Tekmovanje jadralnih modelov v kategoriji F5J 400

V nedeljo, 21. 4. 2013 se je na travnatem letališču v Krtini odvijalo SLO CRO tekmovanje z jadralnimi modeli F5J 400. Tekmovali so klubi iz Slovenije in Hrvaškega Zaprešiča. Jadralni modeli so bili z zadnjimi krili v obliki križa, nekateri pa so se odločili za obliko črke V. Vsak je letel z svojim modelom.

Tekmovalo je 14 tekmovalcev in sicer: Žveglič Zvone, Mirtič Nejc, Hafner Rajko, Podbregar Matjaž, Urbančič Luka, Jovičič Milan, Perpar Borut, Karič Siniša, Videnšek Tone, Lovše Mirko, Urbančič Grega, Holc Miha, Kosir Damir in Škrabel Denis.

Lepo vreme je zvabilo na plano tudi gledalce, pa tudi sprehajalci po poljski poti so se vmes ustavili in si z zanimanjem ogledali potek tekmovanja. Tekmovali so v osmih zletih po dve skupini. Vsak tekmovalec je imel svoje mesto z kvadratno točko ter na točki pripet meter, da so izmerili razdaljo, kjer je jadralni model pristal. Zraven vsakega tekmovalca je stal sodnik, ki je budno spremljal vsak tekmovalčev gib.

Tekmovalci so imeli deset minut časa za pripravo, nato so po zvočniku odštevali od 10 do 0. Na nulo so tekmovalci vrgli jadralne modele v zrak in takoj z daljinsko postajo vklopili motorje ter v pol minute, koliko so lahko uporabili motor, poleteli čim višje v nebo. Po ugašanju motorjev s propelerji pa so jadralne modele usmerili proti najboljšemu termičnemu stebru, ki je jadralno letalo držal v zraku čim dlje. Tekmovalci so se znašli pred uganko, kje je ta steber toplega zraka. Če so opazili kakega jastreba, kako jadra brez zamahov kril, so jadralne modele takoj usmerili v tisto smer. Prefrigano, a dovoljeno. Cilj tekmovanja je bilo ostati čim dlje v zraku in pristati čim bližje točki.

Popoldne se je vreme spremenilo, pihalo je sedaj z vzhoda, pa spet z juga, pa z severa pa spet z juga, padlo je tudi nekaj kapelj dežja, tako, da so tekmovalci imeli veliko dela z jadralnimi modeli. Nekaj jih je pristalo na bližnji njivi, enemu pa se je posrečilo pristati kakih 60 metrov od cilja v krošnji drevesa. Seveda so letalo rešili počitka v krošnji.

Po osmih zletih so sešteli točke, en najslabši rezultat odbili in dobili so najboljše.Prvo mesto je zasedel Škrabel Denis, drugi je bil član iz Hrvaške Kosir Damir, tretji pa Holc Miha. Prvi trije so dobili plakate in praktične nagrade, praktično nagrado pa je dobil tudi najmlajši, komaj devet letni Luka Urbančič, ki je za sabo pustil kar štiri starejše tekmovalce. Med podelitvijo je spet posijalo sonce. Dan je lepo minil, polni lepih vtisov smo se odpravili domov.
 

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov