Trdo prigarana zmaga Kamničanov na uvodu sezone

Odbojkarji Calcit Volleyja so v prvem krogu Sportklub prve odbojkarske lige – moški v kamniški športni dvorani s 3:2 (18, -20, 27, 15, 11) premagali kranjsko Hišo na kolesih Triglav. V prihodnjem krogu, 26. septembra, bo kamniška ekipa gostovala v Mariboru.

Čeprav je od zadnje zmage Kranjčanov s Kamničani minilo že več kot štiri leta, so bili njihovi lokalni obračuni vedno zanimivi. Tako je bilo tudi v pripravljalnem obdobju, ko so varovanci Gregorja Jerončiča na turnirju v Kranju četo Saša Ropa premagali z 2:1. Sicer pa sta obe ekipi v novo sezono vstopili v spremenjenih zasedbah. Predvsem to velja za Kamničane, saj zanje od lanske sezone igrajo le Klemen Hribar, Miha Bregar, Milosz Hebda in Jan Brulec, Kranjčane pa so zapustili Gal Timotej Kos, ki je odšel v Calcit Volley, Gregor Pernuš in Črtomir Bošnjak kariero nadaljujeta v ACH Volleyju, Jure Jenko pa je prenehal z igranjem.

Čeprav so Kranjčani na uvodu prvega niza zaostajali za štiri točke (2:6), so po polminutnem odmoru svojega trenerja Saša Ropa na servis Uroša Tučna ulovili priključek z domačo ekipo. Prišli so na točko zaostanka (5:6), vendar do preobrata ni prišlo. Nasprotno, ob boljšem bloku so z dvema zaporednima točkama Milosza Hebde domači odbojkarji, ki so se v tej zasedbi prvič predstavili kamniškim gledalcem, gostom spet pobegnili na varnih 16:12. Niz je bil odločen že pred vstopom v končnico, ko so na servis Dike Puriča Kamničani dosegli tri zaporedne točke, zadnjo še en novinec v njihovih vrstah, Martin Kosmina. Vodstva šestih točk (22:16), tako izkušena ekipa, kot je v letošnji sezoni kamniška, ni zapravila. Kamničani so izkoristili že prvo zaključno žogo.
Drugi niz se ni začel po željah domače ekipe, kajti Kranjčani so z dobrimi servisi Janka Breganta oddaljili domačine od mreže, prav po njegovi točki v napadu pa so Kamničanom pobegnili na pet točk prednosti (4:9). Po polminutnem odmoru Gregorja Jerončiča, za katerega je bil to prav tako debi na kamniški klopi, so z blokom Gala Ibrišimoviča povedli že z 12:5. Tudi pred vstopom v končnico so gostje z asom Breganta še imeli visoko prednost (12:18). Z zbrano igro v napadu so jo ohranili do konca niza, ki se je končal z lastno napako domače ekipe.

Tudi v tretjem nizu so Kranjčani nadaljevali z dobro igro. Na servis Janija Godniča in po točki Maja Nanuta so kot prvi v tretjem niz prišli do treh točk prednosti (10:7), z asom Tučna pa že do vodstva s 15:9. Jerončič je še drugič posegel po polminutnem odmoru, z blokom pa je njihov nalet končal Štalekar. Kamničani so strnili svoje vrste, zaigrali bolje v bloku in prav po njem, uspešen je bil Hebda, so se Kranjčanom približali le na točko (17:18). Za izenačenje na 21. točki je poskrbel izkušeni Mitja Gasparini, še en novinec v ekipi Calcit Volleyja. Dolgoletni slovenski reprezentant je že v naslednjem napadu poskrbel za kamniško vodstvo (23:22), Timotej Gal Kos pa za prvo zaključno žogo v tretjem nizu. Vendar je ta, kot še dve drugi, ostala neizkoriščena, zato pa so preko Breganta gostje izkoristili svojo tretjo.

Po zaostanku z 1:2 v nizih so kamniški odbojkarji v četrtega vstopili zelo odločno in na servis Hebde gostom pobegnili za šest točk (6:0). Domačini so še naprej pritiskali s servisi in po novem asu, tokrat Dika Purića, povedli že s 13:5. V četrtem nizu je v domači ekipi dobro delovala naveza Brulec- Štalekar, za katero nižji Kranjčani niso našli rešitve. Dokončno je njihovo usodo zapečatil njihov lanskoletni soigralec Kos, ki je z asom in uspešnim napadom kamniški ekipi zagotovil deset točk prednosti (23:13). Niz je po še enem prvem tempu končal Štalekar.

Bolj mirno so v peti niz vstopili domači odbojkarji, ki so po napaki gostov v napadu na servis Kosa vodili s 6:2. Kranjčani se niso predali, do menjave strani so svoj zaostanek znižali za točko, po napaki domače ekipe le še na dve (9:11). Toda na koncu so vendarle prišle do večje veljave večje izkušnje in tudi posamezna kakovost domačih odbojkarjev, ki so izkoristili svojo prvo zaključno žogo.

Gregor Jerončič, trener Calcit Volley: »Kranjčani so se izkazali z borbeno, nepopustljivo igro, kar je njihova odlika. Zagotovo so nas spravili v težave v drugem in tretjem nizu. Mi smo padli v začetku drugega niza in se nismo pobrali do konca tretjega niza. Videlo se je, da je bilo v naši ekipi veliko nervoze, toda glede na kakovost, ki jo imamo, se moramo naučiti igrati tudi, ko nimamo idealnega sprejema. Manjkala nam je tudi potrpežljivost. Skratka, ko nimamo idealnega sprejema, moramo znati igrati tudi na visoke žoge, česar nismo naredili. Prepričan sem, da bomo s tekme v tekmo boljši, priti moramo do konstantne igre s čim manj padci, tako kot smo danes.«

Sašo Rop, trener Hiše na kolesih Triglav: »Prvega niza nismo začeli, kot smo želeli. Na koncu nisem najbolj zadovoljen, čeprav smo prišli do točke, kajti dejstvo je, da so bili danes Kamničani ranljivi. Niso prikazali svoje najboljše igre. Mi smo se borili, vendar včasih samo borba ni dovolj, oni so imeli vseeno več posamezne individualne posamezne kakovosti, ki so še posebej do izraza prišle v končnici. Nisem trener, ki bi se s svojo ekipo tudi proti na papirju boljšim od nas prišel samo pokazati, ampak želim vedno zmagati, čeprav imamo najmlajšo ekipo z najmanjšim proračunom v ligi. S porazom ne morem biti zadovoljen, je pa res, da tekme z enakovrednimi nasprotniki šele prihajajo. Še imamo rezerve, o kamniških ne bi, ker jih imajo zagotovo še več.«

Calcit Volley – Hiša na kolesih Triglav 3:2 (18, -20, 27, 15, 11)

Kamnik – Športna dvorana Kamnik, gledalcev 80. Sodnika: Novak (Dvor), Tomec (Novo mesto)

Calcit Volley: Kos 10, Hribar (L), Bregar, Purič 7, Kosmina 1, Gasparini 23, Hedba 24, Klobučar, Brulec 5, Beravs, Štalekar 13, Plot (L). Trener: Gregor Jerončič.

Hiša na kolesih Triglav: Ibrišimovič 4, Nanut 14, Glamočanin, Tučen 11, Bregant 16, Godnič 10, Libnik (L), Snedec, Mali 15, Štembergar Zupan, Šikanič, Maček, Fajfar (L). Trener: Sašo Rop.

Avtor: Calcit Volley; Foto: Klemen Brumec

 

Tagi