Za Helios Sunsi prvi dve tekmovalni preizkušnji

Članska ekipa je ta vikend sodelovala na mednarodnem turnirju Brno Cup, na Češkem. Če bi sodili zgolj po končnem rezultatu, bi verjetno lahko že malo nejevoljno privzdignili obrvi, a je domžalska igra na obeh tekmah vseeno kazala obrise tistega, kar si trener Dejan Jakara letos želi gledati na parketu.

Po tednih napornih priprav, s težkimi nogami in tudi polnimi glavami nekih novih informacij, ter po dolgi vožnji v Brno, ni bilo enostavno stopiti na igrišče in se enakovredno boriti z močnim domačim klubom. Slednji je letos začel osveženo zgodbo, tudi s polovičnim lastništvom priznanega košarkarskega strokovnjaka Davida Blatta, nekdanjega trenerja Maccabija iz Tel Aviva, Olympiakosa in NBA ekipe Cleveland Cavaliers.

V polfinalni tekmi turnirja je Brno v 2. četrtini prišel do dvoštevilčne prednosti, ki so jo domači potem vse do konca uspešno branili. Dobro minuto pred koncem so Sunsi sicer prišli še do -5, na koncu pa je Brno slavil s 84:73. Prvi strelec Sunsov je bil kapetan Blaž Mahkovic (26 točk), 23 jih je dodal novinec Tadej Ferme.

V tekmi za 3. mesto je Domžalčane čakal obračun s Patrioti iz Levic (Svk), ki so morali v polfinalu priznati premoč madžarskemu Atomerȍmȕju. Tudi tokrat so bili Sunsi večji del tekme enakovreden nasprotnik, še v zadnjo četrtino sta ekipi vstopili poravnani na 57:57, potem pa so Slovaki v zadnjih desetih minutah vseeno izkoristili svojo premoč pod obročem in na koncu slavili z 79:72. Pomagalo ni niti 32 točk Mahkovica.

Helios Sunsi so turnir odigrali brez zadnje okrepitve, črnogorskega centra Mihaila Sekulovića, in brez mladega Bineta Prepeliča, ki v teh dneh zaključuje s šolskimi obveznostmi. Tudi zato je bilo v igri največ težav ravno na podhranjenih položajih pod obročem. Sta pa posledično kar nekaj priložnosti za igro dobila mladinca Anej Orel (2002) in Tibor Mirtič(2003), oba pa sta se tudi prvič vpisala med strelce v članski ekipi Heliosa. Dodajmo, da je največji pokal na koncu ostal doma, v finalu je bilo Brno prepričljivo boljše od Atemȍrmȕja.

Dejan Jakara, trener Helios Sunsov: “Noge so bile še malo težke po napornih pripravah, glave pa polne številnih informacij. Ker so tudi mladi igrali več, nam je na trenutke na igrišču primanjkovalo izkušenj. Vseeno pa smo z nekaterimi segmenti igre lahko zelo zadovoljni, hkrati pa smo videli, na čem moramo še delati v naslednjih tednih.”

Blaž Mahkovic, kapetan Helios Sunsov: “Vsi smo bili izredno veseli, da smo po slabe pol leta spet odigrali normalno tekmo. Sicer se je videlo, da smo še na začetku priprav, pa tudi, da nismo zaigrali v popolni zasedbi. Imamo še kar nekaj časa, da odpravimo določene napake. Verjamem, da bo do začetka sezone tudi naša forma tista prava.”

Tadej Ferme, Helios Suns: “Po naporni poti do Brna smo se tudi na tekmah še malo lovili, predvsem, ker smo bili na visokih položajih rahlo podhranjeni. Vseeno pa je bilo po dobrih petih mesecih zelo prijetno, hkrati pa tudi malce čudno, spet odigrati košarkarsko tekmo.”

Avtor: Helios Suns; Foto: mmcite Brno

Tagi