V Krpanovem parku so odprli poligon za metanje frizbijev v košare

Poznate disk golf, kjer mečemo frizbi (leteči disk) v posebej oblikovano kovinsko košaro? Po novem je ta relativno neznan šport možno igrati tudi v Domžalah, saj so v Krpanovem parku zgradili poligon. Zavod za šport in rekreacijo Domžale je v Domžale pripeljal v teh krajih še relativno neznan šport, imenovan disk golf, ki ga bo možno igrati v Krpanovem parku v Domžalah, kjer so zgradili poligon. Igra disk golf je primeren šport za otroke, rekreativce, športnike, za družine…

Odprtje poligona, ki je prijetna popestritev za vse občanke in občane, je v Krpanovem parku potekalo v soboto, 26. oktobra 2019, na katerem so nekateri najboljši slovenski igralci disk golfa predstavili ta šport, ki ima celo svojo reprezentanco.

Urh Vrenjak iz Zavoda za šport in rekreacijo Domžale je za naš portal povedal, da je disk golf častna in kulturna igra. Disk golf je igra zelo podobna tradicionalnemu golfu, le da namesto udarjanja žogice v luknjo, mečemo frizbi v posebej oblikovano kovinsko košaro. Cilj je enak: končati igro na progi s čim manj meti. Po začetnem metu iz t. i. izmetne cone, igralec vsak naslednji met začne na mestu, kjer je prej pristal njegov frizbi. Drevesa, grmičevje in razgiban teren okoli poti leta diska zagotavljajo izziv za igralca.

Disk golf je častna in kulturna igra, zato boljši igralec igra prvi ter tako olajša neizkušenim boljše prepoznavanje terena. Disk Golf razgiba in krepi tako zgornji kot spodnji del telesa, je dolgotrajna oblika aerobne vadbe, spodbuja kombinacijo telesne in duševne vadbe in predstavlja zelo majhno tveganje za poškodbe. Krepi koncentracijo, spodbuja fair play ter ponuja športno sprostitev v naravi. V Krpanovem disk golfu je zaenkrat postavljenih sedem košev. Eden od njih je vadbeni, namenjen tudi igranju iger s frizbijem, s katerimi si lahko udeleženci urijo spretnosti metanja diska kot so natančnost zadevanja, hitrosti metanja in podobno.

Pri umeščanju disk golf poligona so se snovalci iz Disk golf zveze Slovenije in vodja izvedbe projekta Urh Vrenjak iz Zavoda za šport in rekreacijo Domžale trudili Izkoristili čim več naravnih danosti kot so drevesa, poti, hrib … Na odprtem terenu so dodali dodatne lesene ovire, ki otežujejo met frizbija in igro naredijo zanimivejšo. Kot je dejal Urh Vrenjak, se Iz sprehoda, na katerem ste že obuti v udobno obutev in oblečeni v udobna ali športna oblačila, preprosto zavijete v park in si na recepciji Krpan puba pri Tenis dvorani Domžale izposodite diske. Če vas bo igra navdušila, si lahko posebne diske tudi kupite, stanejo okoli 12 eurov in ostanejo vaši, če ne pa za izposojo plačate 10 eurov, ki jih po vrnitvi diska dobite nazaj. Mogoče je uporabljati tudi lastne frizbije, vendar se za boljše rezultate priporoča uporaba za igro prilagojenih diskov.

Aleksander Savnik iz DiscGolfPark Slovenija je za naš portal podal nekaj napotkov, kako disk golf omogoča medgeneracijsko rekreacijo v naravnem okolju. Za razliko od nekaterih drugih športov, disk golf omogoča medgeneracijsko rekreacijo v naravnem okolju. Sodeluje lahko vsa družina ali vaši prijatelji, ob igri se lahko oblikujejo tudi nova znanstva. Moški in ženske, mladi in stari, družine z majhnimi otroci, vsem je lahko disk golf del rekreacije, zabave ali le dopolnjenega sprehoda v naravo. Je zabaven, razgiban in ne zahteva posebnega predznanja. Z metanjem diska v za to postavljene koše omogoča udeležencem urjenje različnih gibalnih spretnosti. Mogoče ga je igrati vse leto, tudi pozimi, s tem pa si zagotovimo celoletno aktivnost na svežem zraku. Mete poimenujejo po udarcih v golfu in po udarcih v tenisu. Frizbije mečejo izpod roke, čez rok, iz obrata in še na veliko drugih načinov. V Domžalah je poligon od točke do točke dolg 79 metrov dočim profesionalni gralci zalučajo frizbi tudi čez dvesto metrov, kolikor ponavadi merijo razdalje od koša do koša v tujini.

Primož Tertinek, vodja projekta na Kopah in tudi DiscGolfParka Slovenija, ki je del Frizbi zveze Slovenije in združuje vse Disk Golf navdušence v Sloveniji ter tudi v tujini je za naš portal dejal, da je pomembno pravilo igre skrb za varnost. Mete se sme izvajati le, ko smo prepričani, da ni nikogar na progi ali v bližnji okolici. Vsak igralec je sam odgovoren za svoje mete, starši pri tem pomagajo otrokom. Kadar disk poleti v neželeno smer, pa je smiselno ljudi ob progi glasno opozoriti s preprostim: “Pazi!” Primož je tudi reprezentat, ima pa veliko število diskov, zloženih v torbi in vse zgleda kot zložene CD-jke. Vsak disk je drugačen, različno oblikovan za različne hitrosti meta, tudi takega ima, ko ga vrže, lahko »vozi slalom« po zraku in se tako izogiba različnim oviram. Primož je za naš portal tudi prakticiral nekaj metov skozi ovire in mete v koš. Dejal pa je tudi, da bo ta poligon vpisan na zemljevid poligonov Disk Golfa, kar bo omogočilo igranje in tudi treninge za marsikaterega disk Golfista, ki se bo nahajal kje v bližini ali v Sloveniji, s tem pa se lahko odpre turistično športna destinacija, kot jo imajo na Kopah, kjer pridejo trenirat tuje reprezentance. Imamo lepo naravo, poligon je sicer manjši a za velike igre dovolj, blizu pa je tudi avtocesta, kar bo sigurno privabilo tuje ljubitelje Disk Golfa.

Urh Vrenjak iz Zavoda za šport in rekreacijo Domžale je ob koncu pogovora dejal, da bo Park Martina Krpana prebivalcem Domžal omogočal prijeten prostor za srečevanje in druženje s prijatelji, znanci, preživljanje kvalitetnega časa s člani družine, ki nam ga tako rado primanjkuje. Igra se igra v vseh letnih časih. V kratkem obdobju so ga mnogi sprejeli kot nadvse prijeten prostor za sprostitev in igro. Zavod za šport in rekreacijo Domžale z disk golfom dodaja še eno zanimivo in kvalitetno vsebino, ki bo omogočila aktivno druženje vseh generacij, krepila njihovo zdravje in spodbujala sodelovanje. Vabljeni, da postanete aktivni uporabnik disk golf poligona v Krpanovem parku v Domžalah.

Avtor: Miro Pivar; Foto in video: Miro Pivar

 

Tagi