Telovo – procesija v Domžalah

»To je moje telo, ki se daje za vas, to je moja kri, ki se preliva za vas v odpuščanje grehov. To delajte v moj spomin.« To so Jezusove besede, ki jih je izrekel pri zadnji večerji, ko je postavil Najsvetejše – Sveto evharistijo. Evharistično skrivnost imenujemo tudi sveto Rešnje telo in kri. Kruh in vino se pri evharističnem obredu spremenita v Jezusovo telo in kri. To pomeni pristno in realno Jezusovo navzočnost, ko smo obhajani. To je za nas najsvetejše. Prejemati Jezusa je dar, ki ga moramo slaviti in praznovati. In prav pri Svetem obredu se na poseben način spominjamo Njegove ljubezni do nas, ki je neskončna. V današnjem evangeliju smo slišali Jezusove besede, ki nas nagovarjajo, da moramo zaužiti kruh iz Njegovih rok. Kajti ta kruh je iz nebes in nam je zagotovilo za večno življenje. Z udeležbo pri današnji Sveti maši se moramo Jezusu zahvaliti za vse, kar nam daje s Sveto evharistijo.

Kot je pri pridigi dejal mag. Klemen Svetelj, župnik v cerkvi Marije Vnebovzete v Domžalah, čedalje več ljudi tarna, da se več nič ne splača, ne to ne ono, itak vsi samo kradejo, lažejo, čedalje več jih dela grde stvari … A Bogu se pa splača, da nas miri, skuša voditi po pravi poti, če se mu le prepustimo …

Po Sveti maši je sledila veličastna telovska procesija. Po mnogih deželah kot tudi pri nas se je razvil bogatejši obred. Procesija se vije (marsikje še danes) po poljih ter travnikih in ljudje prosijo za blagoslov polja. Procesija se je običajno ustavila pri štirih oltarjih, kjer so peli odlomke evangelijev, nato je bil blagoslov z Najsvetejšim. Tako je procesija na praznik Svetega Rešnjega telesa hkrati častilna in prošenjska.

Tudi v Domžalah je v nedeljo, 18. junija 2017, potekala telovska procesija, ki so se je udeležili tudi domžalski godbeniki, narodne noše, župnijski pevski zbor, ministranti, nosilci bander, križa in luči ter župnik mag. Klemen Svetelj z Najsvetejšim, nosilci neba in sveč, otroci s košaricami cvetnih lističev, ki so jih trosili pri oltarjih ter duhovni pomočnik Andrej Svete.

Telovske procesije se je udeležilo kar nekaj veroučencev, mladine, večina pa odraslih župljanov, saj je procesija in blagoslovi pri oltarjih namenjena blagoslovu naših domov, polj in vsega našega dela ter varstvu pred naravnimi nesrečami. Otroci so prinesli košarice s cvetjem, da so ga natrosili pri oltarjih. Na katere je župnik položil Najsvetejše, pokadil s kadilom, prebral evangelij ter raznorazne prošnje. Procesija se je odvijala po klančini za cerkvijo, pred progo, kjer je bil drugi oltar, prvi je bil v cerkvi, zatem preko proge do novega pokopališča, kjer je bil tretji oltar ter nazaj do Marijine kapelice na Goričici pod cerkvijo, kjer je bil četrti oltar. Zaključni oltar pa je bil ponovno v cerkvi, kjer so Najsvetejše postavili v Tabernakelj. Ob molitvi, petju pevskega zbora in igranja cerkvene glasbe godbe Domžale, je procesija potekala v naravi, pod nebesnim svodom ter v lepem vremenu, ki nam ga je podaril Gospod.

Več fotoutrinkov s procesije si lahko ogledate TUKAJ. 

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov