V Kamniku ponovitev lanskoletnega finala

Odbojkarice Calcit Volleyja so v drugi polfinalni tekmi zaključnega turnirja pokala Slovenije premagale SIP Šempeter s 3:1 (-15, 18, 15 14) in se bodo v soboto, ob 18. uri, v velikem finalu pomerile z Novo KBM Branikom. Mariborčanke so v prvi polfinalni tekmi s 3:0 premagale Luko Koper. V Kamniku bo v soboto ob 15. uri na sporedu še prvi polfinalni obračun moškega zaključnega turnirja pokala Slovenije. Branilec naslova ACH Volley bo igral s Hišo na kolesih Triglav, ob 20.30 uri pa bosta igrala domači Calcit Volley in Merkur Maribor.

Pred tednom dni so v zaostali tekmi šestega kroga 1A. DOL v Šempetru slavile Kamničanke, ki nasprotnicam niso oddale niti niza. Po uvodnem nizu je vse kazalo, da bo prišlo do velikega presenečenja, saj so Šempetranke nadigrale domače odbojkarice, ki pa so v nadaljevanju tekme stvari le postavile na svoje mesto in bodo v soboto branile pokalno lovoriko iz Kanala.

Jerneja Lakovšek je imela na začetku uvodnega največ zaslug, da so varovanke Bena Božiča domačinkam pobegnile za pet točk (9:4), Domači trener Gregor Rozman je posegel po polminutnem odmoru, toda Anastazija Žnidar je poskrbela za plus šest za SIP Šempeter (11:5). Kamničankam servis nikakor ni stekel, zato pa so gostje z njim povzročale nemalo težav njihovim sprejemalkam, posledično je trpel tudi kamniški napad. Ker so njegove varovanke pri izidu 12:18 še vedno zaostajale za šest točk, je Rozman posegel še po drugem polminutnem odmoru, toda po dveh zaporednih točkah Lakovškove, na servisu je bila Mojca Božič, je bilo že 21:12 za šempetrsko ekipo, ki je po napaki domačink dosegla še eno točko. Niz je bil s tem dokončno odločen. Končala ga je Žnidarjeva.

V drugem nizu se je prvi za polminutni odmor odločil Beno Božič, kajti po lastni napaki so Šempetranke zaostajale za štiri točke (3:7). Za trenutek je sicer nalet kamniške ekipe zaustavil, toda po asu Polone Marušič bil zaostanek Šempetrank pet točk (6:11), po uspešnem napadu Ane Marije Vovk že šest (7:13). Kamničanke se z visokim vodstvom niso zadovoljile, še naprej so pritiskale s servisi in po dveh zaporednih točkah Lucy Charuk je bilo 20:11 za Calcit Volley, ki je izkoristil šele četrto zaključno žogo za izenačenje v nizih. V bloku je bila uspešna odlična Charukova.

Čeprav so bile Šempetranke tiste, ki so v tretjem nizu prve prišle do prednosti dveh točk (6:4), je bil spet Beno Božič tisti, ki je bil prisiljen prvi vzeti polminutni odmor. Na servis Špele Marušič so se Kamničanke razigrale, dosegle šest zaporednih točk in povedle z 10:6. S tremi zaporednimi točkami, dve je na podoben način, s šikom, dosegla Lakovškova, so se gostje domačinkam približale na točko zaostanka (9:10), toda do preobrata ni prišlo, saj so Kamničanke spet postavile stvari na svoje mesto. Ob bolj zbrani igri so spet prišle bolj otipljive prednosti, po dveh dobrih reakcijah Charukove na mreži pa do sedmih točk prednosti (19:12). S tem je bil niz odločen, z asom ga je končala Špela Marušič.

Podajalka Calcit Volleyja je Šempetrankam povzročala nemalo težav tudi na začetku četrtega niza, kajti z asom je svoji ekipi priborila vodstvo s 4:0. Tudi po polminutnem odmoru Bena Božiča se položaj na kamniškem taraflexu ni spremenil. Vovkova je z asom še dodatno načela samozavest šempetrskih sprejemalk, Calcit Volley pa je vodil že z 8:1. Božič je posegel še po drugem polminutnem odmoru, toda zbranost je njegovim varovankam dokončno popustila. Z blokom Vovkove in uspešnim napadom Oliver Brulec Kostić je bil drugi polfinale dokončno odločen. Kamničanke so gostjam pobegnile za enajst točk, po asu Katje Mihevc že za dvanajst (17:5). Z napako gostij na servisu se je drugi polfinalni obračun končal s pričakovano zmago aktualnih slovenskih pokalnih zmagovalk.

Izjavi po tekmi

Gregor Rozman, trener Calcit Volleyja: »Vedeli smo, da bo tekma popolnoma drugačna kot je bila prejšnji petek v Šempetru. Na to smo se pripravljali, vseeno pa smo bili ves prvi niz v nekakšnem krču, hkrati pa je treba priznati, da so Šempetranke igrale vrhunsko. V prvem nizu so bile za razred boljše od nas, mi preprosto nismo zdržali njihovega pritiska na servisu, v napadu pa jim je šlo praktično vse od rok. Na srečo smo se v nadaljevanju pobrali in prišli do prvega cilja, ki smo si ga na tem zaključnem turnirju zastavili. To bo čisto nova tekma, od tega trenutka naprej smo začeli razmišljati o Novi KBM Braniku.«

Beno Božič, trener SIP Šempetra: »Ves teden smo skušali spremeniti koncept svoje igre, igrali smo nekoliko bolj kombinatorno in skušali presenetiti domačinke. V prvem nizu nam je to odlično uspevalo, izkoristili smo tudi slab servis domače ekipe. Ves čas smo držali tudi sprejem, žal pa nadaljevanje ni bilo več tako uspešno. Kamničanke so dvignile servis, kakovost je vendarle na njihovi strani, vseeno pa se moram dotakniti na nekatere sodniške odločitve v drugem in tretjem nizu, ki nam niso šli na roke.«

Calcit Volley – SIP Šempeter 3:1 (-15, 18, 15, 14)
Kamnik – Športna dvorana Kamnik, gledalcev 400, sodnika: Tomec (novo mesto), Novak (Dvor).

Calcit Volley: Zbičajnik, Griljc (L), Kotnik, Mihevc 1, P. Marušič 8, Š. Marušič 3, Vovk12, Mihalinec, Brulec Kostić 15, Zatković 2, Janežič (L), Charuk 15, Jerala, Kaker 9, Trener: Gregor Rozman.
Sip Šempeter: Rituper 4, Mo. Božič 1, Črnila 4, Praunseis 1, Vovk, Verbovšek, Žnidar 11, Banko (L), Koren, Vidali, Ma. Božič, Lekše 12, Mazej, Vrhovnik 4, Lakovšek 15. Trener: Beno Božič.

Avtor: Miha Štamcar; Foto: Klemen Brumec

Tagi