V ŽIVO od 16.45: Finale evropskega pokala v lednem plezanju v Domžalah

Domžale, kjer je prva drytooling umetna stena v Sloveniji, so danes prizorišče prve tekme novega evropskega pokala v lednem plezanju v disciplini težavnost, ki je hkrati sklepna tekma 5. odprtega slovensko-hrvaško-srbskega pokala v lednem plezanju. Na tekmovanju, ki se je pričelo ob 8.15 uri s kvalifikacijam za ženske in nadaljevalo ob 11. uri s kvalifikacijami za moške se je pomerilo 45 tekmovalcev v lednem plezanju iz 12 držav, med njimi 7 Slovencev. V ženskih kvalifikacijah so nastopile tri Slovenke, v finale je napredovala Marija Jeglič, slovenske moške barve so zastopali štirje tekmovalci, finale se je za las izmuznilo Jaki Hrastu. Finale za moške in ženske, ki se bo začel ob 17. uri, ter podelitev medalj ob 19.30 uri, lahko v živo spremljate tudi na našem portalu.

Uvodno tekmo evropskega pokala 2017 v lednem plezanju pod okriljem Mednarodnega združenja planinskih organizacij (UIAA) in pokroviteljstvom Občine Domžale organizirata Planinsko društvo Domžale in Komisija za gorske športe Planinske zveze Slovenije (PZS), naslednje postaje EP gostijo Slovaška, Francija in Finska. V Domžalah tekmuje 47 tekmovalcev iz 12 držav: Finske, Francije, Hrvaške, Italije, Nizozemske, Norveške, Poljske, Rusije, Slovaške, Slovenije, Srbije in Švice.

Evropski pokal je namenjen plezalcem, ki se šele pripravljajo na vstop v svetovni pokal, in tistim, ki so v svetovnem pokalu uvrščeni pod desetim mestom. Čeprav ni namenjen najboljšim, je zanimiv tudi zanje, tako da v Domžalah v ženski konkurenci nastopa tudi Južna Tirolka Angelika Rainer, skupno druga v svetovnem pokalu. Evropski pokal je tudi priložnost za promocijo lednega plezanja na stari celini, domžalski sledijo še tri tekme: decembra na Slovaškem, januarja v Franciji in februarja na Finskem.

Slovenci smo imeli v kvalifikacijah na domači tekmi v ognju kar sedem želez: v ženski konkurenci Majo Šuštar (AO PD Domžale), trenutno vodilno v slovensko-hrvaško-srbskem pokalu, Marijo Jeglič (AO PD Ljubljana Matica) in Saro Jaklič (AO PD Kranj), vse že imajo izkušnje v svetovnem pokalu, v moški konkurenci pa nastopajo Jaka Hrast (AO PD Domžale), prav tako vodilni v slovensko-hrvaško-srbskem pokalu, Nace Grgorinič (AO PD Kranj), Uroš Grilj (AO PD Ljubljana Matica) in Edvin Nepužlan (AO PD Železničar).

V ženski konkurenci se je pomerilo 15 tekmovalk, med njimi tri Slovenke. Najuspešnejša je bila Marija Jeglič (AO PD Ljubljana Matica), ki je v kvalifikacijah dosegla četrto mesto, premoč je morala priznati le trojici, ki je dosegla vrhova obeh smeri. Vodilna po kvalifikacijah je Italijanka Angelika Rainer, druga Poljakinja Olga Kosek in tretja Nizozemka Marianne Van der Steen. Slovenci smo imeli v železu še dve tekmovalki: Sara Jaklič (AO PD Kranj) se je uvrstila na 10. in Maja Šuštar (AO PD Domžale), trenutno vodilna v slovensko-hrvaško-srbskem pokalu, na 12. mesto. V finale, ki je na sporedu ob 17. uri, napreduje osmerica. 

Končane so tudi moške kvalifikacije, v katerih je nastopilo 32 tekmovalcev. Najuspešnejša sta bila Francoz Louna Ladevant in Švicar Lukas Goetz, tretji v kvalifikacijah je bil Rus Nikolaj Primerov. Slovenske barve so zastopali Jaka Hrast (AO PD Domžale), vodilni v slovensko-hrvaško-srbskem pokalu, ki je na 9. mestu pristal tik pod robom finala, od katerega ga je ločilo le 12 sekund, Nace Grgorinič (AO PD Kranj), ki se je uvrstili na 21. mesto, tik za njim, na 22. mesto, Edvin Nepužlan (AO PD Železničar), Uroš Grilj (AO PD Ljubljana Matica) pa je bil 27.

Finale v živo lahko ogledate spremljate tudi na našem portalu. Ob 19.30 uri sledi podelitev medalj in nato koncert (Nipke & Trkaj & challe Salle).

Več fotoutrinkov s kvalifikacij si lahko ogledate TUKAJ.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Karin Božič; Video: HDV Studio
Tagi