Uspešna zgodba z atletskih stez: 40 let Atletskega kluba Domžale

Štirideset let trdega dela, odrekanja, odkrivanja skrivnosti uspeha, prestavljanja svojih meja, vrhunskih rezultatov, predvsem pa številne zmage, ko so športniki in trenerji premagali strahove in presegli svoje omejitve. Vse to je zagotovo vredno obeležiti s praznovanjem in prav temu je bil namenjen slavnostni večer ob 40-letnici Atletskega kluba Domžale, na katerem so spomnili vseh, ki so najbolj zaslužni za to domžalsko športno zgodbo o uspehu.

Slavnostna Akademija ob 40-letnici Atletskega kluba Domžale je potekala v petek, 7. decembra 2018, v Kulturnem domu Franca Bernika v Domžalah. Poleg športnic in športnikov ter športnih delavcev kluba, so se je udeležili še Roman Dobnikar, predsednik Atletske zveze Slovenije, Janez Aljančič, predstavnik Atletske zveze Slovenije in član upravnega odbora zveze, Dejan Crnek, predsednik Športne unije Slovenije, častni člani Atletskega društva Domžale, predstavniki slovenskih atletskih organizacij, predstavniki sponzorjev in donatorjev, nekateri ravnatelji šol in učitelji športne vzgoje domžalskih in sosednjih občin ter seveda atleti, trenerji, starši in drugi ljubitelji atletike.

V slavnostnem nagovoru je predsednik Atletskega kluba Domžale Gregor Golja opisal čas delovanja kluba. Leto 1978 je bilo zelo pomembno leto za celoten šport v Sloveniji, saj je takrat Telesno kulturna skupnost Slovenije pripravila dokument o telesni kulturi z naslovom »Portoroški dokument«, v katerem so predlagali prioritete športne panoge, med njimi še posebej izpostavili atletiko in košarko, ki jih mora imeti vsaka občina v Sloveniji. In tako je kraljica športa tudi v Domžalah ob podpori številnih entuziastov in podpornikov dobila svoj prvi klub. Od vsega začetka si je klub prizadeval vzpostaviti trdno vez s športnimi pedagogi iz vseh osnovnih in srednjih šol. To je pomenilo vedno nove mlade tekmovalce, ki so v klubu začenjali in nadaljevali športne poti v zadovoljstvo sebi, staršem, klubu, šolam in tudi sponzorjem, ki so vedno radi pomagali. Štirideset let trdega dela, odrekanja, odkrivanja skrivnosti uspeha, prestavljanja  svojih meja, vrhunskih rezultatov, predvsem pa številne zmage, ko so športniki in trenerji premagali strahove in presegli svoje omejitve.

Gregor Golja, predsednik Atletskega kluba Domžale.

Atletski klub Domžale je bil ustanovljen 12. 10. 1978, na ustanovni seji skupščine, skoraj leto dni po pripravljalnem sestanku za ustanovitev kluba 14. 12. 1977. Na ustanovni skupščini je bilo navzočih šestnajst članov. Predsednik je postal Janez Rozman, člani izvršnega odbora so postali Niko Belšak, Ela Košir, Jožica Kralj, Jože Potrbin, Jurij Vulkan, Marjan Košir, Matjaž Repnik, Alfonz Hostnik, Radovan Cvetek, za sekretarja pa je bil takrat izvoljen Tomaž Jarc. Štirideset let je lepo obdobje, za katero so se zahvalili vsem, ki so poustvarjali zgodbo začetkov.

Na slavnostni akademiji so se zahvalili tudi ustanovnim članom, ki so začeli graditi zgodbo Atletskega kluba Domžale.

Predsednik Atletske zveze Slovenije Roman Dobnikar pa je v nagovoru omenil, da Atletski klub Domžale, kot tudi vsi klubi v Sloveniji delujejo pod okriljem Atletske zveze Slovenije, ki je v vseh teh letih delovanja domžalskega kluba imela posluh za sodelovanje. Atletski klub Domžale je predstavil kot zgled drugim klubom ter s kakšno energijo in zanosom opravljajo delo z mladimi, zaradi tega tudi ne izostajajo dobri rezultati posameznikov v slovenskem in tudi evropskem merilu.

Na slavnostni akademiji so podelili priznanja ustanovnim članom ter tudi priznanja za Naj atleta kluba za leto 2018, ki so postali: Maruška Vuk, Jan Emberšič, Maja Per, Nuša Mali in Luka Marolt. Ob tej priložnosti so se z zahvalami spomnili tudi na vse njihove pokrovitelje: Zavarovalnica Triglav, Avto Triglav in podjetje Alwagi d.o.o.

Naj atleti kluba 2018.

Ker je pri športu, kot tudi sicer v življenju pomembno sodelovanje, povezovanje in prijateljstvo, so se zahvalili tudi tistim, s katerimi že vrsto let dobro sodelujejo pri organizaciji in izvedbi tekmovanj: TVD Partizanu Domžale, Janezu Zupančiču, nekdanjemu direktorju Zavoda za šport in rekreacijo Domžale, ki je bistveno pripomogel k dobrim pogojem, ki jih imajo atleti, ter Športnemu društvu Krašnja za dolgoletno sodelovanje. Ob tej priliki se je Marjan Štrukelj zahvalil slavljencem za 33-letno sodelovanje, zato je s seboj iz Trojan prinesel 73 krofov; 40 krofov za 40-letnico in 33 krofov za 33-letno sodelovanje.

Posebna priznanja so namenili tudi dvema atletoma, ki sta s svojimi  trofejami še posebej obogatila zgodbo Atletskega kluba Domžale. Alja Sitar je pravi domžalski sprinterski diamant, saj s svojo hitrostjo izstopa že od začetkov, njeno izjemno moč in hitrost v kategoriji pionirk pa potrjuje še danes nepremagani državni rekord v tekih na 60 in 200 metrih v dvorani in  60, 100 in 200 metrov na prostem. Podpisana pa je tudi pod srednješolski državni rekord v teku na 100 metrov … Peter Kastelic se je v atletiko podal šele kot mladinec in kmalu postal eden najboljših univerzalnih atletov na srednje in dolge proge svoje generacije. Številne medalje na državnih prvenstvih, nastopi za državno reprezentanco in tudi klubski mejniki so dokaz za to. Podpisan je kar pod enajst absolutnih klubskih rekordov vse od 600 pa do 5000 metrov ter tudi v pol-maratonu. Slovenijo je zastopal tako na reprezentančnih tekmah na stezah, v krosu in gorskem teku, zadnje čase pa je z odličnimi časi tudi na cestnih tekih.

Sladko presenečenje ob 40-letnici Atletskega kluba Domžale.

V programu slavnostne akademije, ki ga je povezovala Barbara Božič, so se plesno točko predstavile Sovice,  Dominik in Martin Kozjek ter Maruška Vuk (glasbene točke). Kot se za rojstni dan spodobi, ni manjkalo sladko presenečenje – torta, ki so jo na oder pripeljali ob soju vulkančkov, razrezal pa jo je Gregor Golja, predsednik Atletskega kluba Domžale.

Čestitke Atletskemu klubu Domžale ob 40-letnici uspešnega delovanja tudi z naše strani!

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi