Vlečni psi pokazali svojo vzdržljivost na Gradiškem jezeru

Tretja sobota v septembru je na Gradiško jezero v občini Lukovica privabila številne tekače, ki so se udeležili teka z vlečnimi psi. Gre za šport, kjer pes in njegov vodnik tečeta skupaj in imata hitrejši tempo, pes pa poleg teka tudi vleče voznika in mora biti njegova pozornost usmerjena samo na ti dve dejavnosti.

S soncem obsijano jutro je v soboto, 21. septembra, že tretje leto zapored privabilo 43 tekmovalcev in zainteresiranih gledalcev na tekmo z vlečnimi psi. Tekma je potekala v organizaciji Turističnega društva Gradišče, Športnega društva Slovenske steze – Slo Trail in ekipe Canifit, ki so bili nosilec dogodka.

Patrik Zupanič, uspešen tekmovalec v disciplinah z vlečnimi psi, ki se s tem ukvarja približno 15 let in organizator številnih tekem po Sloveniji, je pojasnil: »Gre za nekakšno tradicijo na Gradiškem jezeru. Začeli smo tako, da smo se povezali s TD Gradišče in tekmovanje organizirali v času, ko poteka tek okoli jezera. Na tej lokaciji smo včasih dostikrat klubsko trenirali in zdela se nam je odlična priložnost.«

Na Gradiškem jezeru v občini Lukovica so včasih dostikrat klubsko trenirali in zdela se je odlična priložnost, da organizirajo tudi tekmovanje.

Na dan tekme stari najmanj eno leto

Pogoj za sodelujoče pse je bil, da imajo vsi potni list in da so cepljeni proti steklini. Zanje je veljala tudi starostna omejitev, in sicer so morali biti na dan tekme stari najmanj eno leto. Tekmovali so v treh kategorijah: canicross (tek s psom), bikejoring (tek z vlečnim psom in kolesom) ter scooter (tek z vlečnim psom in skirojem).

Glede na težo psov, so bili v kategoriji canicross razvrščeni v dve podkategoriji, kjer so pri teku s psom tekmovali tako moški kot tudi ženske:

  • canicross: open do 19,9 kg teže enega psa,
  • canicross: open nad 20 kg teže enega psa.

Za tekmovanje v pasji disciplini canicross so bili obvezna oprema pas, oprsnica in elastična vrv. Gre za kategorijo v kateri se pes hitreje utrudi, ker se bolj giba in posledično izkoristi več energije. Čeprav hitrost teka ni visoka, se v tej kategoriji v zelo kratkem času utrudijo tudi najbolj hiperaktivni psi.

Glede na težo psov, so bili v kategoriji canicross razvrščeni v dve podkategoriji, kjer so pri teku s psom tekmovali tako moški kot tudi ženske.

Najhitrejši ta dan v tej disciplini in v obeh podkategorijah je bil Damjan Žepič. V kategoriji canicross: open do 19,9 kg je krog pretekel v 14 minutah 2 sekundah in 8 stotinkah sekunde ter v kategoriji canicross: open nad 20 kg je z drugim štirinožnim prijateljem, krog pretekel v 11 minutah 50 sekundah in 10 stotinkah sekunde.

»Proga na Gradiškem jezeru je prijetna in primerna za vse, tudi tiste bolj resne tekmovalce, ki želijo morda bolj specifično progo, zmorejo pa tudi tisti, ki šele začenjajo s tem športom. Všeč nam je tudi, ker je lokacija zelo dostopna in nimamo težav z označevanjem,«  je strnil svoje vtise Zupanič.

Skupno tri discipline oziroma pet kategorij

Moški in ženske so tekmovali tudi s kolesi, in sicer v kategoriji bikejoring: open z enim psom ter preostalih dveh kategorijah, imenovanih scooter ali vleka skiroja:

  • scooter: open z enim psom
  • scooter: open z dvema psoma

Scooter je način med tekom in kolesom, vendar gre tukaj za poseben in velik skiro. Običajno ima prvo kolo večje (26 col–29 col) od zadnjega (20 col–26 col), spredaj pa je vprežen vlečni pes. Za razliko od kolesa je tukaj lahek sestop, pri čemer lahko vodnik pomaga psu ne le s poganjanjem, ampak tekom ob skiroju na težjih odsekih.

Moški in ženske so tekmovali tudi s kolesi, in sicer v kategoriji bikejoring: open z enim psom ter preostalih dveh kategorijah, imenovanih scooter ali vleka skiroja.

V Sloveniji se za ta šport zanima več ljudi, vendar pa Patrik Zupanič razlaga, da je v primerjavi z agility-jem (šport, kjer vodnik vodi in usmerja psa skozi različne ovire, ki so postavljene v določenem številčnem zaporedju) bolj specifičen. Ne le da potrebuješ psa, ampak mora biti tudi vodnik dobro fizično pripravljen. »V Sloveniji imamo kar nekaj tekem, kar kaže na razvijanje tega športa. Na tekmah je število tekmovalcev med 40 in 60, dve takšni sta, kjer so tudi kolesa, na ostalih pa je samo tek s psom. Nekateri tekmovalci tovrstne dogodke izkoristijo kot pripravo na večja mednarodna tekmovanja kot na primer svetovno ali evropsko prvenstvo, kjer naše barve zastopajo tudi Slovenci,« zaključuje sogovornik.

Avtor: Lea Smrkolj; Foto: Živa Hernaus

Tagi