Že 70 let šaha na Domžalskem

»Začetek organiziranega šaha sega v leto 1946, ko so v Domžalah ustanovili Šahovski odsek Prosvetnega društva Domžale, začetnik je bil prof. Anton Bukovec,« je pod naslovom Domžale vrsto let kraljevale v Sloveniji zapisal eden od soavtorjev knjižice Že 70 let šaha na Domžalskem, tudi sam odličen šahist in glavni kronist društva, Jože Skok. S knjižico ljubitelj šaha ohranjajo zapise o šahovski tradiciji in uspehih domžalskih šahistov, ki so vsa leta krojili tudi vrh slovenskega šaha, uspešni posamezniki pa so posegali tudi po evropskih in svetovnih lovorikah. Že omenjeni Jože Skok, tudi zvesti dopisnik lokalnega glasila, je napisal večji del knjige, med drugim tudi začetno razmišljanje Ob izdaji edicije – Že 70 let šaha na Domžalskem, delček v zapisano zgodovino pa so prispevali še: Boštjan Grošelj, sedanji predsednik ŠD Domžale (uvodne misli) in letne dejavnosti ŠD Domžale ter Špela Orehek, ki piše o izobraževanju mladih v ŠD Domžale.

Jože Skok, odličen šahist in glavni kronist Šahovskega društva Domžale.

Sicer pa listanje po prispevkih pomeni sprehod po zgodovini Šahovskega društva Domžale, na katerem se Jože Skok, sicer tudi podpredsednik društva, spomni prav vseh, ki so ime društva ponesli po Sloveniji in svetu ter v posameznem obdobju zgodovine društva pustili neizbrisen pečat. Tako v prispevku Marjan Karnar več kot 50 let steber ekipe, izvemo, kako so Domžale igrale v zveznih ligah, v prispevku Mojstrica Pavla Košir zanesljiva prinašalka točk; nekdanja odlična šahistka mlajše generacije šahistov ocenjuje kot zelo dobre; v prispevku Bojan Osolin, deset let na čelu ŠD Domžale izvemo, da so bile Radomlje pomemben zametek šaha na Domžalskem, prispevek Marjan Šemrl, svetovni prvak v dopisnem šahu, pa v  pogovoru prinaša zgodovino in uspehe tovrstnega šaha na Domžalskem; o življenjski in šahovski poti enega najboljših domžalskih šahistov lahko beremo v pogovoru z naslovom: Luka Lenič, najboljši slovenski šahist; prispevek zakonca Petra in Boštjan Grošelj, igralka in predsednik društva pa prinaša pogled v šahovsko družino Grošelj;   prispevek Jure in Špela iz generacije izvrstnih uspehov pa prinaša pogled v uspešno novejšo zgodovino šaha. Avtor se spomni tudi velikega prijatelja Iva Bajca, nas spomni na prireditve ob 70-letnici šaha na Domžalskem.

Posebno mesto ima v knjigi Vide Vavpotič, saj v prispevku In memoriam Vid Vavpetič  (1934 – 2016) Boštjan Grošelj, Jože Skok, Marjan Šemrl in Bojan Osolin strnejo svoje misli o velikem šahistu in med drugim napišejo: »Dragi Vide, pogrešamo te in ti obljubljamo, da te ne bomo pozabili. Ostal boš z nami, v naših mislih, srcih, molitvah in na srečanjih , organiziranih v tvoj spomin.« Šahisti svoje zadnje sporočilo uresničujejo, saj so v letošnjem letu pripravili že tretji memorial Vida Vavpetiča, o prvih dveh pa lahko beremo v zborniku.

Šahistu in novinarju ali novinarju in šahistu Jožetu Skoku ter sodelavcem iskrene čestitke ob izdaji zbornika, ki ohranja zgodovino Šahovskega društva Domžale in z njo najpomembnejše šahiste za prihodnost, v katerem mu želimo veliko uspeha.

Avtor: Vera Vojska; Foto: arhiv Jožeta Skoka

 

Komentarji uporabnikov
Tagi