Tako so slikarji videli Igro rož

Središče Kamnika je bilo lani konec maja v znamenju cvetja, saj je bilo mesto v znamenju prireditve “Igra rož”, ki so jo skupaj organizirali Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik, Arboretum Volčji Potok ter Sekcija cvetličarjev in vrtnarjev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije. Igro rož je spremljalo tudi 16 umetnikov, ki so ustvarjali slike po navdihu prireditve. Svoje umetnine so razstavili v Galeriji Doma kulture Kamnik, odprtje razstave pa je potekalo v torek, 16. aprila 2019.

Igra rož je lani v središču Kamnika med seboj povezala naravno in kulturo dediščino. Za okrasitev mesta so poskrbeli najboljši slovenski cvetličarji, saj je prireditev štela tudi za državno prvenstvo v cvetličarstvu. Dogajanje pa so zabeležili tudi slikarji na ulici. Slike, ki so jih naslikali Štefan Jež, Dušan Štrajhar, Lojze Adamlje, Robert Uranič, Irena Novak, Danica Šraj, Darko Crnkovič, Tomaž Skulj, Jožica Čučnik, Lojze Burja, Vojko Turšič, Lojze Kalinšek, Marko Novak, Dušan Sterle, Tomaž Schlegl in Stane Balantič bodo do 13. maja na ogled v Galeriji Doma kulture Kamnik.

»Razveseljujoče je, da je prireditev Igre rož povezala toliko različnih soustvarjalcev in prinesla lepo obogatitev našega kraja in kulture,« je ob odprtju razstave dejal podžupan Občine Kamnik dr. Jernej Markelj in nadaljeval: »Veseli smo, da imamo v naši občini številne aktivne umetnike, ki s svojim čopičem puščate barvite sledi, dogodek pa je pritegnil tudi nekaj ustvarjalcev iz širšega prostora. Vaše stvaritve nam dajejo navdih in veselje, pogosto nas pa tudi spodbudijo k premisleku o globljih temah ali pa opozarjajo na pereče aktualne teme, ki bi si zaslužile širšo pozornost.«

Tako dr. Markelj kot direktor Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik dr. Tomaž Simetinger sta se zahvalila umetnikom za njihov prispevek. Ob tem je dr. Simetinger dejal: »Zelo sem vesel, da so rože tisti motiv, ki je združil Kamnik in umetnost. Lahko rečemo, da je združil naravno in kulturno dediščino. In to je nekaj, na kar smo želeli opozoriti s to razstavo. Zato je ta razstava svojevrstno nadaljevanje sporočila omenjene prireditve.«

»Cvetlična podoba Kamnika je lani sama klicala po umetniški upodobitvi. Razstava prikazuje dela različnih umetnikov, ki jih je to cvetlično dogajanje spodbudilo, k upodobitvi na svoj način. Nekateri so se tega lotili realistično, pri drugih je zaigrala domišljija, nikogar pa lepota rož ni pustila hladnega,« s temi besedami je razstavljena dela opisala kustosinja Galerije Miha Maleša Kamnik Saša Bučan.

Miha Ulčar; Foto: Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik

Komentarji uporabnikov
Tagi