Starost NI bolezen

V ponedeljek, 31. avgusta 2015, je bilo v Knjižnici Domžale predavanje z naslovom Starost NI bolezen. Predavanje je organizirala Šola Zdravja iz Domžal. Predavala je Marija Milavec Kapun, teme predavanja pa so bile nadvse zanimive: 21. stoletje je stoletje starostnikov, kaj vemo o staranju, starost in staranje sta pomembna za posameznika, družino in širše družbeno okolje, razbijajmo nevedenje, neznanje o tem pomembnem življenjskem obdobju, ali "tabuji, predsodki" res veljajo, in pomen medgeneracijskega povezovanja.

Najprej je prisotne pozdravila predsednica Društva Šola Zdravja Zdenka Katkič, zatem pa je predavateljica Marija Milavec Kapun s Power Point prezentacijo pričela odlično predavanje o starosti.

Starost je samo obdobje v življenju posameznika, podobno kot mladost, srednja in zrela leta. In vsako izmed teh obdobij nam prinaša posebne izkušnje, vsakemu lastne. Tako radi povemo, da nas osebne izkušnje, zlasti slabe, kakor zareze zaznamujejo in označijo v naši duši. In tako zelo radi pozabimo na telo, na fizični del nas, ki vse psihične borbe in bitke, pa tudi spomine, nosi. Tudi fizično telo je zaznamovano z vsemi našimi čustvi

Starost ni bolezen. Res pa je, da fiziološko staranje pospešuje nastanek nekaterih bolezni v starosti in obratno, nekatere bolezni pospešujejo staranje. Staranje je naravno, biološko dogajanje vsakega živega bitja, ki se začne že pri rojstvu in konča s smrtjo. Je fiziološki proces, povezan z različnimi starostnimi spremembami, kot so mišično-kostnega tkiva, pljuč in dihalnih poti, srca in ožilja, imunskega sistema, ter s spremembami na miselnem, čustvenem in socialnem področju starostnika.

Večina starejših je aktivnih, samo manjši del jih je obnemoglih. Mnogi med njimi so aktivni stari starši, zaposleni, dejavni v kulturi, gospodarstvu, umetnosti, visoki državni uradniki, politiki … S starostjo ljudje bolj sodelujejo v skupnih zadevah, se v večjem številu udeležujejo volitev, so bolj odpustljivi , številni so v starosti zelo dejavni in kreativni.

Za lepše staranje je pomembna dobra psihična kondicija in pozitivna naravnanost, ki sta povezana s kreativnim in dinamičnim življenjem tudi po odhodu iz službe (gledališke predstave, razprave, koncerti, branje knjig, dnevnih časopisov in revij, reševanje križank in rebusov, igranje šaha, redna srečanja s prijatelji…). Čim manj naj bo stresa. Zaželena je zdrava prehrana in zdrav način življenja. in še mnogo drugih stvari, ki pozitivno vplivajo na kakovostno dolgo življenjsko dobo.

Knjižničarke iz Knjižnice Domžale pa so na ogled pred vhodom v predavalnico izpostavile nekaj knjig o staranju, ki jih imajo na svojih policah. Se priporočamo v branje teh kakovostnih knjig.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov