Več kot 200 košarkarjev v Domžalah

Kako drugače kot z žogo je cela vrsta generacij športnikov tudi uradno vstopila v poletje. Športni pozdrav poletju je konec tedna združil številne igralce, ki so v športnem mestu Domžale združili moči in kljubovali tako sončni pripeki kot tudi neurju.

Uvodni del 19. košarkarskega maratona je pripadel dvema turnirjema, ki sta ob koncu sezone le še potrdila rezultate in že znano kakovost znotraj posamezne generacije. Prav tako pri mladini ni uplahnila volja do košarke, saj je znano petkovo neurje vse mladce pregnalo z zunanjih igrišč športnega parka Domžale, a sta na srečo predsednica ŽKD Ledita Elvira Rošič Ključanin in ravnatelj domžalske gimnazije mag. Primož Škofic našla način, ki je odprl pot do domžalske dvoranske krasotice in oba turnirja sta bila pod streho.

Na turnirju pionirjev U13 (2006 in mlajši) domžalski Helios Sunsi niso imeli pretežkega dela z drugo uvrščenim Krvavcem, tretjim Calcit Kamnikom in Komendo. Trenerji so v idealno peterko turnirja izbrali: Matijo Omana (Komenda), Lana Perneta in Lovra Prevodnika (Krvavec) ter Jureta Soka in Lovra Bolharja (Helios Suns).

Idealna peterka U13

Pri starejših pionirkah (U15) je zmaga odšla v Zasavje k športnemu društvu Felix, ki je resnici na ljubo upravičil vlogo favorita. Ljubljanska Akson Ilirija je s finalom preprečila vidnejšo uvrstitev domžalskima ekipa, ki sta se na koncu pomerila za tretje mesto. Igralke ŽKD Ledite so bile v lokalnem obračunu boljše od ŽKK Domžale. Trenerji so tako kot pri fantih, tudi dekletom ponudili nekaj malega več slave z izborom idealne peterke turnirja, v katero so se uvrstile: Taja Slapal (Domžale), Manca Levstek (Ledita), Hana Ivanuša (Ilirija) ter Tjaša Erman in Lea Bartelme (Felix Zasavje).

Idealna peterka U15

Na tradicionalnem maratonu je sodelovalo 12 ekip iz Ljubljane, Kamnika, Trzina, Kranja, Mengša in Domžal. Po petkovem soočenju z hujšo podobo mati narave, je sobotni dan pod milim nebom minil v sončni pripeki. Radost na igrišču je bila dokaz ljubezni do žoge in košarke, primarni cilj pa ni bila statistika, pač pa igra, kreativnost in številne nove anekdote, ki so se stkale na košarkarskem maratonu z najdaljšo tradicijo v Sloveniji. Ponovno so se košarkarji spomnili na prijatelje, ki so del življenja pustili košarki, a jih ni več z njimi. Za Jerneja, Janota, Jimmya in Zeleta. Za njih vedno.

Med vsemi je ponovno največji strelski pečat pustil Matej Šager (Radomlje), ki je maraton končal brez resnega konkurenta. Še najbližje sta mu bila najbolj borben igralec Anže Železnik in najbolj kreativen Klemen Tavčar. Podobo domžalskega maratona so nadgradili košarkarji kranjskega Storžiča, ki jim ni bilo težko odigrati še kakšno urico več, kot tudi legendarni domžalski Sokoli, ki so osvojili primat najbolj izkušene ekipe.

Klemen Tavčar, Matej Šager in Anže Železnik

19. košarkarska edicija je na igrišče s tartansko podlago privabilo več kot 200 igralcev, ki so prihod obljubili tudi prihodnje leto, ko bo prireditev praznovala 20 let. Zavod za šport in rekreacijo Domžale, na čelu z direktorjem Urošem Križaničem in Občina Domžale, s podporo župana Tonija Dragarja, sta močno podprla projekt, ki združuje in odlično vpliva na rekreativno športno dejavnost. Že 19 let projekt vodi športni novinar Gašper Bolhar, a brez številnih, ki jih združuje ljubezen do košarke, tako dolge brade košarkarski maraton zagotovo ne bi imel.
Ob podelitvenem delu prireditve zadovoljstvu ni bilo videti ne konca ne kraja, bržkone ne misli že uhajajo na naslednje leto, saj je domžalski športni park kot ustvarjen za velike športno – zabavne zgodbe.

Avtor: Gašper Bolhar; Foto: Košarkarski maraton Domžale

Tagi