Srečanje pod slamniki: mag. Črtomir Frelih, akademski likovni umetnik

Mag. Črtomir Frelih je z umetniško grafiko in eksperimentiranjem z novimi grafičnimi postopki pričel na Pedagoški akademiji pri prof. Ivanu Mršniku. Na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost je leta 1985 diplomiral na oddelku za grafiko pri prof. Zvestu Apolloniju, specialistični študij grafike je zaključil leta 1990 pri profesorjih Zvestu Apolloniju in Branku Suhyju.

Na ALU v Ljubljani je leta 1997 opravil magisterij znanosti s področja likovne didaktike. Je izredni profesor za risanje in grafiko na Oddelku za likovno pedagogiko Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani in avtor številnih člankov s področja likovne umetnosti, likovne teorije in likovne pedagogike. Imel je preko 70 samostojnih razstav, sodeloval je na 240 skupinskih razstavah doma in v tujini. Na področju grafične tehnologije je razvil in uveljavil nekatere nove postopke kolagrafije.

Mag. Črtomir Frelih je izjemno plodovit likovni ustvarjalec, ki veliko razstavlja, tako doma kot v tujini. Že vrsto let živi in dela v Radomljah, še vedno pa je povezan tudi z rojstnim krajem Nomenj pri Bohinju.

V slamnikarskem muzeju v Domžalah so v sredo, 11. decembra 2013, gostili tega izjemnega moža. Z voditeljico Srečanja pod slamniki Cveto Zalokar Oražem sta se pogovarjala o posebni tematiki: Vrsta likovnega prostora in mehanski pripomočki starih mojstrov. Gost pa je pogovor popestril z risbami in slikami na video projekciji.

Veliko nam neznanega, ko si na razstavah ogledujemo slike, se je z tem srečanjem odprla svetloba in sedaj bomo na prihodnjih razstavah lahko bolje razumeli slike in umetnike, ki so jih naslikali.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov