V “komunali” padla Union Olimpija

Še en košarkarski spektakel smo gledali v Hali komunalnega centra, ko je v 4. krogu Lige Telemach za prvaka v njej gostovala ljubljanska Union Olimpija. Polne tribune ter odlično razpoloženi domači košarkarji so poskrbeli, da se Ljubljančani domov vračajo s spuščenimi glavami, Helios pa salvi eno večjih zmag sezone.

Boltić, Hrovat, Ponjavić, Morina in, morda kar malce presenetljivo, Radulović, so začeli tekmo proti Olimpiji in ravno zadnji se je v prvih minutah izkazal z odlično obrambno in napadalno igro. Od prve minute dalje je v Hali KC, ki se je še drugič zapored napolnila skoraj do samega vrha, vladalo izredno pozitivno vzdušje, kar se je poznalo tudi na igri domačih. Tako je semafor sredi prve četrtine kazal že 16:5, potem ko je Gezim Morina prispeval kar 8 zaporednih točk, od tega dve trojki. Do konca prvega dela igre so Domžalčani narekovali hud tempo, ki ga je s trojko ob izteku četrtine kronal še Luka Vončina za rezultat 22:11. Po trojki Matica Rebca v 14. minuti, so bili Domžalčani že na +14, 31:17, a sta Olimpijo vsaj na kratko v igro vrnila Nebojša Joksimović in Alen Omić s trojko in košem za 33:25. Rezultat polčasa je, s še svojo tretjo trojko ter nekaj trenutkov pozneje še s polaganjem, postavil v prvih dvajsetih minutah izredno razpoloženi Morina (40:29).

Začetek drugega polčasa je pripadel Ljubljančanom oz., če smo natančni, Sasuju Salinu, ki je v šestih minutah dosegel kar 12 točk in Olimpijo pripeljal le na 4 točke zaostanka (49:45), a so nato Rebec, Radulović in Đorđe Majstorović z delnim izidom 8:2 do konca tretje četrtine Helios spet odpeljali na varno razdaljo desetih točk (57:47). V prvih minutah zadnje četrtine sta imela svoj šov Radulović na eni strani ter Salin na drugi, ko pa je v 33. minuti zaradi ugovarjanja sodniku najprej tehnično napako, nato pa še izključujočo, dobil Deividas Gailius, se je ljubljanska barka počasi začela potapljati. Skozi vso tekmo odlični Aleksandar Ponjavić je potezo Gailiusa kaznoval s štirimi zadetimi prostimi meti, nato se je razigral še Blaž Mahkovic, ki je dosegel kar 9 zaporednih točk, po novih dveh točkah Rebca pa je bilo slabi dve minuti pred koncem že +19 za Helios, kar je bila tudi najvišja razlika na tekmi. Do konca je Olimpija vseeno malce omilila domžalsko zmago, tako da je semafor ob zadnji sireni kazal 81:67.

Za zmago Heliosa je največ točk, 15, prispeval Aleksandar Ponjavić, po 13 sta jih dodala še Matic Rebec in Gezim Morina. Prvi strelec Olimpije je bil Sasu Salin z 20 točkami, eno manj pa je prispeval Alen Omić in temu dodal še 10 skokov.

Zmago Sagadin, trener Heliosa: "Celo tekmo smo bili boljši nasprotnik. Mojim igralcem lahko le čestitam, glede na to, da delujemo v nemogočih razmerah. Vsak dan imajo v glavah ali naj stavkajo ali trenirajo naprej. Tokrat so se zbrali, za hrabro in čvrsto igro pa bili nagrajeni z lepo zmago. Če ne drugega upam, da ta zmaga premakne trenutne razmere na bolje, da bo lahko naš sistem funkcioniral še naprej, saj ta ekipa ima potencial."

Aleš Pipan, trener Uniona Olimpije: "Hoteli smo popraviti vtis s prejšnje tekme, a smo povsem odpovedali. Želja tokrat ni bila vprašljiva, slabo smo se spopadli s pritiskom, grešili nemogoče in katastrofalno branili pick n' roll. Ko smo se približali, je bil povsem po nepotrebnem izključen Gailius in tekme nismo mogli več rešiti. Nikakor ni čas za objokavanje, pač pa se moramo zbrati in se čim prej vrniti v pravo formo."

Tokrat gre pohvaliti predvsem nekatere, ki v zadnjih tekmah niso dobili veliko priložnosti, pa so zato danes prevzeli odgovornost in stopili v ospredje, tu mislimo predvsem na Radulovića in Ponjavića. Široka klop pa bo morala glavni adut Heliosa že spet v sredo, 9.04., saj Domžalčani odhajajo na težko gostovanje v Rogaško Slatino, kjer so enkrat letos že položili orožje. Bo tokrat drugače?

Liga Telemach za prvaka, 4. krog

Helios Domžale – Union Olimpija 81 : 67 (22:11, 18:18, 17:18, 24:20)

Helios: Besedič, Ponjavić 15, Marić 5, Mlakar, Mahkovic 11, Rebec 13, Majstorović 3, Radulović 11 (5 skokov), Morina 13, Hrovat 3, Boltić 4 (7 skokov, 6 podaj), Vončina 3

Olimpija: Rupnik 4, Marinelli 6, Joksimovič 3, Brodnik, Salin 20, Murić 5, Gailius 4, Bubnić, Vladović 4, Omić 19 (10 skokov), Drobnjak, Stepheson 2 (5 skokov)

Avtor: KK Helios Domžale; Foto: KK Helios Domžale
Tagi