Trzin gostil 29. državno tekmovanje Mladina in gore

V soboto, 20. januarja 2018 je Osnovna šola Trzin gostila že 29. Državno tekmovanje Mladina in gore, na katerem se je v planinskem znanju teoretično in praktično pomerilo 20 štiričlanskih osnovnošolskih ekip, najboljših na regijskih tekmovanjih, in letos tretjič 19 dvočlanskih srednješolskih ekip, ki so se prijavile na ta izziv. Uradni začetek tekmovanja je bil ob 10. uri s krajšim kulturnim programom, finale s kvizom in skritim gostom pa se je začel ob 14.30.

Štiričlanske ekipe osnovnošolcev in dvočlanske ekipe srednješolcev so tekmovanje začele dopoldne s testi iz planinskega znanja, ki so ga mladi pridobivali v planinskih krožkih in med udejstvovanjem v planinstvu. V finalni del državnega tekmovanja za osnovno šolo se je uvrstilo šest najboljših ekip, ki so v finalu v obliki kviza odgovarjale na vprašanja iz Planinske šole in mladinskem delu v planinski organizaciji, pokazati pa so morale tudi praktično znanje iz orientacije, prve pomoči in splošnega planinstva.

Šolsko športno tekmovanje Mladina in gore je ekipno tekmovanje, namenjeno osnovnošolcem zadnje triade. Mladi tekmujejo v znanju, veščinah in izkušnjah z vseh področij in oblik planinskega delovanja. Začetki tekmovanja segajo v leto 1988, ko je bilo prvič organizirano srečanje planinskih skupin, ki so delovale na osnovnih šolah pod okriljem Mladinskega odseka Planinskega društva Domžale. Naslednje leto so tekmovanje izvedli na državni ravni. Zaradi povečane udeležbe od leta 2000 predtekmovanje za uvrstitev na državno tekmovanje poteka na regijski ravni.

Mladina in gore, ki je hkrati tekmovanje iz znanja in športno tekmovanje, saj planinstvo obe prvini enakovredno združuje, je namenjeno osnovnošolcem od 6. do 9. razreda, letos pa je že tretjič izvedena tudi podobna preizkušnja za srednješolce. Eno najpomembnejših tekmovanj za popularizacijo planinstva in spoštljivega odnosa do narave je tudi priložnost za druženje in medsebojno spoznavanje mladih planincev iz vse Slovenije. Na državno tekmovanje se je uvrstilo 20 najboljših osnovnošolskih ekip iz vse Slovenije, ki so se pomerile v planinskem znanju in poznavanju dodatnega gradiva o klopih in opeklinah,  kamninah v gorah …

V telovadnici OŠ Trzin se je tekmovanje začelo z kulturnim programom. Slovensko in Planinsko himno je zapel otroški pevski zbor OŠ Trzin, pod vodstvom zborovodkinje Mateje Košir in ob spremljavi Barbare Karbe na klavirju. Program je povezoval moderator Blaž Lesnik. Vse tekmovalce in njihove mentorje kot tudi spremljevalce so v uvodu tekmovanja pozdravili župan Občine Trzin Peter Ložar, podpredsednik PZS Roman Ponebšek, v.d. ravnateljice OŠ Trzin Jana Klopčič, predsednik PD Onger Trzin Emil Pevec ter koordinatorka tekmovanja Mladina in gore Brigita Čeh. Vsi so tekmovalcem zaželeli čim boljše rezultate in športno tekmovanje.

Regijskega tekmovanja se je 11. novembra 2017 v Lovrencu na Pohorju, Pivki in na Bledu udeležilo 53 ekip s po štirimi učenci od 6. do 9. razreda, najuspešnejše pa so si odprle vrata na 29. državno tekmovanje Mladina in gore, ki je bilo 20. januarja v Trzinu, od koder prihaja zmagovalna ekipa 28. državnega tekmovanja Mladina in gore.

Na 3. tekmovanju Mladina in gore za srednješolce pa se je pomerilo 19 srednješolskih ekip s po dvema tekmovalcema. V sklopu tekmovanja je bil organiziran tudi likovni natečaj Moja sanjska gora. Mladi planinci so iskali tudi dva skrita gosta. Prvi skriti gost je bila alpinistka in štirikratna prejemnica priznanja PZS, Nastja Davidova, alpinistka iz Ljubljane, ter Tone Škarja, veliki alpinist in himalajec, ki je nedavno praznoval 81. rojstni dan. Za to priložnost so Tonetu Škarji podarili tusi torto. Ob tej priložnosti so si  lahko učenci OŠ Trzin v dneh pred tekmovanjem v prostorih šole ogledali razstavo Zeleni plaz – včeraj, danes, jutri: 70 let rednih opazovanj Triglavskega ledenika, pospremljeno s predavanjem za devetošolce.

Najboljše ekipe so bile nagrajene s planinskim taborom v Planinskem učnem središču Bavšica (v organizaciji Mladinske komisije PZS) ter pokali in medaljami. Vse ekipe pa so prejele tudi praktične nagrade.

Organizatorji 29. državnega tekmovanja Mladina in gore so bili: Planinska zveza Slovenije, Mladinska komisija PZS, Zavod za šport RS Planica, Planinsko društvo Onger Trzin in Osnovna šola Trzin.

 Rezultati za srednje šole:

  1. GORSKE ZJALE – PD Idrija
  2. BELI ŽENI – PD Idrija
  3. DVA STRAŠNA MAJSTRA – PD Idrija

Rezultati za osnovne šole:

  1. FOSILI – PD Podnanos Vipava
  2. OBRITI ORLI – PD Trzin
  3. GORSKE KOŠUTE – PD Tržič

Več fotoutrinkov z 29. državnega tekmovanja Mladina in gore si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi