Sunsi prekinili serijo porazov z domačo zmago proti Zlatorogu

Po treh zaporednih porazih, dveh v Europe Cupu in enemu v Ligi Telemach, so Domžalčani končno spet okusili slast zmage, ki jim je zadnje tri tekme vsakič ušla. In tudi tokrat so bili v zadnji četrtini blizu tistemu, s čimer so nas "razveselili" na obeh evropskih tekmah, da so nasprotniku dovolili povratek v igro in jim omogočili pot do zmage. A so tokrat nalet Zlatoroga, ki se je po zaostanku 19-ih točk vrnil do izenačenja, le uspeli pravočasno zaustaviti in tako domače navijače razveselili z zmago s 74:63.

Začelo se je izenačeno, ekipi sta se v prvih minutah nekajkrat izmenjali v vodstvu, dokler ni sredi prve četrtine Đorđe Lelić s petimi zaporednimi točkami Sunse odpeljal do prednosti 11:7. Za 13. točko je koš dodal še kapetan Željko Zagorac, nato pa so gostje iz Laškega s serijo 8:0 ponovno prišli do vodstva s 13:15. Da so Laščani na prvi odmor odšli s prednostjo 17:19, sta poskrbela zimzeleni Goran Jurak in Jakob Čebašek. Po košu nekdanjega "barvarja" Mateja Krušiča so košarkarji Zlatoroga na začetku druge četrtine ušli na 17:23, potem pa sta za neverjeten šov poskrbela Travis Cohn z osmimi zaporednimi točkami ter nato še Hugh Robertson, ki je prevzel štafetno palico in do konca prvega polčasa nanizal še 13 zaporednih točk, za vodstvo Sunsev ob polčasu z 38:29. Omenjena dva sta bila edina domžalska strelca v drugi četrtini!

Ko sta se v tretji četrtini napadalno razigrala še Jan Močnik in že prej omenjeni Lelić, Helios pa je prišel do prednosti +19, 53:34, je vse kazalo na gladko domačo zmago, a smo se vsi skupaj pošteno ušteli. Pred zadnjimi desetimi minutami so imeli naši še 15 točk naskoka (55:40), a se je preobrat Laščanov vseeno začel že nekaj trenutkov prej, po tehnični napaki Sima Atanackovića. Zlatorog je z neverjetno serijo 17:2 v pičlih treh minutah in pol prišel do izenačenja na 57:57 in kazalo je, da so Domžalčani pred podobnim scenarijem, kot so ga spisali že na obeh evropskih tekmah, ko so nasprotnikom v zadnji četrtini dovolili do zmage, sami pa so enostavno prenehali igrati. K sreči se ta "štorija" tokrat ni uresničila, za kar sta z nekaj zadetimi prostimi meti poskrbela Lelić in Zagorac, po še štirih točkah Cohna pa smo bili hitro spet na +13 (70:57). Končnica je bila tako mirna, Sunsi pa so vpisali drugo zmago v prvenstvu; semafor je na koncu kazal 74:63.

Prvi strelec Helios Sunsev je bil na koncu Đorđe Lelić z 21 točkami, temu je dodal še 5 skokov. Dobro, predvsem pa raznovrstno predstavo, je tokrat pokazal Travis Cohn (20 točk, 7 skokov, 6 podaj), še 15 točk je dodal Hugh Robertson. Na drugi strani je bil z 12 točkami najbolj uspešen Branislav Đekić.

Gašper Okorn, trener Helios Sunsev: "V uvodnih 29 minutah smo v obrambi izgledali točno tako, kot smo se dogovorili, potem pa se je ponovila zgodba s tekem proti Ventspilsu in Turowu. Z agresivno igro smo Zlatorog do tistega trenutka zadržali na 37 točkah, imeli prednost 19 točk. Nimam odgovora na to, kar se nam potem vedno znova dogaja. Na prelomu v zadnjo četrtino uspemo vse zapraviti. Laščani so tokrat izid poravnali na 57. točko, potem ko so v šestih minutah napravili delni niz 23:4. V tem kratkem obdobju so torej dosegli skorajda več točk, kot poprej na celi tekmi. Enostavno ne vem, kaj se dogaja v naših glavah. Zgodi se nam kolaps, vrsti se napaka za napako. Minute odmora ne pomagajo, strmega padca ne zaustavijo niti naši najizkušenejši košarkarji, ki so takrat na parketu. Morem pa reči, da sem izjemno vesel, da smo se znali obrniti, ko smo tako padali. Izredno sem zadovoljen s obrambo in pristopom, ki so ju nato prikazali naši košarkarji. Nekateri so nam očitali, da imamo napadalno ekipo. Očitno smo zagrizli v izziv in skušali to demantirati. Laščanom želim vse dobro v nadaljevanju sezone na vseh frontah."

Predrag Milović, trener Zlatoroga Laško: "Helios je zmagal povsem zasluženo. Pri obeh ekipah so se videle posledice sredine tekme v evropskem pokalu. Mi smo se po visokem zaostanku z agresivno obrambo in nekaj bolj natančnimi meti uspeli prebiti do izenačenja na 57. točko, žal pa nato napravili niz neumnih napak in dovolili Domžalčanom da zmagajo. Čestitke nasprotnikom za zmago, tudi moja ekipa pa si zasluži čestitke za prikazano voljo, ki nas je vodila do zadnjega izenačenja."

Liga Telemach, 3. krog (Domžale, 7.11.2015)

Helios Suns – Zlatorog 74 : 63 (17:19, 21:10, 17:11, 19:23)

Helios: Cohn 20 (7 skokov, 6 podaj), Čakarun 4, Močnik 6, Šantelj, Berlič, Korošec, Gorjanc, Bjelić, Zagorac 8 (6 skokov), Atanacković, Lelić 21 (5 skokov), Robertson 15

Zlatorog: Jurak 10, Barič, Lisica, Grdadolnik, Miklavčič, Maček, Krušič 9 (6 skokov), Vašl 6 (6 podaj), Abrams 9, Vujasinović 8, Đekić 12 (7 skokov), Čebašek 9 (6 skokov)

Avtor: KK Helios Suns; Foto: KK Helios Suns
Tagi