Veronika v Kamnik zopet privabila veliko število plavalcev

15. Mednarodni plavalni miting Veronika 2016, ki se je v soboto 9. julija, odvijal na kamniškem letnem olimpijskem bazenu, je bil v znamenju vrhunskih nastopov in odlične zabave. Ozračje je bilo vroče, temperaturo pa so med navijaški vrstami dvigovali odlični nastopi tekmovalcev. Na letošnjem mitingu Veronika je sodelovalo 449 plavalcev iz 31 klubov. Slovenske barve je zastopalo 415 tekmovalcev iz 25 slovenskih klubov, 34 tekmovalcev nas je obiskalo iz tujine, iz 6 tujih klubov – Avstrije, Hrvaške, Italije in Rusije. Za odličja in dobre rezultate se je na tekmovanju potegovalo tudi 32 domačih plavalcev (19 deklet in 13 dečkov) Plavalnega kluba Calcit Kamnik iz štirih tekmovalnih selekcij. Na priljubljeni tekmi so plavalci še zadnjič preverili svojo formo v 100 m in 50 m disciplinah pred bližajočimi se državnimi prvenstvi. 

Najbolj smo navijali za domače plavalce, ki nas niso razočarali. Najmlajši so se borili za dobre osebne rezultate, izkušenejši pa so se spogledovali z najvišjimi mesti. Medalje kamniških plavalcev:

Kategorija A (2003 in starejše): Dobrovoljc Živa – 3. mesto na 100m delfin
Kategorija B (2004 in 2005): Eva Bende – 2. mesto na 100m prosto in 2. mesto na 50m prosto (finale)
Kategorija B (2002 in 2003): Jernej Prebil – 3. mesto na 50m prosto (finale)
Kategorija C (2006 in 2007): Taja Vejnovič – 3. mesto na 100m prsno

Letos je kakovost tekmovanja dvignila udeležba slovenskih udeležencev olimpijskih iger v Riu de Janeiru – Anžeta Tavčarja, Tjaše Pintar, Špele Bohinc in kandidatke za pot v Rio Tjaše Vozel ter Petra Johna Stevensa, aktualnega evropskega podprvaka na 50m prsno.

V absolutni kategoriji je Tjaša Pintar dvakrat slavila zmago, na 50m hrbtno in 50m prosto, kjer ji družbo na 2. mestu delala reprezentančna kolegica Špela Bohinc, ki je na najvišjo stopničko stopila na 100m prosto. Zlato na 50m prsno je upravičeno romalo v roke slovenski rekorderki na 50m prsno Tjaši Vozel, medtem ko se je Tjaša Pintar morala zadovoljiti s srebrom. Zmago na 50m delfin je slavila nekdanja reprezentantka Katja Hajdinjak, Tjaša Pintar je osvojila 2. mesto. Zanimivi so bili tudi obračuni v moški absolutni kategoriji, kjer sta se za naslov zmagovalca v disciplinah 50m prosto, 50m delfin in 50m hrbtno borila Anže Tavčar in najhitrejši plavalec hrvaškega PK Rijeka Lovro Draginić. Tavčar je z zmago na 50m prosto upravičil sloves slovenskega sprinterja, na 50m delfin in 50m hrbtno pa je moral priznati premoč hrvaškega kolega Draginića. Stevens je gledalce navdušil s svojim nastopom in zmago na 50m prsno.

Na letošnji Veroniki je program popestrila zanimiva štafeta ''mešano menjajoče''. V štafeti sta plavala dva fanta in dve dekleti (po en plavalec iz kategorije), vrstni red nastopajočih ni bil pomemben, pomemben je bil samo pravilen vrstni red plavalnih tehnik. Tekmovalci so se potegovali za atraktivne nagrade, zmaga pa je šla v roke domačim plavalcem. Štafeta v postavi Taja Vejnovič, Živa Dobrovoljc, Nik Peterlin in Jernej Prebil so si z osvojenim prvim mestom prislužili glavno nagrado – paintball, kjer se bodo lahko trenerjema Emilu Tahiroviću in Gaji Lorenci »zahvalili« za nepopustljivost na treningih.

Miting Veronika je dogodek, ki združuje vse ljubitelje plavanja in ponosni smo, da so se ga letos udeležili tudi plavalci z motnjami v duševnem razvoju, člani plavalne skupine Delfinčki, ki deluje pod okriljem PK Velenje ter mednarodno uspešna plavalca invalida Patrik Jagodic in Darko Đurić. Njihovi nastopi nas niso pustili ravnodušne, saj so dokazali, da se lahko s trdno voljo in delom premaga še tako velike prepreke.

Na mitingu smo razdelili 64 kompletov medalj v 16 disciplinah in štirih kategorijah. Skupaj je bilo izvedenih 1.554 štartov.

  

Za zadovoljstvo mlajših tekmovalcev je poskrbela kamniška Veronika, ki je v vsaki disciplini nagradila zmagovalca izžrebane tekmovalne skupine s praktično nagrado. Za prijetno vzdušje in zadovoljstvo udeležencev gre zahvala staršem plavalk in plavalcev domačega kluba.

Naši plavalci bodo že v naslednjih dneh pred veliko plavalno preizkušnjo, saj so pred njimi državna prvenstva. »Ujemite val do zmage!«

Avtor: Helena Končar; Foto: Plavalni klub Kamnik
Tagi