Tekači tekli na 10. teku prijateljstva in sodelovanja za zeleno os Kamniške Bistrice

V soboto, 28. maja 2016, je potekal tradicionalni 10. tek prijateljstva in sodelovanja za zeleno os Kamniške Bistrice. Organizatorji Zavod za šport in rekreacijo Domžale, Socialni demokrati (SD) in Atletski klub Domžale, so skupaj še z nekaterimi društvi in organizacijami poleg teka na 10. kilometrov, trasa je potekala po rekreacijski osi ob reki Kamniški Bistrici, poskrbeli še za test hoje na 2. kilometra, ki so ga izvedli zdravstveni delavci Zdravstvenega doma Domžale. Otroci pa so se pomerili v otroškem Sparky teku ter spoznavali različne športe, za kar so poskrbeli predstavniki nekaterih domžalskih športnih društev.

Športna prireditev z bogato tradicijo, letos obeležuje že deseto združevanje tekačev in tekačic iz Domžal in širše okolice. Vsako leto se teka udeležijo športniki rekreativci iz drugih delov Slovenije in s tem obogatijo naš prostor z novimi rekreativnimi dosežki. Letos je bilo število tekačev oziroma predvsem tekačic malo manjše, kar gre pripisati predvsem temu, da je v najlepšem mestu na svetu potekal tradicionalni DM tek.

Tek prijateljstva in sodelovanja je potekal po trasi zelene osi Kamniške Bistrice iz stadiona v Domžalah pa do Radomelj in nazaj. Udeleženci teka so ob prijavi prejeli spominsko majico, topli obrok na cilju in brezalkoholno pijačo. Prav tako so podelili nagrade za prvouvrščeno in prvouvrščenega ter najstarejšo in najstarejšega udeleženca. Najmlajši so se pomerili v Sparky teku, vse pa so ob cilju čakale prijetne Sparky nagrade. Ker je šlo za jubilejni tek, sta prireditev tokrat obiskala kar dva Sparkya, nad katerima so bili najbolj navdušeni otroci. Tekaško prireditev je odprl direktor Zavoda za šport in rekreacijo Domžale Uroš Križanič, ki je dal tekačem tudi znak za start. Med tekači smo videli tudi obe domžalski podžupanji, mag. Renato Kosec in mag. Jano Miklavčič. Prireditev pa je povezovala Mateja Kegel Kozlevčar.

Otroški Sparky tek.

Tisti, ki se niso udeležili teka, so se tudi tokrat lahko preizkusili v nordijski hoji, kjer so od strokovnjaka dobili vse potrebne informacije za pravilno izvajanje tega športa. Letos prvič pa so zdravstveni delavci Zdravstvenega doma Domžale opravili tudi test hoje. Na začetku in po končani hoji na dva kilometra so udeležencem izmerili srčni utrip in jim na podlagi njihovega rezultata svetovali o intenzivnosti obremenitve (visoka, normalna, nizka) na telo.

Test hoje na 2 kilometra.

Prvi pohod za zeleno os Kamniške Bistrice
Občini Domžale in Kamnik že leta gradita poti ob reki Kamniški Bistrici, ki ustvarjajo prostor za rekreacijo v obeh občinah in ju povezujejo. Pot bodo letos prvič povezali v rekreativno-turistično-kulturnem vzdušju s pohodom ter kar dvema zaključnima prireditvama. V Domžalah se bodo pohodniki sprehodili skozi Slamnikarski sejem, kjer bo tudi prva začetna pohodna točka. V Kamniku pa bodo pohodniki na Glavnem trgu, kjer bo druga začetna točka, uživali v Okusih Kamnika in obiskali tradicionalno srečanje rezbarjev. Pohod ob reki, ki povezuje bo v soboto 11. junija 2016, udeleženci pa bodo lahko prehodili celotno 14-kilometrsko pot ali pa se odločili za krajšo pot in se prireditvi pridružili na kateri od petih kontrolnih točk, kjer boste zbirali spominske žige in spoznavali lepote življenja ob Kamniški Bistrici. Posebnost pohoda je, da lahko začnete v eni ali drugi občini ter tako ob prijetni rekreaciji v čudoviti naravi, ki jo ponujata bregova reke Kamniške Bistrice, v enem dopoldnevu obiščete kar dva sejemska dogodka. V obeh občinah bodo ob 12. uri hkrati razglasili konec pohoda in si podali roke ob začetku tovrstnega sodelovanja.

  • Start pohoda: Park ob Občini Domžale (Prireditev: Slamnikarski sejem) / Glavni trg v Kamniku (Prireditev: Okusi Kamnika)
  • Cilj Pohoda: Glavni trg v Kamniku (Prireditev: Okusi Kamnika) / Park ob Občini Domžale (Prireditev: Slamnikarski sejem)
  • Dolžina celotne poti: 14 kilometrov
  • Začetek pohoda: 7.30 – 9.30 ure
  • Zaključek pohoda: 11.30 do 12.30 ure

Organizator: Zavod za šport in rekreacijo Domžale v sodelovanju z Zavodom za turizem in šport Kamnik.

Rezultati moški absolutno

1 . Martin Ocepek – 1988 – 0:34:00
2 . Andrej Trojer – 1971 – 0:34:47
3 . Primož Kirn  – 1991 – 0:36:37
4 . Mark Strohmaier – 1973 – 0:37:11
5. Anže Obreza – 1987 – 0:37:33

Najstarejši tekmovalec: Alojz Sušnik – 1944 – 1:02:13

Rezultati ženske absolutno :

1 . Jana Strahnič – 1964 – 0:42:50
2 . Sofija Kokot  – 1999 – 0:45:33
3 . Urška Kropivšek Robinik – 1978 – 0:47:44
4 . Tadeja Knez  – 1976 – 0:49:16
5 . Saša Dremelj – 1968 – 0:49:18

Najstarejša tekmovalka: Zdenka Bregar – 1953 – 1:00:58

Več foto utrinkov z 10. teka prijateljstva in sodelovanja si lahko ogledate TUKAJ.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar, Miro Pivar; Video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov