V Klubu borilnih veščin Domžale sta prisotna hrabrost in borbenost

Boks in kickbox sta borilna športa. S tem, ko je boks kot borba s pestmi poznan že toliko časa kot sam šport (v severni Afriki so našli dokaze, da je boks obstajal že leta 4.000 pred našim štetjem), prva pravila za boks so postavili v 18. stoletju, pa je kickbox kot športna disciplina veliko mlajši, saj njegovi nastanki segajo v leto 1970.

Kickbox je nekakšna zmes, oziroma združitev več borilnih športov v enega. Glavni športi so Karate, Taekwon do, Boks. Je pa danes kickbox eden najpopularnejših športov. Tudi pri nas. V Dobu pri Domžalah že enajsto leto deluje Klub borilnih veščin Domžale, ki ga vodi odlični slovenski borec v kickboxingu Marjan Bolhar, kateri je Ambasador športa proti odvisnosti. Bil je tudi pobudnik za ustanovitev kluba v Domžalski občini, saj so želeli oba borilna športa čim bolj približati mladim. Leta 2001 so se odločili, da v okviru Boksarskega kluba Kamnik ustanovijo sekcijo Mladi boksar Dob, iz katerega je leta 2013 nastal Klub borilnih veščin Domžale, kjer trenutno trenira boks in kickboxing discipline osemdeset članic in članov vseh starosti.

Kot nam je povedal Marjan, mu ustanovitev in uspešno delovanje kluba dokazuje to, da se člani kluba, trenerji, tekmovalci, rekreativci in vsemi ostalimi vpletenimi, pravilno odločajo o športni poti kluba. Marjanu klub izredno veliko pomeni. Prav tako tudi vsakemu posameznemu članu posebej, ki se tudi izven kluba obnašajo športno in srčno.

Marjan je izredno presenečen nad odzivom najmlajših in mladih, ki so prišli v klub, kjer pridno trenirajo. Sam je tudi trener mladih in z veseljem pove, da imajo podobno kot sam, veliko hrabrosti in borbenosti, ki pa jo najdejo tudi pri dekletih. Marjan je ponosen na vse športnike kluba, ki so v teh letih dosegli že vrsto dobrih rezultatov. V letu 2013 so tako osvojili kar osem državnih naslovov.

Kako se vključiti v Klub borilnih veščin Domžale
Marjan ta dva športa priporoča mladim in starejšim, željnim samodiscipline, vztrajnega dela, vztrajnosti in kolektivnega športnega medsebojnega razumevanja. Vsi, ki bi si želeli ukvarjati z boksom ali kickboxingom, si lahko najprej ogledajo trening v Osnovni šoli Krtina ob ponedeljkih in sredah od 18:00-19:00 ure (do 10 leta starosti); ob torkih Center Dob od 19:00 -20:00 ure boks; ob torkih Center Dob od 20:00-21:00 (kickboxing šport); ob četrtih Osnovna šola Dob od 19:00-20:30 ure (boks in kickboxing šport); ob sobotah Osnovna šola Dob od 16:00-18:00 ure (boks in kickboxing šport), in se potem odločijo ali sta ti dve športni disciplini dobri za njih. Lahko pa jim pošljejo tudi vprašanja po mailu: mladiboksardob@gmail.com, kjer lahko dobijo informacije o treningi, itd.

Boks in kickboxing priporočajo mladim in starejšim, željnim samodiscipline, vztrajnega dela, vztrajnosti in kolektivnega športnega medsebojnega razumevanja.

Domžalec na treningu
Tudi mi smo se udeležili treninga, ki je potekal v telovadnici OŠ Dob. Res, da nismo trenirali, smo pa budno spremljali kako poteka trening boksa in kickoboxinga. Najprej so se članice in člani (bilo jih je več kot trideset) ogreli, nato pa so izvajali različne vaje in tehnike, seveda pod budnim očesom trenerjev Marjana Bolharja in Blaža Lebena (več v videu in fotogaleriji). V klubu tudi skrbijo, da so njihovi člani tudi ozaveščeni, zato mnogokrat na trening pripeljejo strokovnjake iz različnih področij. Ob našem drugem obisku je reševalec Uroš Gerič članom prikazal tehniko oživljanja ponesrečenca, poškode pri športu ….

Več foto utrinkov s treninga si lahko ogledate TUKAJ.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar; Video: Miro Pivar
Tagi