V Podčetrtku Evropsko člansko prvenstvo v šahu

Na novinarski konferenci na Šahovski zvezi Slovenije so predstavili največji šahovski dogodek v Sloveniji v letu 2020 – Evropsko člansko prvenstvo v šahu, ki bo med 17. in 30. majem potekalo v Termah Olimia v Podčetrtku. Organizatorji pričakujejo, da se bo prvenstva z nagradnim skladom 100.000 evrov udeležilo okrog 400 tekmovalcev iz 45 držav, igrali pa bodo 11. krogov po švicarskem sistemu. Nagradni sklad se bo razdelil med najboljših 20 igralcev.

Predsednik ŠZS dr. Milan Brglez je dejal, da je evropsko prvenstvo najpomembnejši šahovski dogodek pri nas po 35. olimpijadi leta 2002 na Bledu, naslednje leto pa bo Slovenija gostila še ekipno EP. Letošnje EP bo tudi kvalifikacijsko za velika tekmovanja, med drugim tudi za svetovno prvenstvo. Sekretarka ŠZS in direktorica prvenstva Nina Rob je predstavila organizacijski in vsebinski potek tekmovanja. Dejala je, da aktivnosti potekajo šele od oktobra lani, ker je ŠZS prevzela organizacijo po odpovedi prejšnjega izvajalca, Evropske šahovske akademije, sicer bi s pripravo začeli bistveno prej. Tekmovanje z  neposrednem prenosu partij bo potekalo na več kot 100 deskah. Precej zahteven zalogaj je bilo tudi pridobivanje sponzorjev, proračun EP je okrog 300.000 evrov. Prvenstvo bo tudi priložnost za turistično promocijo Slovenije.

Evropsko šahovsko člansko prvenstvo bo tudi lepa priložnost za uveljavitev za dva Domžalčana in sicer najboljšega slovenskega šahista, velemojstra Luko Leniča in novo mednarodno mojstrico Tejo Vidic.

Na srečanju z novinarji so se dotaknili tudi številnih šahovskih uspehov v preteklem letu, o čemer sta govorila mladinski in članski selektor Matej Šebenik in Matjaž Mikac, pa tudi največjih mednarodnih tekmovanj v letu 2020, kamor sodi šahovska olimpijada v Moskvi. Podpredsednica ŠZS Darja Kapš pa je omenila  letošnje odprte turnirje v Sloveniji, denimo Ljubljana Chess Festival (26.4.-3.5.2020), ki bo hkrati tudi absolutno državno člansko prvenstvo, prvič tudi za seniorje, pa tudi Open Portorož (12.-19.7.2020).

Avtor: Jože Skok; Foto: ŠZS

 

Tagi