Zima, zima bela … Ups, zelena! Ali pa tudi ne, saj če ga ni, se ga pa naredi!

»Zima, zima bela, vrh gore sedela in tako je pela, da bo …« Tako govori vsem znana otroška pesmica, ki je del sestavni del repertoarja otroških pesmic že v vrtcih. Zakorakali smo v drugo polovico januarja, zima pa nam v teh dneh kaže svoje ostre zobe, predvsem kar se tiče mraza. Za sneg pa bo držalo tisto v pesmici, da so pobeljeni samo vrhovi gora in višje ležeči predeli.

Res je, da smo prvo letošnjo pošiljko snega dobili v začetku januarja. Ampak kaj, ko je sneg tako hitro izginil, kot je prišel. Otroci so ostali brez zimskih snežnih radosti, pa tudi bližnji hribčki samevajo zaradi tega, ker so zeleni. Zato pogledujejo v nebo v upanju, da jih bo sneg le prekril in poskrbel za prave zimske radosti. 

Če se ozremo v pretekla leta, je bilo vsako leto snega komaj za vzorec ali pa nič. O takšnih belih zimah, kot so bile pred desetletji, lahko danes samo sanjamo. Klub vsemu pa obstaja varianta, da se ga naredi, če ga ni. Pogoji za izdelavo snega so v teh dneh idealni, saj so temperature krepko pod ničlo. Seveda pa nizke temperature ne pomagajo nič, če nimamo topa za izdelavo snega in vir vode v bližini ter seveda ljudi, ki skrbijo za zasneževanje. Če so izpolnjeni vsi ti pogoji, potem je hribček hitro bel in pripravljen za zimske radosti.

V Smučarski sekciji Turistično rekreativnega društva Turnše – Češenik so v teh dneh izkoristili nizke temperature in začeli z zasneževanjem hribčka v okolici Domžal. Njihov lastni top že nekaj dni »bruha« sneg po hribčku, ki ga bodo kmalu s smučmi in sanmi napolnili otroci in tudi odrasli. Da bo to res prava zimska idila, ki bo prinesla veselje marsikomu, skrbijo prizadevni člani društva, ki v svojem prostem času prostovoljno pripravljajo belo snežno liso.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: TD Turnše-Češenik
Tagi