Zgodovinski uspeh za Slovenijo: Mladinska selekcija NK Domžale napredovala v evropski mladinski ligi prvakov

Mladinska selekcija Domžal se je pred nekaj več kot 2000 gledalci veselila napredovanja v 2. krog tekmovanja Uefa Youth League in tako postala prvo slovensko moštvo, ki ji je uspel preboj v nadaljevanje omenjenega tekmovanja. Rumeni bojevniki so romunski Viitorul izločili s skupnim rezultatom 2:0, za katerega sta poskrbela Tamar Svetlin in Tian Pantelić. Za ključni trenutek tekme je z ubranjeno enajstmetrovko v 37. minuti tekme poskrbel vratar Klemen Mihelak.

Domžalčani so v polno merili že v 3. minuti dvoboja, ko je po lepem preigravanju in natančnem strelu v polno meril Svetlin. ”Šlo je za zelo specifično tekmo, saj vendarle gre za mladinsko ligo prvakov in ne kakršno koli srečanje mladinskega prvenstva. Imeli smo dve zahtevni tekmi, na prvem dvoboju v Romuniji pa smo prišli do rezultata 0-0, ki je bil aktiven za obe ekipi. Vedeli smo, da bomo pred domačim občinstvom imeli prednost, in ravno po tej zaslugi smo na koncu tudi prišli do povsem zaslužene zmage,” je po tekmi dejal avtor prvega zadetka.

Domači so po hitro doseženem zadetku nadaljevali z dobro predstavo, v 37. minuti pa je občinstvu zastal dih. Napadalec gostov Louis Munteanu je bil ob vratarju Mihelaku in branilcu Mihi Vrhovniku nepravilno zaustavljen, glavni sodnik Nikola Popov pa je nemudoma pokazal na belo točko. Munteanu je vzel zalet, sprožil, z odlično reakcijo pa se je izkazal Mihelak, ki je poskrbel za eksplozijo navdušenja na prepolni tribuni Športnega parka.

Mladi čuvaj mreže, ki na obeh evropskih tekmah ni prejel zadetka, po nepozabnem dvoboju ni skrival veselja: ”Za vse nas je bila ta tekma ena najpomembnejših v dosedanji nogometni karieri. Gre za mladinsko Ligo prvakov in to je zares nekaj posebnega. Za to smo garali skozi celotno lansko sezono in z to zmago je bil ves vložen trud dodobra poplačan. Načrt pred tekmo je bil, da igramo čim bolj sproščeno, da se nasprotnika ne ustrašimo, ter da vztrajamo s svojo igro. Vsi, od prvega do zadnjega, smo odlično pokazali, česa smo sposobni. Pri najstrožji kazni sem bil zelo miren, saj smo strele z bele točke v preteklih dveh dneh kar precej vadili in tudi na treningu sem se odrezal zelo dobro. Potrebno je imeti tudi nekaj sreče, vendar konec koncev, gre za uspeh ekipe, kar je tudi nekaj najlepšega in najpomembnejšega.”

Tudi v nadaljevanju se je zdelo, da rumeni vse niti držijo v svojih rokah. Čvrste Domžalske obrambe namreč gostje niso znali prebiti. Prednost bi lahko v zaključku povišal še Dario Kolobarić, vendar mu, tako kot v prvem delu tekme, ni uspelo zatresti mreže aktualnega romunskega prvaka. Glavni trener Darko Birjukov je po srečanju dejal: ”Povedati moram, da sem bil pred samim srečanjem zelo miren. Preprosto sem bil v ta uspeh prepričan. Skupaj s fanti smo se na tekmo pripravljali teden dni in skozi ves ta čas sem v njih videl odločnost, željo in veliko motivacijo, za kar igralcem iskreno čestitam. Prikazali so odlično predstavo, nasprotniku pa z izjemo enajstmetrovke niso dopustili ene same priložnosti. Ob izjemni podpori s tribun smo bili vrhunski in tako na te fante kot tudi celoten klub, sem lahko v tem trenutku izredno ponosen.”

Kje bodo nogometaši Domžal nadaljevali evropsko pot še ni povsem znano, saj se bosta potencialna nasprotnika, portugalski Porto in latvijska Liepaja, pomerila danes ob 17. uri.

Besedilo: Nejc Berce / NK Domžale; Foto: Lado Vavpetič /NK Domžale

Tagi