah si lahko ogledate motive obeh serij razglednic z navedbo avtorjev, ki so poskrbeli za motive.

Avtor: Miha Ulčar; Razglednice: Služba za turizem Občine Domžale

1. serija razglednic

2. serija razglednic

Komentarji uporabnikov
Tagi