Zaključek kopalne sezone na domžalskem bazenu

Domžalski bazen je tudi letos marsikomu pomenil prijetna osvežitev v vročih poletnih dneh. Obiskovalci so se v bazenu lahko ohladili vsak dan med 10.00 in 19.00 uro, od 22. junija dalje. Zaključek kopalne sezone je bil prvotno mišljena v nedeljo 1. septembra, vendar se bo zaradi napovedanega slabega vremena, zaključil v petek 31. avgusta.

O letošnji kopalni sezoni na domžalskem bazenu, smo se pogovarjali z direktorjem Zavoda za šport in rekreacijo Domžale mag. Janezom Zupančičem.

Počasi se zaključuje kopalna sezona. Ste zadovoljni z letošnjim obiskom domžalskega bazena?
Absolutno sem zelo zadovoljen z obiskom. Lahko rečem, da je bilo letos fenomenalno vreme za kopalno sezono. Zaradi slabega vremena je bil bazen zaprt samo pet dni v celi kopalni sezoni. V preteklih letih je bil zaradi slabega vremena bazen zaprt tudi po teden dni skupaj.

Kakšen je bil obisk na ravni celotne kopalne sezone?
Trenutno skupne številke kopalcev še nimamo. Imeli jo bomo po koncu kopalne sezone. Formalno dnevno spremljamo število kopalcev, saj je maksimalna dnevna kapaciteta kopalcev približno 700 na dan. Povem lahko tudi, da je bilo letos zelo malo dni, da je bilo na bazenu manj kot 200 kopalcev.

Ob katerih dnevih je bil obisk največji?
Obisk je bil največji med vikendi.

Katera populacija je najbolj obiskovala bazen?
Bazen obiskujejo vse starostne strukture, prevladujejo pa mladi. Imamo pa veliko število stalnih kopalcev. To vidimo po letnih kartah.

Ste opazili letos kakšno spremembo glede na pretekla leta?
Prepričan sem, da bodo nekateri kopalci mnenja (predvsem tisti, ki jih je v preteklih letih motilo skakanje v bazen), da je bilo letos manj skakanja v bazen. Kot ugotavljam, so imeli nekateri kopalci letos lepši odnos do drugih kopalcev, kot v preteklih letih.

Ste se med kopalno sezono srečali tudi s kakšnimi težavami?
Kakšnih posebnih težav nismo imeli. Opozoril bi pa na kulturo oz. odnos nekaterih obiskovalcev do objekta in vode. Tu so odstopanja. Še vedno je veliko vandalizma. Imeli smo poškodovane garderobe in sanitarije. Prav tako nekateri kopalci ne upoštevajo predpisov v zvezi z dezinfekcijo nog, saj ko se iz enega predela kopališča odpravijo proti bazenu, ne gredo skozi dezinfekcijski bazen za noge, temveč se mu raje izognejo. Tu si več kot opozarjati, nismo mogli privoščiti.

Občina Domžale vsako leto za občanke in občane subvencionira nakup letnih kart. Ste prodali veliko letnih kart?
Letih kart je bilo prodanih izjemno veliko. Glede na lansko leto veliko več, kljub temu, da je bila letos cena malo višja kot lani. Vendar pa kakorkoli gledamo, so bile subvencionirane letne karte še vedno zelo ugodne. Za otroke je bila letna karta 10 € za odrasle pa 20 €.

Ali ste imeli v sklopu obratovanja bazena, kakšne tečaje plavanja, varstva za otroke in druge dejavnosti?
Zavod ni posebej izvajal razne dejavnosti in tečaje, saj ni registriran za te dejavnosti. So pa tečaje in varstva otrok izvajala določena društva in mi smo jim omogočili, da so lahko za minimalno ceno izvajali svoje dejavnosti.

Ste imeli tudi nočno kopanje?
Študentski klub Domžale je v letošnjem letu predvidel tri kopalkanja. Izvedel se je eden na začetku sezone. Drugega so zaradi trenutne negotove situacije odpovedali. Tretji, ki bi moral biti 31. avgusta, pa so odpovedali zaradi napovedanega slabega vremena.
Posebej pa nočnega kopanja na domžalskem bazenu ne izvajamo, saj le to potegne dodatne stroške. Poskrbeti je namreč potrebno za dodatno osebje, za dodatno varnost, itd.

Kakšno ponudbo poleg kopanja v bazenu, so še imeli obiskovalci kopališča?
Tu moram posebej izpostaviti knjižnico Domžale, ki stalno vsako leto omogoča izposojo knjig. Potem smo imeli z enim podjetjem, ki se ukvarja z masažami pogodbo, da so imeli na bazenu prezentacijo masaž. Drugače pa omogočamo raznim športnim skupinam obisk po minimalnih cenah. Nekaterim pa tudi, da lahko pridejo predčasno plavat.

Ali ste pred kopalno sezono imeli kakšne investicije v kopališče?
Kar se tiče investicij smo letos obnovili moške in ženske garderobe in sanitarije. Na dezinfekcijske bazen pa smo pripeljali toplo vodo. Kar se tiče investicijskih vzdrževalnih del, pa smo imeli rekonstrukcijo folije v bazenu in rekonstrukcijo strojnice. Kakšnih večjih investicij, pa si zaradi trenutne finančne situacije nismo mogli privoščiti.
Posebno skrb pa skozi celotno kopalno sezono posvečamo kvaliteti vode, da je stalno primerna za kopanje. Kvaliteta vode in varnost na kopališču sta na prvem mestu.

Načrti za prihodnost v zvezi z domžalskim bazenom?
Želje po dodatnih investicijah vsekakor so, odvisno pa bo od tega, kako bo z proračunskimi investicijskimi sredstvi. Ali bo prišla kakšna možnost v tem trenutku ne vem, saj trenutna gospodarska kriza vpliva tudi na javna sredstva, kar pomeni da trenutna proračunska sredstva ne omogočajo kakšne večje prenove. Bomo pa poskušali tudi kakšno stvar obnoviti. V načrtu imamo zamenjati tobogan, ki je že dokaj dotrajan z več manjšimi tobogani.
Temeljni cilj tako zavoda, kot občinskega vodstva je, da bo večina obiskovalcev bazena zadovoljnih.
 

Avtor: Miha Ulčar
Komentarji uporabnikov
Tagi