V Domžalah gostili državno prvenstvo v sankukai karateju za mladince in člane v absolutni kategoriji

Karate klub Domžale je v soboto, 9. marca 2019, v telovadnici OŠ Venclja Perka gostil državno prvenstvo v športnih borbah za mladince in člane v absolutni kategoriji, ki je potekalo v organizaciji Sankukai karate zveze Slovenije. Na državnem prvenstvu je sodelovalo sedemnajst članov in šest mladincev, ki so si vstopnice za državno prvenstvo priborili na predhodnih sedmih pokalnih tekmah.

V okviru Sankukai karate zveze Slovenije deluje devet klubov oziroma štiriindvajset sekcij, v okviru katerih sankukai karate redno trenira okrog 1000 posameznikov različnih starosti. Sestavni del treniranja sankukai karateja so tudi različna tekmovanja, ki se odvijajo tekom celotnega leta. Na podlagi sedmih pokalnih tekem, so zmagovalci uvrščeni tudi na državno prvenstvo, kot je bilo tokratno v Domžalah, kjer so se borili za naslov državnega prvaka za mladince in člane v absolutni kategoriji.

Med mladinci je državni prvak postal Luka Kovačič, med člani pa Dean Levačič. Odlično se je odrezal tudi tekmovalec domžalskega kluba Domen Cvar, ki je med mladinci osvojil tretje mesto. Tekmovanje, ki so ga med odmori popestrili s prikazi, je povezovala Ajda Sokler. 

Darko Kotar, predsednik Karate kluba Domžale in tudi sodnik na Sankukai karate zvezi Slovenije je povedal, da biti borec včasih ni lahko, ampak je vedno lepo. Biti borec pomeni to, da se boriš in premaguješ svoje slabosti in prav si tekmovalci, so na tem državnem prvenstvu to tudi pokazali: »Včasih ni lahko, vendar se na koncu splača. Iskrene čestitke vsem za osvojena mesta in za vse kar so danes pokazali na tem tekmovanju.«

Na vprašanje, kako je kot sodnik ocenjuje današnje polfinalne in finalne obračune, nam je Kotar povedal, da je bilo veliko taktiziranja, saj bolj ko sta tekmovalca izenačena, več je taktiziranja oziroma gre za psihološko borbo, kar za gledalce ni toliko atraktivno, kot so bile tekme v kvalifikacijah. Tekmovalci, ki so se uvrstili v polfinalna in finalna tekmovanja, se med seboj dobro poznajo, zato tudi veliko taktizirajo. Vse skupaj postane bolj mentalna in psihološka borba. Za nastop v finalu so morali tekmovalci predhodno skozi pet borb, že prej pa so morali osvojiti naslov pokalnega zmagovalca.

Domžalski klub je eden večjih klubov v Sloveniji, saj v njem trenira 300 članic in članov. Ker so Domžalčani znani kot dobri organizatorji, jim je večkrat zaupana organizacija takšnih tekmovanj, kot je državno prvenstvo. Kotar je prepričan, da jim bo v prihodnosti zaupano še kakšno tekmovanje. Je pa edini problem v Domžalah ta, da ni na voljo večje telovadnice za izvedbo večjih tekmovanj. Gre namreč za predispozicijo, ki je potrebna za izvedbo tekem višjega ranga.

Rezultati:

Mladinci
1. mesto – Luka Kovačič (Ivančna Gorica)
2. mesto – Luka Čulajevič (Forum Ljubljana)
3. mesto – Domen Cvar (Domžale)
3. mesto – Tarik Bačič Debeljak (Forum Ljubljana)

Člani
1. mesto – Dean Levačič (Forum Ljubljana)
2. mesto – Samo Levačič (Forum Ljubljana)
3. mesto – Mihael Borštnik (Grosuplje)
3. mesto – Žan Dežman (Ivančna Gorica)

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar

Komentarji uporabnikov
Tagi