Tabor družin: V naravi sem doma – v objemu Stvarnika

Zadnji vikend v juniju je v Kočevskem Rogu potekal okoljski tabor za družine »V naravi sem doma – v objemu Stvarnika.« Zbralo se je 14 mladih družin, s katerimi smo odkrivali bogastvo narave in poskušali okoljsko vzgojo vpeljati v vsakdanji urnik družine.

Na travniku za domom smo postavili taborno vas. Šotori so bili kar hitro postavljeni. Sledila je predstavitev družin. Mladi skavtski pari so pripeljali po dva ali tri svoje otrok, ki jih je bilo veselje ves čas tabora gledati, kako so pridno sodelovali v vseh aktivnostih. Z voditelji in snemalcem se nas je zbralo 50 udeležencev. Lepo število zvedavih odraslih in otrok. Tudi trije Domžalski odrasli skavti smo se udeležili tabora. Tone kot voditelj, Midva z ženo pa kot snemalca in fotografa.

Pri izvajanju projekta sodelujemo s Švicarsko skavtsko organizacijo – Pfadibewegung Schweiz, ki je z 42.000 člani največja mladinska organizacija v Švici.

Glavne aktivnosti projekta v Kočevskem Rogu:

  • usposabljanje za vodiče, ki bodo vodili okoljske dneve, tabore ter ostale dejavnosti,
  • priprava programskih orodij za samostojno izvajanje programa,
  • okoljski dnevi za otroke in mlade,
  • okoljski tabor za družine,
  • interaktivna učna pot,
  • prenos dobrih praks okoljske vzgoje med Slovenijo in Švico,
  • srečanje z lokalnimi društvi, ki delujejo na področju okolja v Kočevskem Rogu,
  • posvet nevladnih organizacij o okoljski vzgoji v Sloveniji,
  • obveščanje javnosti o poteku in rezultatih projekta.

Švicarsko – Slovenski projekt »V naravi sem doma« je podprt s sredstvi švicarskega prispevka razširjeni Evropski uniji.

Zato je bilo potrebno tabor ter aktivnosti poslikati ter posneti, da je v dokaz, da se v Kočevskem Rogu dogaja res nekaj velikega ter dobrega.

Skavtski Okoljski center je s projektom »V naravi sem doma« dobil bogato vsebino, ki jo lahko ponudimo zunanjim organizacijam in obiskovalcem. Tako Kočevski Rog vedno bolj postaja najboljša učilnica, igrišče, prostor molitve in oddiha za vse generacije.

V Skavtskem Okoljskem centru je v petek, 10. maja 2013, potekal drugi okoljski dan za osnovnošolce. Tokrat se nam je pridružilo 40 učencev iz četrtega in petega razreda OŠ Stopiče pri Novem mestu. Skavtski vodiči okoljskega centra smo za njih pripravili pet okoljskih delavnic. Zato se izvaja projekt za osnovne ter srednje šole, da bi se učenci seznanjali z naravo ter se poučili o sožitju z naravo, pride pa v Okoljski center tudi v vseh letnih časih precej skupin, tako iz Slovenije tako tudi iz tujine. Lahko se spi v domu, poleti pa se tabori na travniku za domom, lahko pa se biva tudi v domu, ne glede na letni čas.

S programom smo želeli odraslim in otrokom z različnimi dejavnostmi v naravi ter z izkustvenim učenjem omogočiti doživetje narave in s tem spodbujati oseben in spoštljiv odnos do okolja. Seveda je tabor potekal toliko lažje, saj so starši teh družin že od malega skavti in so že seznanjeni z taborjenjem. Sedaj pa so na tabor pripeljali že svoje otroke ter z mladimi nadebudneži raziskovali in sodelovali v programu. Za otroke je bilo zelo zanimivo na taboru. Nekateri so povedali, da jim je najbolj všeč, da ni bilo potrebno ob uri spat. Lahko so bili namreč dva dneva z odraslimi ob tabornem ognju do poznih ur, kjer so sodelovali v igrah ter zapeli z odraslimi marsikatero pesem, na ošiljenih palicah pa so si pozno zvečer privoščili še pečene hrenovke na žerjavici.

Na bližnjih travnikih smo spoznavali in nabirali užitne rastline ter iz njih pripravili čaj iz zelišč. Naravo smo zaznavali z dotikom, sluhom, okusom in vonjem ter opazovali rastlinski in živalski svet pod stereomikroskopom. Prekopali in ogradili smo vrt ter posadili por, zelje ter kumare, posejali pa smo tudi nekaj druge zelenjave. Na gozdni učni poti smo spoznavali drevesne vrste, ki jih v večini znamo našteti iz učbenikov, tokrat pa smo jih prepoznavali v naravnem okolju. Urili smo se v prepoznavanju živalskih sledi, se učili, kako se v naravi orientiramo brez zemljevida in izdelali preprost kompas. Preizkusili smo se v netenju ognja z kresilom ter se podučili, na kaj moramo biti pozorni, kadar kurimo v naravi.

Gozdna učna pot je nastala iz potrebe, da obiskovalcem skavtskega Okoljskega centra ter naključnim obiskovalcem roških gozdov ponudimo aktivnost, s katero bi spoznali okolico ter se pri tem nekaj naučili in doživeli. Poimenovali smo jo Skavtek. Zakaj? Ker je drugačna od običajnih učnih poti, ker je skavtska. Na poti ni nobenih oznak ali smerokazov, zato je dobrodošlo osnovno znanje orientacije. Dolga je 2 km, na dvanajstih točkah obiskovalec spoznava drevesne vrste in druge zanimivosti gozda in roške žage. Videli smo tudi ogromne smreke, pot pa nas je vodila po ostankih nasipa ozkotirne železnice, ki je bila tu speljana na dobrih 35 kilometrih. Tu je med vojnama še bila žaga in zgradbe za okrog 400 delavcev. Imeli so parno žago ter lokomotivo z vagoni, ki je prevažala izdelke ter les. V ta namen so imeli dva gromozanska zbiralnika vode, v katere se je ob deževju stekala voda po skodlah, s katerim so imeli pokrit ves hrib za zbiralnikoma. Parna žaga ter parna lokomotiva sta potrošila precej vode. Seveda sedaj tam raste gozd, globoki zbiralniki, napol polni vode, pa še danes pričajo o domislici ljudi, kako do vode.

Seveda smo imeli tudi mnogo duhovnega programa, v nedeljo ob dvanajstih pa še sveto mašo. Res smo se imeli lepo na taboru, s katerega smo tako odrasli kakor tudi otroci, odnesli domov malo bogastvo spoznanj in spominov.

Želimo si, da ta projekt še bolj zaživi, kot je že, saj je primeren tudi za šolske izlete. Bilo bi lepo, če bi šole začele razmišljati o izletih v ta predel našega Pragozda.

Kontakt:
Vodja projekta: Marko Puškarič, tel.: 031/865-294, marko.puskaric@gmail.com
Strokovna sodelavka za program: Klara Vidmar, tel.: 01/433-21-30, klara.vidmar@skavt.net

Več fotografij iz tabora pa boste našli TUKAJ.

Avtor: Miro Pivar; Foto: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov