Srečanja pod slamniki: Luka Lampret – Gradnja hiš iz slamnatih bal

Ali ste vedeli, da lahko slamnate bale v kombinaciji lesa in ilovice uporabljamo tudi kot naraven material za gradnjo hiš? Seveda, da lahko in kar nekaj takšnih hiš že stoji po Sloveniji. Pri tem je potrebno izpostaviti, da so hiše iz slamnatih bal zdrave in udobne, ves material za gradnjo pa je lokalnega izvora.

Na Srečanju pod slamniki, ki je potekalo v sredo, 21. januarja 2015, v Slamnikarskem muzeju v Domžalah, ki ga je vodila Cveta Zalokar, je bila tokratna tematika pogovora človeku prijazna gradnja iz naravnih, skozi stoletja dokazanih materialov. Gost srečanja pa je bil Luka Lampret, diplomirani inženir gradbeništva, ki se v podjetju Golibar, ukvarja z gradnjo hiš iz naravnih materialov, se pravi iz slamnatih bal, ilovice in lesa.

Luka Lampret je leta 2011 na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo v Ljubljani pod mentorstvom izr. prof. dr. Violete Bokan-Bosiljkov diplomiral z diplomsko nalogo z naslovom Uporaba slamnatih bal kot gradbenega materiala pri ekološki gradnji. Z uporabo naravnih gradbenih materialov se srečuje že od časa svojega dela in bivanja na hribovski ekološki kmetiji Longo Mai v Lobniku nad Železno Kapljo na avstrijskem Koroškem. Gradnjo hiš iz naravnih materialov je pred in po študiju spoznaval tudi v drugih državah.

V pogovoru je gost prikazal tudi primere dobrih praks, saj je takšna hiša človeku in naravi prijazna v vseh fazah življenjskega cikla. Po njegovih besedah ilovnati ometi z reguliranjem vlage v prostoru zagotavljajo optimalno klimo v prostorih. Obenem pa gre za odlično toplotno in zvočno izolacijo. Pri tem ne smemo spregledati dejstva, da gre za trajnost, saj so takšne hiše zelo obstojne.

Med pogovorom so se med poslušalci pojavili tudi številni pomisleki. Konec koncev gre za slamo in ta bi lahko kaj hitro zagorela ali pa, da bi se v slamnati bali naselili glodavci. Luka Lampret je povedal, da so na Tehniški univerzi na Dunaju leta 2000 izvedli test gorljivosti stene iz slamnatih bal. S testom so dokazali, da ometana stena iz slamnatih bal izpolnjuje standard požarne odpornosti F90. To pomeni, da se stena iz slamnatih bal izpostavljena predpisani temperaturi za požarni test upira gorenju več kot 90 minut. Kar pa se tiče glodavcev, je stvar takšna, da le-ti slame in lesa ne jedo, saj v slami praktično ni hranilnih snovi. Hranila se namreč nahajajo v zrnju, zato je slama kot hrana praktično nezanimiva za glodavce. Seveda pa je slama, prav tako kot steklena volna ali stiropor, lahko prostor bivanja glodavcev. Zato je potrebno pravilno izvesti konstrukcijske detajle in jim onemogočiti bivanje v slami.

V podjetju Golibar se ukvarjajo s človeku prijazno gradnjo iz naravnih, skozi tisočletja dokazanih materialov. Njihove hiše so človeku zdrave in prijazne hiše, saj so zgrajene iz slame, lesa in ilovice – vse troje iz lokalnega izvora, zagotavljajo pa visok nivo udobja bivanja. V podjetju nudijo gradnjo iz lesa, slame in ilovice, strokovno svetovanje in nadzor pri samogradnji, strokovna predavanja in praktične delavnice in še marsikaj. Več si lahko ogledate na njihovi spletni strani www.golibar.com.

Zelo zanimivo srečanja, ki je poslušalcem ponudilo številna nova znanja o gradnji z naravnimi materiali. Pogovor z Luko Lampretom si lahko ogledate v zgornjem videu.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar; Video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov